Golfballen putten kon hij al, maar hoop kan Tiger Woods putten uit het feit dat hij misschien de gelegenheid krijgt om zichzelf te zijn. Meer dan een miljard dollar sponsorgeld sloeg hij bijeen in zijn loopbaan. Grote multinationals beho(o)r(d)en tot de hoofdspelers in de dollardans rondom Tiger Woods. De favoriete sport van hun CEO had in zijn persoon een mooi PR-verantwoord uithangbord, en nog politiek correct ook.
Zijn image werd een blauwdruk voor Afro-Amerikaans supertalent, succesvolle harde werker en ideale schoonzoon. Ook het grote geld zag dat in en klopte bij hem aan. Of hij misschien hun merk in de markt kon zetten? Tiger werd nog groter dan hij al was en spotte met onzichtbare raciale scheidslijnen die elke samenleving wereldwijd op enigerlei wijze verdeelde. De beste tennisdames waren Afro-Amerikaans, de beste golfer ook en de beste rapper was blank. Nou en? Hij was een van de gezichten die een nieuwe tijdsgeest ademde. Daar betaalde hij wel een prijs voor die zelfs de kleinste lettertjes van zijn sponsorcontract hem niet voorgeschotelden. Zou een hoofd marketing van een multinational het Tiger toegefluisterd hebben? ‘Psstt, wij jouw glimlach en dito prestaties, en jij ons geld plus bijbehorende bekendheid. Vergeet alleen nooit om niet te pissen in de pot waar je ook uit eet.’
Nou kun je een aap circuskunstjes laten doen voor een portie nootjes, een mens kan geen keurslijf ‘doen’: je bent wat je bent, en wat je gisteren was zul je morgen niet meer zijn. Tiger zal zich dat te laat gerealiseerd hebben toen zijn huwelijk al in het slop zat. Af en toe was hij een heel gewoon mens met huwelijksproblemen en eenzaamheid binnen een relatie laat zich slecht verdragen. Zodoende zocht hij ‘het’ buiten de deur al wist hij niet precies wat. Het leidde ertoe dat hij in de armen van een minnares lag toen hij hoorde dat zijn vader was overleden. Zijn grootste vriend en raadsman zou hem niet meer terzijde kunnen staan. Tiger hield zijn mond erover en hervond zich op de golfbaan. Zijn huwelijk liep al ver voordat het schandaal aan het rollen werd gebracht op de klippen, maar hij moest doorgaan. Ten koste van alles wilde hij het beeld dat de buitenwacht van hem had opgepoetst en netjes houden, zo suggereerden later ook de minnaressen die uit de school klapten. Uit alle hoeken, gaten, nissen en kieren die de boulevardpers rijk is kwamen de buitenvrouwen aangewaaid. Er was geen houden meer aan en het opgedirkte icoon werd afgeschminkt op het toneel voor het oog van de schouwburg. Het publiek genoot heimelijk omdat het zo herkenbaar was, maar met een luid boegeroep werd hij door de uitverkochte zaal uitgejouwd. Het grote geld zag dat in en keerde zich van hem af.
Als wolven in het bos huilden de sponsoren mee, duidelijk hoorbaar in de wind die met een enorme kracht recht in het gezicht van de gevallen golfheld waaide. ‘Niet de juiste man’ voor ons bedrijf, zo zei de ene wolf die graag schaapskleren droeg. Het bedrijf was actief in de accountancy en dat waren toch al de lulletjes-rozenwater van het bedrijfsleven. Brave hendriken die regeltjes opvolgden en uitvoerden, dat strookte niet met het leven van een vrijpostige sportman die eigenlijk voor huisvader moest doorgaan. Hij brengt het bedrijf in diskrediet, zei een andere wolf. Straks tast hij ons imago nog aan, voegde een volgende wolf toe. Dat vreemdgaan een menselijke zwakte is deed niet terzake, dat een derde van alle huwelijken ermee te maken krijgt evenmin. Dat een sterk merk niet geraakt wordt door de publicitaire schade werd gemakshalve genegeerd, dat de top van het bedrijfsleven vaak prima de weg kent binnen een bordeel werd verzwegen. Hier moesten Amerikaanse familiewaarden beschermd worden, in een land waar de helft van de bevolking niet aan het ideaal van getrouwd-zijn voldeed. Tiger Woods was de pijnlijkste barst in de spiegel die Amerika kreeg voorgehouden.
Het grote geld ging verder en keek niet meer om. Jarenlang hadden ze meegelift op zijn succes totdat de put droogstond en er een nare lucht uit opsteeg. Ze wilden namelijk een superheld en tekenden een sterveling. Was dat even een tegenvaller.
Tiger kon het niet schelen. Hij wist hoe de wereld in elkaar stak en dit was nou eenmaal zoals het ging. Als hij zijn leven weer op orde zou hebben stonden ze wel weer voor de deur. Hij zou niet opendoen.
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO
Een beetje laat Pieter om dat eerst nu te realiseren nadat het uitgekomen is. En niemand " moet" doorgaan en Tiger Woods, die de schaapjes al lang op het droge heeft al helemaal niet. Je kiest er zelf voor, Tiger Woods koos ervoor een leugenachtig leven te leiden. Nu moet hij de consequenties van zijn daden aanvaarden. Geen medelijden, geen krokodilletranen.
De eigen verantwoordelijkheid van Tiger Woods heb ik ook niet ontkend. Arrogantie van de macht en hoogmoed voor de val? Klopt, maar eerlijk gezegd denk ik niet dat er veel zijn die <em>niet</em> veranderen als ze succesvol, rijk & beroemd worden. Natuurlijk had Tiger met meer zelfreflectie een hoop ellende kunnen vorkomen, maar ik denk dat dat achteraf makkelijk gezegd is. Alsof mensen altijd maar doorhebben in wat voor situatie met bepaalde consequenties ze zich bevinden, dat lijkt me niet. Mensen functioneren met een uiterst gebrekkig ratio en een gebrekkige waarneming.
Verkijk je verder niet op de enorme rompslomp die het met zich meebrengt als je zegt dat 'niemand door 'moet' gaan', rechtszaken die moeten voorkomen wanneer TW zelf zijn contract had opgezegd kunnen ook vergaande gevolgen hebben. Zo eenvoudig is het gewoonweg niet.
Je vindt dat ik me 'een beetje laat' realiseer dat Tiger bevrijd is van hypocrisie waar hij zelf in meegegaan is 'nadat het uitgekomen is'. Nou ben ik benieuwd hoe ik me dat had moeten realiseren zonder dat het was uitgekomen. Dan had ik er denk ik niet over nagedacht.
Dan het tweede “ je vindt dat ik…” , dat was onduidelijk geformuleerd van mijn kant. Ik bedoelde niet jij maar Tiger heeft het zich te laat gerealiseerd. Het gaat er bij mij niet in, dat je nadat je vreemd bent gegaan, geen gevoelens van spijt hebt over dat je je hebt laten gaan. Je pleegt namelijk verraad in een relatie door overspel te plegen. Let wel ik ga niet oordelen dat hij het doet. Wat niet klopt in zijn handelen is dat hij met dat knagende gevoel niets doet. Eenzaamheid in een relatie los je niet op met bevrediging buiten de deur. En als je dat dan met 11 of meer minnaressen doet zou er al veer eerder een lichtje moeten gaan branden dat er kennelijk een probleem is als dit het ontwijkinggedrag is. “ Hervond zich op de golfbaan” schrijf je, juist ja het succes stilde de onrust terwijl het zich hervinden juist in een goede relatie had kunnen plaatsvinden. Bij onrust hoort kwetsbaarheid en kwetsbaarheid kan juist in een goede relatie een gezonde plek krijgen. Kwetsbaarheid maakt mensen open om nieuwe dingen te leren. Het is bij uitstek het moment om te kunnen groeien. Superioriteit, arrogantie doet mensen afsluiten voor leermogelijkheden. Daarom het paradoxale zijn reclamecampagnes met als thema “ succesvolle harde werker en ideale schoonzoon” werden zijn gevangenis. ( het zelfde is gebeurt met televisie dominees die door schandalen tot val kwamen). Dus “Alsof mensen altijd maar doorhebben in wat voor situatie met wat voor consequenties “ kan wel gelden voor een keer overspel maar niet voor een reeks van voorvallen. Het moeten sterke benen zijn die de weelde kunnen dragen. Ja, maar dat is eerder een uitdaging als het gaat om rijk en beroemd zijn dan bij het succesvol zijn. Rijk en beroemd zijn trekt een verkeerd milieu aan. Kijk je naar een ecologisch gezond milieu dan is er altijd sprake van diversiteit. Overal waar diversiteit ontbreekt gaat de nuance verloren en onstaat roofbouw in de natuur. Bij de mens is het niet anders. Onlangs kwam de raad van beheer van de kynologen met een waarschuwing dat het fokken van bepaalde rassen in de “ideale rasstandaard” tot onomkeerbare afwijkingen heeft geleid. “<strong><em>Is het einde van het concept rashond in zicht?”</em></strong>
De mens kan niet ongestraft naar “winst” maximalisatie/optimalisatie streven zonder dat dit ten koste gaat van andere dingen/zaken.
Tiger Woods deed er goed aan eerder te beseffen dat een eenzijdige benadering uiteindelijk zijn tol eist. De echte Groten der Aarde hebben altijd aangegeven een belangrijk evenwicht te hebben gevonden in het hebben van tegenwicht. Obama is wat hij is mede door zijn echtgenoot en hij zal haar nodig hebben om sterke benen te behouden. TW heeft wellicht in zijn vrouw, een voormalig supermodel niet het juiste tegenwicht/tegenspel gekregen.
“ Mensen functioneren met een uiterst gebrekkige ratio en een gebrekkige waarneming” Een goede ratio kan je behoeden voor fouten maar ook wanneer de ratio zeer sterk is ontwikkeld leiden tot verlies aan spontaniteit en “echt” leven. “Zorgen over morgen” nemen dan de overhand. Goed Waarnemen is inderdaad een belangrijk gegeven om veelzijdig en open te blijven. Gebrekkige waarneming ontstaat uit gebrek aan nieuwsgierigheid. Benieuwd zijn naar wat een ander jou kan leren. Dat vraagt om bewustzijn van de eigen beperkingen, daar past geen hoogmoed maar bescheidenheid. En dat nu is iets waaraan het mensen die succes hebben vaak weer ontbreekt. Kunnen relativeren dat dat ene dat succesvol is nog geen garantie biedt voor al de andere dingen die je doet. Succes houdt niet automatisch erkenning in voor al het andere wat je doet of laat.
“Verkijk je niet op de enorme rompslomp die het met zich mee brengt …” Welke rompslomp is begerenswaardiger die van een reclamecontract of een huwelijkscontract. Gelet op het feit dat hij onder huwelijkse voorwaarden getrouwd is en daarover nagedacht heeft had hij ook in het reclamecontract voorwaarden kunnen opnemen. Het blijft allemaal de eigen verantwoordelijkeheid.
Bij toeval kom ik bijna een jaar na dato jouw reacties op het artikel over Tiger Woods tegen. Ik had ze niet eerder gezien. Wat ik me afvraag is of je er nu nog steeds zo over denkt als destijds in je reacties beschreven.
Ik zie een en al (voor)oordeel, aannnames en een beperkt kader waarbinnen hetgeen je observeert (handelen, meningen, visies, keuzes van anderen) moet passen. Past het niet dan moet het geobserveerde maar veranderen. Wat dacht je ervan om dat kader van jou eens wat ruimer te maken? Bekijk zaken eens van meerdere kanten en vanuit andermans visie, dan zul je de wereld om je heen wat beter begrijpen. Dat beloof ik je.