De echte leider, geeft die iemand wel eens een schop onder zijn kont?

Anno 2010 zit er een duidelijke verandering in denken over leiderschap. Het korte termijn scoren, snel resultaat-korte klappen, staat onder druk. Je hoort een behoefte aan andere vormen van leiderschap. Wat zeggen mensen daar over? Wees beter voor je medewerkers, werk vanuit een community idee naar meer resultaat, faciliteer meer en denk op lange termijn. Zorg dat je een band hebt met je medewerkers, durf ze te confronteren en zorg dat je van daaruit aan een beter resultaat werkt. Kortom: de kern van mijn boek ‘Heerlijk, de werkvloer op!’

Het klinkt allemaal geweldig, maar luister eens in de praktijk. Wie van onze lezers herkent het nu echt: leidinggevenden die bezig zijn mensen zodanig te faciliteren dat ze beter gaan werken? Het gaat er niet om om nu steeds de managers er van langs te geven hier. Ik ken veel verhalen van managers die continu weerstand ondervinden bij hun medewerkers, zonder dat zij daar nu direct aanleiding voor geven.

Maar je bewijst je als manager een enorme dienst, als je je mensen weet mee te krijgen. En daar speelt de relatie ook een rol. Zorg voor een community, zou ik willen concluderen, maar als mensen zich niet laten aanspreken, dan kan je faciliteren wat je wil, dan schiet het niet op. Dan moeten ze gewoon een ordinaire schop onder hun kont hebben. En waarom zou dat niet in de community passen?

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

Peter Blokland
Ik ben het helemaal eens met dit artikel. Leiderschap is er (ook) op gericht om mensen te inspireren en tot actie te brengen. Dit gebeurt het best door goede verstandhouding op te bouwen en helder te communiceren over objectieven en resultaten. In die context is het absoluut mogelijk dat je streng maar rechtvaardig medewerkers op hun deel van de verantwoordelijkheid wijst. Als dit met respect en in de juiste omstandigheden gebeurt, kan een figuurlijke "trap onder de kont" best wel aankomen en een gunstig effect hebben. Eenmaal de boodschap duidelijk en respectvol overgebracht is, is de kans niet onbestaande dat je daarna een prima medewerker rijker bent. Leiderschap is niet soft, maar wel heel respectvol!
Wim Krop, Profound Groep
Dat het Anglosaxische model wat terzijde wordt geschoven is winst. Maar dat we weer helemaal terugvallen in het Rijnlandse, zou ook niet werken. De kansen liggen, zoals zo vaak, in het midden: een combinatie an beide modellen. Uitgedrukt in de uitgangspunten van de pedagogie:

1. Het kind wil er bij horen.
2. Het kind wil complimenten krijgen.
3. Het kind wil het zelf doen.

Als je deze drie onverkort toepast, krijg je een anti-autoritaire opvoeding, met alle rampzalige gevolgen van dien. Er hoort nog een zeer belangrijke vierde bij:

4. Het kind wil weten waar de grenzen liggen.

Dat geldt voor kinderen, net zo goed als voor stratenmakers en binnenhuisarchitecten. Het zijn allemaal (ook kinderen) net mensen.

Probleem in het Rijnlandse model is, dat dit vierde uitgangspunt desastreus vaak niet wordt toegepast.

Dus veel aaien, maar als het moet ook meppen!
Yvette Lensvelt
Ik sluit mij aan bij bovenstaande verzoek vooral ook grenzen te stellen. In mijn beleving is leidinggeven zonder grenzen stellen net zo desastreus als opvoeden zonder grenzen (zie ook het artikel 'Verwaarloosde organisaties'. Management Site 13 februari 2007). De beste les die ik op dit vlak geleerd heb kwam van De Baak (Leidinggeven aan eigenwijze professionals); 'Hard on the matter, soft on the people'. Of terwijl: maak vanuit je hart echt contact met mensen, maar spreek tevens duidelijk en zonodig hard aan op opgeleverde output (outputsturing). Door deze ontrafeling is het makkelijker aan te spreken. Bij Pentascope zeggen we hierover: durf jezelf mee te nemen naar je werk! En verbindt de onderstroom met de bovenstroom.
www.jongebazen.nl
Help je medewerkers beter te presteren maar durf ze te confronteren.. OMG! :)