Met veel trots kondig ik mijn nieuwe businessboek ‘Het Flitsbrein’ aan. De ondertitel luidt ‘Besluiten op intuitie’. Onze tijd vraagt om steeds snellere management besluiten. Dat betekent dat we razendsnel over de juiste data willen beschikken. Maar data zijn helaas niet altijd voor handen. Dan wenden we ons meestal tot ons buikgevoel.
Dit buikgevoel is echter ook niet altijd betrouwbaar. En wat lastiger is: ons brein beoordeelt dat niet goed. Dat denkt wel dat intuitie betrouwbaar is. En dat kan vervelend uitpakken. Het boek wil echter helpen om je intuitie goed te leren benutten en biedt daar ook tools voor.
Ik heb het zo toegankelijk en vermakelijk mogelijk opgeschreven en gebruik gemaakt van de modernste inzichten in de menselijke geest. Veel voorbeelden en praktische tips. De verschijning van zo'n boek is altijd weer een prettig moment. Mannen kunnen niet baren, maar dit voelt toch als een kindje.
De uitgever Futuro Uitgevers kondigt het boek aan op zijn website: http://futurouitgevers.nl/producten/
Voor wie al wat lezen een klein inkijkje. Hieronder de inleiding van het boek:
“Ik ben er sterk van overtuigd, dat uiteindelijk alleen die bedrijven zullen overleven die zich flexibel weten aan te passen aan veranderende marktomstandigheden. Je hebt in mijn ogen ook weinig keus, omdat technologische ontwikkelingen elkaar steeds sneller opvolgen.” Aan het woord is Pim van der Hagen, CEO van een bedrijf in credit management software. In een interview met hem op Internet benadrukt hij vooral het belang van IT voor de toekomst. Bij besluitvorming gaat het echter om meer dan geavanceerde techniek. Michael Kortbeek, de voorzitter van de Kamer van Koophandel beaamt dit. Volgens hem is het voor bedrijven de opgave ‘om wendbaarder en sneller te worden’. Overheden moeten sneller besluiten nemen en bedrijven moeten de terugverdientijd van hun investeringen inkorten.’
De communicatiemiddelen van de 21e eeuw vragen om snelle besluiten, of het nu om business gaat, om de overheid of het onderwijs. En om niet alleen snelle, maar ook goede besluiten te nemen heb je de juiste gegevens, de juiste data nodig. Het probleem is echter dat die niet altijd voor handen zijn. Toch vragen situaties voortdurend om besluiten. Dus dan moet je iets anders bedenken. En een belangrijk advies dat dan klinkt is: ‘Volg je intuitie’. Intuitie zou je helpen om de besluitvorming te verbeteren. Vandaar een boek over intuitie en besluitvorming.
Intuitie is vaker besproken. Het is een onderwerp waar iedereen wel iets mee heeft. In gesprekken met mensen over het schrijven van dit boek, begonnen de meesten spontaan uit zichzelf te vertellen wat intuitie was. Dat vond ik interessant. Mensen doen dat met andere onderwerpen niet zo snel. Maar iedereen meent iets te begrijpen van intuitie. En er wordt heel wat over geroepen. En heel veel positiefs. De vraag is of al die positiviteit ons geen zand in de ogen strooit.
Wat kan je met intuitie in het alledaagse bestaan? Kan je haar gebruiken op het moment dat je belangrijke besluiten moet nemen? Of moet je daar juist voorzichtig mee zijn en iets anders inzetten? En wat is intuitie precies? Is het, zoals mensen vroeger dachten ‘een stem uit de hemel’? Een eigenschap? De stem van je hart? Waarschijnlijk biedt recent breinonderzoek een antwoord op deze vragen.
Daar zal ik in dit boek bij stilstaan. Ik beloof op voorhand dat het geen technisch boek wordt met allerlei jargon. Waar begrippen ingewikkeld worden, zal ik een toelichting geven. Het is zeer de moeite waard om te weten wat intuitie in een wereld van ‘flitsbesluiten’ wel en niet kan betekenen. Dit boek laat je de voordelen zien, maar ook de nadelen. Aan de hand van veel praktische voorbeelden uit het bedrijfsleven loodst het je door onderzoeken en inzichten rondom intuitie. Elk hoofdstuk eindigt met tips die je onmiddellijk kan toepassen in je alledaagse praktijk. Iedereen die in organisaties besluiten neemt, wil ik laten profiteren van intuitie als een tool voor snelle besluitvorming. Ik schrijf dit boek, zodat de lezers kunnen onderscheiden wat hun besluiten goed maakt. Ik wend me daarbij graag tot de behandeling van een paar bijzondere personen uit de management- en wetenschapswereld. Daar waar ik ze bespreek, zal ik dit in zo begrijpelijk mogelijke taal doen. Niet omdat ik je onderschat, maar omdat ik weet dat het jargon in beide werelden nog wel eens ontoegankelijk is. Zie het maar als een service.
En er is ook nog een andere bedoeling. Het kan geen kwaad om goed te doorgronden wat intuitie nu precies is. Er zijn er die zeggen dat je er volledig op moet vertrouwen. Ik heb daar mensen ongelukkig van zien worden, omdat het misging. Je bewijst jezelf dan ook een enorme dienst wanneer je je intuitie goed leert kennen. Dit om de kwaliteit van snelle besluiten zo hoog mogelijk te houden. En je kan er onmiddellijk na lezing van dit boek mee beginnen.'
Het boek 'Het flitsbrein' is te bestellen bij iedere boekhandel.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
Bijzonder zo'n lastig thema.
Mijn vraag: heb je wetenschappelijk referenties achterin, je waarschijnlijk mooie, boek?
Dat maakt het voor mij interessant.
Mv groet Amaranta