Intuitie? Moet je daar blind op varen?

2014-03-16 16.58.47Intuitie is het vermogen om in het zeer korte tijdsbestek van enige seconden een beslissing te nemen die effectief is. Met name voor chirurgen, brandweermannen en ambulancepersoneel is dit handig. Om een 2 seconds decision te nemen, moet je ervaring hebben en deskundig zijn op het gebied waarover je de beslissing neemt.

Lang is gedacht dat intuitie een instrument van de geesteswereld is, maar dat idee is verouderd; alleen in spirituele kringen wordt het nog aangehangen. Tegenwoordig zien we de menselijke geest steeds minder vaak als een externe invloed. Het is een product van ons brein, of tenminste een product van de interactie tussen brein en omgeving.

Intuitie valt dan ook op te vatten als een vaardigheid. Vergelijk het met veters knopen. Iedereen heeft het moeten leren. Aanvankelijk was dat moeilijk. Je begon ermee, maar het ging steeds mis. De voorbeelden om je heen lieten je zien hoe het moest, je moest het nu zelf gaan doen. Je hersenen beschikten wel over het vermogen; niet onbelangrijk.

Intuitie is de resultante van ervaring met kennis en/of praktijk.  Onze hersenen beschikken over het vermogen om patronen te herkennen in problemen. Als we een bepaald probleem verschillende malen hebben meegemaakt, doorzien we het patroon en weten we al heel snel wat we er mee kunnen. Die snelheid neemt toe met de ervaring. Chirurgen met veel ervaring voelen bij operaties aan wat de risico’s zijn. Kunsthistorici hebben dat bij vervalsingen. Zonder dat ze het kunnen beredeneren heeft hun intuitie ze al verteld dat er iets niet klopt.

Onze voorvaderen hebben ons met behulp van de evolutie geholpen door patroonherkenning genetisch op te slaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de angst voor gevaarlijke dieren. Krokodillen, slangen en spinnen roepen onmiddellijk gevoelens van afkeer op. De natuur vertelt ons erbij weg te blijven.  Dit hebben we gemeen met dieren.

Die vorm van intuitie noemen we vaak instinct. Maar daarbij past een kanttekening. Dit instinkt maakt niet altijd de juiste keuzes. Ze heeft zich geevolueerd in een wereld waarin we veel te maken hadden met de gevaren van de natuur. Onze samenleving is anders geworden. We wonen in steden en dorpen en dieren hebben minder macht over ons dan in de vrije natuur.

Dit betekent dat we af en toe inpulsen krijgen die niet meer functioneel zijn. We maken verkeerde inschattingen. We voelen ons angstig over dingen waarover we ons niet angstig zouden hoeven voelen. We vluchten voor dingen die nuttig kunnen zijn. We zien gevaren waar geen gevaren zijn, of wanen de kust juist veilig terwijl er andere gevaren dreigen.

Uit verschillend onderzoek blijkt momenteel dat ons brein niet helemaal betrouwbaar is in zijn waarneming. Beroemd daarbij is het boek ‘De onzichtbare gorilla’ dat een Nobelprijs won. Mensen blijken belangrijke dingen gewoon niet te zien. Motorrijders worden aangereden, schepen worden aangevaren, vliegtuigen krijgen botsingen op landingsbanen omdat ze simpelweg niet zijn gezien.

Kan dat? Dat we dingen niet zien? Ja, zeker wanneer we ergens op gericht zijn. Wanneer we ballonnen in de lucht tellen, kan je een slang aan onze voeten leggen, we gaan er zomaar opstaan. En er gebeuren meer ongelukken wanneer we mobiel bellen tijdens het rijden.

En dat is allemaal niet zo erg, totdat je je realiseert dat mensen volledig vertrouwen op hun waarneming. Hier is veel onderzoek naar gedaan. Wij allemaal missen continu belangrijke informatie en dingen in onze omgeving, wanneer we gefocust zijn. Maar we geloven dat we alles zien. En dat is wat het riskant maakt.

Onze hersenen hebben nog iets: ze vullen zelf informatie aan die ontbreekt. Dat doen ze op basis van de beelden die al in het hoofd zitten. Die aanvullingen zijn dus fictief en niet betrouwbaar.

Blind op je intuitie vertrouwen werkt ook zo. Heel wat boeken bevelen het aan: vertrouw op je intuitie. Maar een blind geloof negeert de mitsen en maren. Onze hersenen zijn niet volmaakt, onze intuitie is dat evenmin. We maken inschattingen op basis van onze deskundigheid, onze ervaring, onze genen en de onberekenbare en onvolmaakte beoordelingen van ons brein, die ons nu eenmaal af en toe foppen.

De vraag of je op je intuitie kunt en moet vertrouwen, beantwoord ik met: wees er voorzichtig mee. Toets je ingevingen kritisch. Dat kan vooraf, maar ook achteraf. Maar ik ben ook benieuwd hoe jullie tegen intuïtie aankijken. Laat het hieronder vooral weten. ook als je het volkomen oneens met me bent.

Bert Overbeek is de schrijver van ‘Bert’s Breinboek voor Managers en Trainers’  dat sinds kort verkrijgbaar is via managementboek.nl of in de shop van mijnmanagementboek.nl  Hier vindt u een artikel over het boek: http://www.jongebazen.nl/verandermanagement/eindelijk-een-breinboek-voor-managers-trainers-en-coaches. Het boek behandelt de invloed van nieuwe inzichten op management development, selectie en werving en veranderprocessen bij medewerkers en teams. 

 

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

gijs
Ergens blind op varen is altijd gevaarlijk. Altijd je verstand blijven gebruiken. Maar intuitie de eerste ingeving is meestal niet zo slecht. Zeker niet in geval van gezond stel hersenen en split second beslissing. Sterker nog al mijn relaties zijn gebaseerd op inpulsieve gedachten. Heb er geen spijt van. Had ik eerst een plan van aanpak moeten maken had ik veel gemist. Op zijn minst 3 kinderen, 2 exen en huidige relatie. Met dank aan nijn intuitie/impulsief gedrag:)
Koos Oosterwijk
Is intuïtie altijd een 2second decision? Ik ga er nog wel eens prat op dat mijn intuïtie mijn salessuccessen verklaart. Dat betekent echter ook dat ik dingen doe in reactie op gebeurtenissen van dagen eerder waarbij ik ineens besef hoe ik het aan moet pakken. Ook parkeer ik weleens een telefonische vraag van de klant en kom er een dag later op terug met een oplossing waar ik een goed gevoel bij heb. Is dit ook intuïtie? Of is dit creativiteit, ervaring of iets heel anders?
Joyce Weber
Intuitief voelt dit stuk niet goed aan. De benadering is me te mechanisch. Natuurlijk is het waar wat er staat, de nadruk bevalt me alleen niet zo. Voorzichtig zijn met intuitie, welnee! Ga er in, doe wat je voelt wat goed is, ook al kun je het niet helemaal beredeneren. Daar leer je van en je komt op plaatsten waar je anders nooit geweest was.
Lees niks over intuitie, weet dat het er is, vertrouw erop en volg het!
Cors Dieterich
Intuitie is ons belangrijkste besluitinstrument. Sommige wetenschappers vergelijken ratio en intuitie met 2 processoren waarbij de intuitie 20,000 x krachtiger is dan de ratio. Net als alles is ook de intuitie niet perfect. Zoals je schrijft kunnen angst en hebzucht het vertroebelen. Het lijkt me daarom goed om de intuitie te voeden met rationele informatie. In de business bijvoorbeeld met marktonderzoek waaruit kansen, bedreigingen, trends en causale verbanden in kaart worden gebracht. Daarna kun je de intuitie een tijdje laten sudderen totdat er een plan ontstaat. Dit kan ook mooi in groepsverband. Het intuitief ontstane plan kan dan weer rationeel worden gecontroleerd op fouten door met een aantal mensen vanuit diverse perspectieven de uitwerking te visualiseren. Bijvoorbeeld: wat zal het nieuwe plan betekenen voor de afdelingen verkoop, engineering, productie? Welk effect heeft het voor de reputatie van het bedrijf, juridisch, financieel, ethisch? Hoe zal de concurrent reageren en wat kunnen we als organisatie leren en aan kennis en vaardigheden toevoegen als we het gaan uitvoeren? Door zo het intuitieve plan te testen kan het waar nodig worden bijgesteld. Je zou deze werkwijze rationeel geleide intuitie kunnen noemen. Cors Dieterich.
Cock Brink
Lid sinds 2019
Column is geheel in lijn met de bevindingen van Daniel Kahneman (nobelprijswinnaar economie in 2002) in zijn boek 'Thinking fast and slow'. Hij geeft in zijn boek prachtige voorbeelden over hoe intuïtie je op het verkeerde been kan zetten. Hij geeft niet alleen voorbeelden uit het dagelijks leven, maar biedt de lezer ook inzicht door - op het oog - simpele opgaven in het boek zelf die grote 'instinkers' blijken te zijn. Je vraagt jezelf naderhand echt af hoe het toch kan dat je daar ingetrapt bent. Grote aanrader dat boek.
Hilde Van den Berghe
Intuïtie is een flitsgedachte in je hoofd, gebaseerd op je kennis en ervaringen.

Ik denk hoe groter je bevattingsvermogen en ervaringsveld, hoe sneller je reactievermogen (intuitie) wanneer snel handelen nodig is. Daarbij moet je razendsnel argumenten verwerken en beoordelen.

Vertrouwen op die Intuïtie/gedachte heeft te maken met in hoeverre je je eigen beoordeling vertrouwt.....
Dus je mag eigenlijk niet twijfelen..... Dus je beslist op een cruciaal moment naar eigen goeddunken.

Dat heet mens zijn.... Dus niet zonder fouten....
In een werksituatie kan je zoveel mogelijk opvangnetten inbouwen, ook weer gebaseerd op ervaring. Vandaar dat er werk is voor alle leeftijden ha ha!!!
Paul Ricken
Vandaag mooi voorbeeld meegemaakt van de werking van intuïtie. Een deelneemster aan een training was al anderhalve dag bezig om een antwoord te vinden voor een prangende vraag. En ze had al 15 ideeën aangereikt gekregen.Tijdens de lunch maakten we veel lol over verschil tussen vrouwen en mannen. En zij zei dat vrouwen intuïtief dingen weten. Dat pikte ik even op en de lol ging nog even door terwijl we aan het trainen waren. Ik daagde haar uit, en ze moest het woord intuïtie nog zeker 4 keer laten vallen. Toen nodigde ik de groep uit om zich te buigen over hun issues. 2 minuten later had ze een inval. Ze had de oplossing. Ze was totaal euforisch. Ik wist natuurlijk wel hoe het kwam……. En taal creëert je eigen gewenste werkelijkheid vooral als het positieve taal is.
Niels van der Stappen
Lid sinds 2020
Goed verhaal.
Patroonherkenning, dat is feitelijk de kern van het waarnemen in de hersenen.
stanley westerborg
Interessante uiteenzetting, dat is het In elk geval. Nniet zomaar een 'verhaal', maar onderbouwd . En onderbouwde meningen, opvattingen of zienswijzen lenen zich uitstekend voor kritiek en commentaar. Ik vraag mij wel af, of er wel of geen verschil bestaat tussen begrippen als intuitie,reflectie en inval. Wat ik wel weet, is dat managers van ondernemingen het op uiteenlopende gebieden moeten hebben van hun intuitieve vermogens die door opgedane ervaring steeds verder ontwikkeld worden. Tijdens het sollicitatiegesprek tracht de sollicitant zo goed mogelijk over te komen bij de manager, maar op grond van zijn intuitieve vermogens doorziet deze topman van de organisatie vaak meer dan de sollicitant zelf vermoeden kan. Van inval of reflex kun je op dat moment toch niet spreken? Waar hier de grenzen (of raakvlakken?) mogelijkerwijs liggen, is voor mij als de niet-ingewijde in de leer van de psychologie niet bepaald eenvoudig. Hoe in werkelijk om te gaan met intuitie, inval en reflex lijkt mij toch interessant.
Diederik Steeman
Lid sinds 2019
We hebben een prachtig vak, Paul.
Tako Hofstra
Intuïtie wordt nogal rationeel via het brein aangevlogen. Is intuïtie niet veel meer een gevoel?
Bert Overbeek
Auteur
Ik voel me volledig vrij om ook gevoel af en toe aan rationeel onderzoek te onderwerpen, zoals je soms ook ratio aan gevoel onderwerpt.