Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO
De uitkomst was dat je zeker geboren leiders/managers hebt, maar dat ook deze competentie wel aangeleerd/geoefend kan worden. Natuurlijk ligt het aan de persoon in hoeverre de 'rek' in de competentie zit.
Ik hou erg van muziek, met name orgelspel vind ik prachtig. Als ik zie hoe sommige organisten hun kwaliteiten,kennis, techniek en gevoel in een harmonieus samenspel laten bijeenkomen, nee ik moet zeggen bijeen laten vloeien, geniet ik. Ik wil dat ook kunnen!
ik heb, echt, 5 jaar orgelles gehad. Resultaat : NUL! Alles wat ik speel is van nul en generlei waarde. Sterker nog, ik denk als ik voor jullie zou optreden, de rotte tomaten mij om de oren zouden vliegen.
Kan ik dan helemaal niet spelen? Nou, soms eh...vind ik mezelf wel goed.....maar dan moet ik wel alleen zijn, op de zolder van mijn garage, want daar heb ik dan maar een orgel neer gezet. Je begrijpt het wel: Orgelspel zit niet in mijn "genen" Misschien kan ik wel een toets, of laat ik zeggen twee toetsen tegelijk indrukken; er komt geluid uit......maar om nou te zeggen dat ik een organist ben......
Ik vind de reacties ook wat suf... Ik denk dat het probleem precies is zoals je schets, namelijk heel veel mensen denken dat ze manager zijn en het best goed doen..... sommigen denken zelfs dat ze leider zijn? lachwekkend gewoon....
Waarmee ik wil zeggen dat iemand het WEL kan leren, maar dat je dan gebruik maakt van de capaciteiten die iemand in zich heeft. En dat het een lange intensieve weg van jaren is. Ik geloof niet dat je dat als bedrijf moet willen; een manager zo lang en intensief begeleiden. Niet wenselijk. Goed selecteren lijkt het advies. Dus, hoewel ik in bepaalde opzichten in verandering geloof, ben ik het ook weer met Bas eens: het is buitengewoon moeilijk om van een bas een organist te maken.
Ik denk dat een goede boekhouder niet snel, lees eigenlijk : nooit, een goede commerciele "rakker" of zoals gebruikelijk in het bedrijfsleven :"commercieel beest" is, wordt of op termijn misschien zou kunnen worden.
Zo kan je op de horizontale as natuurlijk ook twee "uitersten" neerzetten, bijvoorbeeld Logistiekeling versus Inkoper (oei, die funkties liggen dicht tegen elkaar aan...) Toch heb je ze in het bedrijf nodig, allemaal! Ze zijn dus allen van grote waarde als ieder hun taak goed uitoefent! En natuurlijk kunnen we "bijschaven" Doelgericht ondernemen vind ik dat! Ondanks de verschillen in aard van de functies of personen. Respecteer dat de een zus is en de ander zo. Sterker nog haal er voordeel uit! Een magneet heeft ook twee tegengestelde polen! Als -ie dat niet heeft is het geen magneet, en kun je er niet mee doen waarvoor het eigenlijk geschikt is. Gelukkig maar dat er tegenpolen zijn.
Bert, ook in de maatschappij, sociaal hebben we te respecteren dat de een zus en de ander zo is. Moet je kijken wat ervan komt als je daar aandacht aan geeft en respecteert: een GASTHEER!!!!! of hij nu aspergen heeft of niet! Ik vind het KLASSE!
Er is dus gelukkig veel te leren, maar inderdaad probeer het niet mensen te leren die het nooit zullen begrijpen. En daarbij komt dat een ware leider in context A niet een ware leider hoeft te zijn in context B. Zo simpel is het niet. En kom nu niet aanzetten dat een ware leider in ALLE situaties een ware leider is, want die bestaan niet!
En Bas, pas alsjeblieft op met vergelijkingen tussen 'mensen' en 'dingen'....... :)
Bedoel je dat een ding als "respect" niet mag gebruiken in relatie tot een "mens", of?
Ik begrijp het niet.
Voor alle duidelijkheid: De mens is voor mij absoluut "heilig" en niets, maar dan ook niets haalt het bij de mens......ja, God...maar dan gaan we een andere, hier niet bedoelde , discussie aan!
maar goed. wat ik jou reactie proef, bas, is dat jij manager als ambacht ziet. daar ben ik het helemaal niet mee eens. volgens mij is een manager (of leider, wat is eigenlijk het verschil) iemand die resultaten moet boeken mbv van een team (en/of andere resources). dit houd in dat je moet werken met mensen. moeten ze je leuk vinden? nee hoor, maar het is wel makkelijk als ze je niet haten. moet je goed kunnen communiceren? nee hoor, als het resultaat goed is maakt dat niet uit.
volgens mij is een goede baas niet perse een geboren leider. alleen zijn er bepaalde vaardigheden/kwaliteiten die je wel helpen. alleen begint het nu (in ons land) op te vallen dat we een heleboel kaf onder het koren hebben.
ik ben ervan overtuigd dat een goede interne begeleiding/opleiding (bv philips) meer kansen biedt. dan komt ook de introverte leider boven drijven. en het feit dat het steeds lastiger wordt via de rangen/standen op te klimmen vind ik ook betreurenswaardig. we hebben heel veel spreadsheets en erp systemen maar gevoel en intuitie zijn heel erg ver te zoeken. we worden allemaal fantastisch gemanaged op kpi-s maar fouten maken, ho maar.
jammer...
ik denk dat voor iedereen geldt (manager of gemanagede) dat passie (die is op dit meetingpoint zeker aanwezig) en plezier heel belangrijk zijn. niet te vergeten 'productie' of iets doen, want daar kunnen we trots op zijn. en zeker als we het samen doen zal het gevoel van eigenwaarde en teamgeest vanzelf boven komen drijven.
Terug naar de discussie, die ik overigens wel levendig vind. Ja, Jurg, ik denk inderdaad dat dat manager een ambacht is om het zo maar eens uit te drukken! Ja, sterker nog: ik denk dat je ervoor in de wieg gelegd moet zijn! Dat geloof ik.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat mensen een ambacht kunnen (aan)leren. Maar dan doe ik een boute uitspraak : Dat zijn "next-best" managers. Managers die de top net niet halen, maar tevreden zijn met een derde of vierde plaats. Overigens vind ik die managers meer manager als de managers die denken dat ze aan de top staan en er absoluut niet staan.
Ja, managen i.c. manager is een ambacht zo je wilt.
(nu ga ik iets gevaarlijks zeggen) als de 'vakman' het gros van de mba opleidingen is en het gilde het consultancy wezen dan zijn we niet heel erg goed op weg.
volgens mij is het allerbelangrijkste dat je je als manager realiseert dat je het MET je mensen moet doen. graag verwijs ik naar een artikel op een collega meetingpoint over <a href="http://www.oplossingsgerichtmanagement.nl/2006/03/16/veerkracht-van-organisaties-in-crisistijd/" rel="nofollow">veerkracht van organisaties in krisis tijd</a>.
en dan nog een persoonlijke verwondering. waarom is iedereen tegenwoordig zo ontzettend met zichzelf bezig? volgens mij krijgen de meeste mensen geld van hun BAAS, doe het dan ook voor die baas, ga 100% procent voor de organisatie die je broodheer is. de mensen die geen geld krijgen van een baas krijgen dat van een KLANT maar die weten meestal heel goed hoe belangrijk het is om je klant goed van dienst te zijn.
Terug naar manager. Als je als manager geboren bent is het onverstandig geen opleiding, coaching enz enz. te genieten. Daar wordt je alleen maar beter van. Dirk Kuyt traint ook nog elke dag...
volgens mij is een goede manager duidelijk herkenbaar (door bijna iedereen, zeker die mensen die voor haar werken). een goede manager heeft altijd de juiste agenda, vroeg of laat val je door de mand als je teveel met jezelf bezig bent. een goede manager heeft ook altijd goede (niet altijd excelent) resultaten, zeker gemeten in progressie.
ik denk alleen dat de talenten die nodig zijn niet in een knobbel verborgen zijn. een van die talenten is menselijkheid. alleen wordt dat niet als noodzakelijk gezien voor een moderne manager. een moderne manager optimaliseert een lopende band.
bas, hoe herken jij een goede manager? waarop selecteer jij leiders? (die vraag is natuurlijk voor iedereen!) mischien dat we dan een managersgen kunnen ontdekken:)
Antwoord op jouw eerste vraag is : Ik herken hem omdat hij goed leidt. Ik merk dat onderandere aan de soepel lopende onderneming (of lopende band zo je wilt) die hij of zij leidt.
Antwoord op jouw tweede vraag: Ik selecteer leider in de eerste plaats op zijn gedrag t.o.v. mensen in het algemeen, daarna op basis van visie over medewerkers en tenslotte op een goede mix van kennis en kunde, samengesmolten in vaardigheid.
Een manager moet dus meer verstand van omgaan met mensen hebben dan met producten of diensten.
mmoi he
Niet lullen maar poetsen, waar gehakt wordt vallen spaanders, etc etc...
Geertje laat bij mij een duidelijke indruk achter van 'koppensneller'.
En dat past natuurlijk prachtig in de stijl van leidinggeven die hoort bij de Navy Seals. Zolang er genoeg mannen zijn die zich omdraaien om mannen op te pakken en er niet meer mannen om op te pakken zijn dan dat er mannen zijn die zich omdraaien om mannen op te pakken , is er niks aan de hand....
No offense overigens, we zullen allemaal ergens de beste in zijn.
Maar er is meer: grote leiders uit de militaire geschiedenis hadden vaak ook strategische gaven die je in jouw navy seals selectie niet naar boven haalt. Vaak is degene die niet sterk is, wel slim. Die dragen dan geen gestevende uniforms met klakkende laarzen, maar kunnen uitstekende leiders zijn.
Overigens deel ik je mening dat het selecteren van leiders in Nederland een droevenis is.
En alleen om die reden vergun ik je de discussie te versmallen.
En verder: dat over die trots van elite eenheden, dat kan ik me voorstellen. Lijkt me wel een opwindend gevoel.
Tevens ben je nooit te oud om te leren.
Ervaring helpt...dat is juist...maar nooit essentieel...natuurlijk niet! Essentieel is dat je ermee geboren wordt!
Het "managen" wordt met de "manager" geboren, en ontwikkelt zich in de loop der tijd.
Het managen wordt niet geboren. Het is een onderdeel die uitmaakt van een deel van het leven. Dat noemen ze een groepsproces. Iemand die niet veel vrienden heeft, zal bijvoorbeeld later geen manager of een leidende functie hebben. Dat is logisch. Wel moet je in het begin de capaciteiten hebben die je later moet ontwikkelen. Alles staat of valt met de jaren. Het ligt er maar helemaal aan wat je meemaakt in je leven denk ik.
Rianne, is managen niet het engelse woord voor leiden? ic. hetzelfde?
Of een manager geboren wordt is een goede vraag, maar wel 1 die simpel te beantwoorden is. Ik weet niet of u enige mensen kent uit de psychologische wereld, maar die zullen mijn verhaal zeker bevestigen.
Dhr. Schenk, mijns inziens is ieder beroep al geboren, alleen weten ze het op voorhand nog niet.
Hoe het zit met talent, dat is nog moeilijk te bepalen. In hersenwetenschappen is men vooral bezig met de defecten en afwijkingen van onze hersenen. Niet met talent. Neurologen zijn ook niet zoveel aanwezig in het bedrijfsleven. Onderzoekers zijn vaak geen verkopers.
Met andere woorden: waar het vandaan komt, is niet boeiend: INSPIRATIE BLIJFT.
Beleving! Bij mij werd ooit de diagnose ADHD gesteld. Op basis van een vragenlijst! Terwijl tegelijkertijd uit de biopsychologie, cq de psychiatrie naar voren kwam dat de basale ganglia (internet!) bij ADHD'ers een andere vorm hadden dan bij niet-ADHD'ers.
Psychologie en psychoanalyse schieten tekort. Geeft niet. Ze hebben diensten bewezen in de afgelopen eeuw. Waarvoor applaus. Maar de wereld draait door. En het is voorbij. Binnen 7 jaar voorspel ik, wil niemand meer psychologie studeren. Het is geen flauwekul, daar is het te empirisch voor, maar dat psychologische studies elkaar tegenspreken, dat snappen we intussen wel in Groningen, waar de hersenwetenschappen prachtig te keer gaan.
Proost! Zonder jullie had ik geen taartje!!!!! bedankt.
de discussie vind ik prachtig. het enige wat ik mis een conclusie mischien geillustreerd met duidelijk voorbeeld. ik ben bang dat het voor ons allen nog wat te abstract is om '(nieuw) leiderschap' te definieren (aangeboren of niet)!!
daarom zou ik de discussie eens vanuit een ander perspectief willen benaderen. in mijn beleving is een goed functionerend team één van de belangrijkste ijkpunten van een goed functionerende manager/baas.
wat is dan een goed functionerend team? hoe zit een teamlid in z'n vel in zo'n team? hoe gaan de teamleden met elkaar om? hoe communiceren ze met hun baas? hoe communiceren ze met elkaar? hebben ze veel of weinig invloed op het team? is het duidelijk wat er van ze wordt verwacht? is er plaats voor de 'dwarsligger'? is er plaats voor de hondstrouwe volger? is er plaats voor 9tot5 teamleden? en is het team waar de baas niet de scepter zwaait ook een goed team?
wie heeft een goed functionerend team? wie zit er in een goed functionerend team? hoe ben je daar terecht gekomen, geluk of wijsheid?
Tevens denk ik ook dat een toets een verkeerde werking heeft op ons allemaal. We zijn allemaal verschillend, dus waarom zou een standaard toets iets van ons weten of iets van ons kunnen bewijzen?
Vandaar dat ik het van harte toejuich als er betere hersenmeetapparatuur komt. Dan kunnen we iets meer met zekerheid vaststellen. Mits de apparatuur goed functioneert natuurlijk.
Managen of 'regelen/organiseren' is iedereen aangeboren, het gaat meer om het hoe. Als het om overleven gaat, weet iedereen van nature wat ie moet doen om dat te bewerkstelligen. Dat proces komt vanzelf op gang. Maar in deze discussie gaat het meer om de vorm. Ik vind het nogal een stelling "iemand die niet veel vrienden heeft, zal nooit een goede manager zijn". Maar ja, struikel ik weer over de definitie van vrienden. Feit is wel, hoe hoger je op de ladder komt, hoe minder vrienden je hebt. Dus die goede manager die hoger opklimt, verliest zijn vrienden... is ie dan nog wel een goede manager? Dat zou dan niet meer kunnen? Misschien is die persoon juist wel een geweldig goede manager! Of DACHT hij gewoon veel vrienden te hebben?
Goed kunnen manager wordt niet aangeboren en wordt zeker niet beperkt in iemand zijn genetica. Waarom? Simpel volgens mij:
- de mens wordt geboren met weining kennis en kunde. We kunnen ademhalen als we geboren worden, dat is het wel. De rest wordt allemaal aangeleerd.
- de mens maakt tot nu toe maar zeer beperkt gebruik van zijn hersencapaciteit. Wij zijn dus nog lang niet toe aan de grenzen van ons genetisch vermogen.
Maar de laatste jaren is wel duidelijk geworden dat hersenen plastisch zijn en dat er veel mogelijk is; dus ook het aanleren van leiding geven. Blijft de vraag of er ook nog zoiets is als aanleg bij geboorte. Ook die is er, maar dan geraken wij dieper in de neurowetenschappen. Voordeel daarvan is dat we niet meer maar vrijelijk met zijn allen wat kunnen roepen; nadeel is dat de discussie dan minder simpel wordt.
De stelling valt dus erg genuanceerd te benaderen en dan is een antwoord wel wat al te veel gefocust en bovendien onjuist.
Ik benadruk de invloed van de neurowetenschappen omdat ze bij managementkwesties juist worden ONDERSCHAT. Iemand moet er dan wat over gaan roepen. Mijn kreet is: BETREK DE NEUROWETENSCHAPPEN BIJ VERANDERMANAGEMENT! Wat we nu doen in de veranderkunde, is vooral over de software praten. Moet je in de IT-wereld eens doen.
Ik hoop dat ik nu voor eens en voor altijd duidelijk ben over mijn eigen positie, Bjorn.
Trouwens, mijn oma had ook grijs haar!
En ben het inderdaad met je eens. Een leider wordt geboren. Heeft alles te maken met de wijze waarop je je eigen leven in de hand kunt nemen. Of je tegen de stroom in durft te zwemmen. Als je dat voor jezelf kunt, kun je dat ook voor een (eigen) organisatie. De vraag is of je dat wilt.
En dan nog wat... sommige managers of leiders krijgen weliswaar mensen toegewezen. Maar alleen een LEIDER laat zich daar niet mee opzadelen. Een goede leider bouwt zijn team en maakt snel een einde aan onvruchtbare relaties. Zij weet wat ze moet doen om een doel te bereiken, hoe, wat en met wie. En durft ook de consequenties van besluiten te dragen. Een manager zal meer proberen met de hem toegewezen middelen het doel te bereiken. Roeit meer met de riemen die hij heeft. En soms tegen beter weten in.
Daarin schuilt voor mij dus juist het verschil tussen managen en leiden.
Dan pas kan je zeggen : 'k heb een vriend!
Nu weet ik wel dat een film maar een film is; maar als voorbeeld......
Bjorn : mijn moeder was een goede leider! En ik zie dat mijn vrouw, "gewoon" huisvrouw, de taak ook wonderbaarlijk verstaat!
fantastisch je uitleg over verschil tussen een leider en manager.
en Bjorn, vrouwen natuurlijk. Het is zo jammer dat er maar zo weinig in het bedrijfsleven rondlopen. dit laatste in het kader van het antwoord op de uitspraak: wie heeft meestal de broek aan thuis ....
Mijn stelling is dus dat wij als mens heel veel meer aangeboren gedrag hebben als dat wij denken. Door een complex stel van invloedsfactoren (opvoeding, scholing, ervaringen, gebeurtenissen, etc) worden wij wie wij zijn. Volgens mij heeft elk mens bij de geboorte heel veel potentie (waaronder management). Maar bij een klein deel mensen ontwikkelen deze delen zich sterk en praten we opeens over een natuurtalent. Dat neemt niet weg dat bij heel veel mensen deze potentie zit. Truuk is alleen om deze op latere leeftijd te ontwikkelen. Daar komt wil en tijd om de hoek volgens mij.
Even (een negatief) voorbeeld: er is volgens mij een onderzoek geweest. Een groep willekeurige hoogopgeleide studenten is verdeelt in twee groepen, gevangenen en gevangenbewaarders. In een afgesloten ruimte hebben zijn een aantal dagen deze rollen gespeeld. Met als uiteindelijk gevolg dat een aantal 'normale' mensen (bewaarders) monsterlijk gedrag gingen vertonen, veel ergen dan verwacht. Dit voorbeeld toont dat iedereen in een bepaalde setting bepaald gedrag kan vertonen, zo ook met management volgens mij.
Hiermee kan je dus ook stellen dat zowel een man als een vrouw in staat moeten zijn om een uitstekende manager te worden.
De vraag dus wie de beste leiders zijn, mannen of vrouwen, is onzin. Wat erin zit, zit erin. Is geslachtloos.
Wel is het zo, en nu moet ik even oppassen, dat vrouwen heel lang in de positie van manager zijn gezet door mannen. Of dat nu op de thuisbasis was of binnen organisaties. Hoeveel vrouwen zijn niet de drijvende kracht achter grote leiders gebleken? Is niet voor niets eindeloos in de kunst tot uiting gekomen.
Waar ik zo van baal, echt van baal, is dat veel jonge meiden zich wat te gemakkelijk weer in die positie laten zetten, ook als ze eigenlijk leider zouden kunnen zijn. Nu is de tijd aangebroken dat het kan, dat het wordt gestimuleerd. En dan doen die meiden dat niet... dat vind ik echt om te janken!
In mijn beleving geldt maar een ding... je benut je talenten en capaciteiten tot het uiterste... dat is de enige rol die je hebt in je leven. Dat is de verplichting bijna die je hebt. En iemand die erover beschikt en ze niet gebruikt... daar kan ik moeilijk respect voor opbrengen. Dat noem ik verspilling...
Mijn alternatieve mailadres is dat van Birdy. Ik wist echter niet dat ik dan in mijn reacties ook als Birdy verscheen. Excuses.
En, inderdaad, niet het hok in. Met alle respect voor Geertje. Als er iemand was met wie je zo'n vrouwensite kan beginnen is zij het wel.
Respecteer en accepteer dat nou eens; en hou op met discriminatie!
Ik zal op www.jongebazen.nl zeker nog artikelen plaatsen over de volgende onderwerpen.
1. Voor Rianne: Karakter ligt niet levenslang vast; temperament geloof ik wel, maar bij het verminderen van krachten zie je in elk geval de uitingen die daarmee samenhangen afnemen.
2. Voor Rene: de discussie tussen aangeboren en aangeleerd is sterk in actualiteit verminderd, sinds we weten dat wat aangeleerd wordt onze hersenen ook fysiek vormt. Ook zijn we niet gepredestineerd, voorbestemd zo je wilt, om het de rest van ons leven te doen met het 'karakter' waarmee we worden geboren. Ik ken erg veel mensen die daadwerkelijk zijn veranderd in hun leven. Praatjesmakers die in zwijgers veranderden zijn geen zeldzaamheid. Ervaringen doen hier het nodige...
Ik heb wat neurologen benaderd om te kijken of ze geinteresseerd zijn in jip-en-janneke-taal in onze kolommen te schrijven. Nog weinig respons. Te druk met hun specialisme wellicht.
Ik ben heel erg benieuwd wat de respons is. Ben zelf zeer geinteresseerd geraakt in dit boeiende onderwerp. Ik hoop snel nieuwe informatie van je te vernemen.
Groet.
Bedankt!
Volgens mij is goed managementschap een combinatie van aangeboren en later ontwikkelde factoren. Ik zie de mensen die mensen die tijdens hun studententijd al 'carriere' maakten in verenigingsleven op latere leeftijd vaak doorgroeien naar de hogere functies. Het waren vaak niet de beste studenten, maar wel degenen die het enthousiastste waren. Bovendien konden ze vaak goed samenwerken en multitasken en lieten ze zich niet gek maken door werkdruk.
Kort en goed Rianne : ik ben het in zoverre eens met je stelling, dat alleen 9 en 10 niet voldoende is. Een goede balans tussen kennis en kunde.....daar gaat het m.i. om.
Met een nieuwe jonge werknemer is het even aankijken wat zijn nieuwe ideeen zijn, want je moet je als bedrijf toch wel blijven ontwikkelen.
Ik ben het helemaal met je eens dat een manager wel moet weten wat hij/zij moet managen. Dat houdt vaak in dat de manager in kwestie er verstandig aan doet om inderdaad ook een tijdje met de voeten in de klei te gaan staan om te zien wat er nou daadwerkelijk allemaal gebeurt. Het frappante vind ik dan ook dat er ca 2 jaar geleden een programma werd uitgezonden waarin een select aantal Engelse managers werd geprezen omdat zij jaarlijks -minimaal 1 week- meedraaide op de werkvloer. Ik denk dat weten wat er op de vloer speelt een absolute must is, het betreft namelijk de kracht van je afdeling, is die zwak dan zul je dat in je resultaten onherroepelijk gaan merken. De vraag is, hoe vanzelfsprekend is dit bij de Managers in Nederland?
Alleen dat ervaring leert om dingen op een andere manier te bekijken is niet bij iedereen van toepassing. Er zijn namelijk ook mensen die ervaring gebruiken en zich aan één manier vastklampen, en bang zijn voor het nieuwe en het onbekende.
Daarom ga ik ook voor de mix. Iemand met ervaring moet namelijk wel openstaan voor nieuwe ideeen. Een manager is iemand die zich in de positie van manager heeft gemanoevreerd. Een manager is alleen maar een titel. Hoe jij je werk uitvoerd, daaruit kan alleen blijken of je een goede manager bent, wel of niet.
Effectief management ontwikkel je op de vloer en nergens anders!
Uitspraak neem ik voor mijn rekening.
Verplicht jezelf om 1x per jaar (wat is dat nou?) op de werkvloer mee te werken. Jochum : goed dat je dit aanhaalt. Klasse!
groetjes,Bas