Jos, een ondernemer in de IT-branch, wees me onlangs op een artikel dat hij had gelezen op internet. Besluiten moeten steeds sneller worden genomen. Dat vragen de gistende markten, die wemelen van de concurrenten. En wat blijkt? De mensen houden het niet bij. De traditionele besluitvormingsmodellen die ze geleerd hebben, zijn te log. Stappenmodellen worden ingehaald door de waan van de dag. Projecten onder de voet gelopen door nieuwe projecten. Reorganisaties opgeslokt door nieuwe reorganisaties.
Kortom: er is, zoals we zagen, behoefte aan snelle besluitvorming. En de data zijn niet altijd direct bereikbaar. Onmiddellijk komen er dan een aantal paarden uit de stal, die oplossingen aanreiken om die snellere besluitvorming te realiseren. In dit krachtenveld lijkt intuitieve besluitvorming een gouden tool.
Wanneer nemen we onze toevlucht tot intuitie? En hoe vaak? Om met dat laatste te beginnen: 4% is niet veel; we maken bij belangrijke beslissingen niet zo vaak gebruik van onze intuitie. In een tijd dat besluiten snel moeten worden genomen, is dat te weinig, vinden velen.
Dat ze dit vinden is niet alleen te danken aan het positieve gevoel dat ze hebben bij intuitie. Op dit moment lijkt intuitie het enige alternatief voor de tijdrovende analytische benadering. De vraag die zich daarbij aandient: is het wel het enige alternatief? Of zouden we de besluitvorming op een andere manier kunnen versnellen? En welk alternatief biedt dan de meeste zekerheid? Ik wil graag suggesties, dus lezer, leef je uit!
Bert Overbeek schreef een lekker leesbare bundel over verandermanagement en recente inzichten in het brein. ' Bert's breinboek voor Managers en Trainers' is te koop bij managementboek.nl of mijnmanagementboek.nl
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO