Er zit een groot verschil tussen:
-dat wat mensen willen (hun doel); en
-dat wat ze uitstralen om die wil vorm te geven (hun gedrag).
De vraag die ik me altijd stel tijdens mijn werk, is: is iemand eerlijk over dat wat hij wil? Met andere woorden: welke vorm kiest hij om zijn wil gestalte te geven? Opvallend is hoe vaak mensen niet voor eerlijkheid kiezen. Ze kiezen strategieën. En ze worden daar opvallend vaak voor beloond door hun werkgevers.
In de top is vorm, dat wat iemand uitstraalt, meestal veel belangrijker dan inhoud. Niet onmiddellijk zeggen wat je wilt werkt dan beter. Vooral als de verdere persoonlijkheids-layout lekker wordt gevonden door de context, waarbinnen iemand zijn werk doet. Anderen bepalen daarbij wat lekker is en dat kan je behoorlijk van jezelf verwijderen. Ik praat hier uit eigen ervaring. Ik heb me meerdere malen in mijn leven door succes laten beetnemen. Dan rijst je ster, en verbeeld je je tijdelijk dat je inderdaad een geweldige kerel bent. Wat je dan weer uitstraalt. Vicieuze cirkel, maar dan in het positieve.
Totdat de ster van een ander hoger rijst. En die krijgt dat beter gedaan wat hij wil. Door zijn uitstraling.
Zo kan je je onzeker voelen, en een en al zelfvertrouwen uitstralen. Nonverbaal ben je perfect in balans, mensen complimenteren je en daar slaap je lekker op in, maar je voelt op een dieper niveau dat je iets mist. Zelfrespect.
Oprechte mensen hebben dat probleem niet. Ik werk vaak in technische omgevingen, waar directheid veel voorkomt, en soms de grens van botheid overschrijdt. Betrokkenen groeien niet boven hun functie uit, zelfs niet als ze erg intelligent zijn.
Hoe komt dat? Omdat ze op hun vorm worden beoordeeld. Die is niet ‘beschaafd’ genoeg. Niet ‘gecontroleerd’ genoeg. Niet ‘aantrekkelijk’ genoeg. Vorm staat inhoud in de weg.
Toppers zijn zelden bot in het openbaar. Al in de tijd van de Romeinen was welbespraaktheid en uiterlijke beschaving bepalend voor de acceptatie van je boodschap. Ondertussen gaf je in het verborgene orders om mensen te ruïneren of voor de leeuwen te gooien.
Het ontgaat me niet, dat beschaafd gedrag in organisaties veel verbergt. Men straalt integriteit uit, terwijl men moedwillig mensen ontslaat om zelf te scoren. Het zelf scoren is op geen enkele manier in de vorm waarneembaar.
Moraal van dit verhaal? Moge er iets meer zichtbaar worden van de werkelijke aard van mensen. En de botterikken af en toe wat serieuzer genomen worden. En de haviken met hun verborgen praktijken aan het licht van de werkelijkheid blootgesteld worden.
En waarom? Omdat het ons zou kunnen helpen dingen beter te laten verlopen. Graag je reactie.
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>
<em>C'est le ton qui fait la musique </em>(pardon my French). Hoort dit soort gedrag ook niet een beetje bij een grote(re) organisatie waar er slecht zicht is op alle belangen en onderdelen van het werk? Dan zijn deze types niet meer dan een bijproduct van onze welvaart die mogelijk is gemaakt door extreme specialisatie van werk. Misschien dat goede informatie- en communicatiesystemen kunnen helpen om ter plaatse dit soort volk te ontmaskeren. Yes! Lijkt mij prima.
Frustrerend hé, die mensen om je heen waarvan je denk: "Dat niemand nou ziet waar die mee bezig is. Ben ik nou gek...?"
Houd voor jezelf in gedachten dat populariteit niet een beloning is, maar juist een last. Door je populariteit moet je die al dan niet gemaakte vorm nog vasthouden ook! Concentreer je op de inhoud en blijf dicht bij jezelf. Dat is de enige manier om op een evenwichtige manier je carrière te maken. De havikken, zoals jij ze noemt, kun je niet uitroeien, maar als je ze kunt herkennen weet je precies wat je moet doen om ze zo nu en dan aan prooi afhandig te maken.
Iets anders is je opmerking dat ik je de keuze geef 'tussen twee kwaden'. Voor mij is noch diplomatie, noch directheid een kwaad. Botterik en havik 'bekt' in zo'n artikel echter lekker.
Ik beticht beiden niet van 'een gebrek aan integriteit'.
ps wat een geweldige site! Gevonden dankzij de Haviken
Het is met idealen (ik heb ze nog hoor) een beetje als met de andijvie a la creme in bejaardentehuizen. Pittig en krachtig, totdat ze in het kokende water van de werkelijkheid worden gehouden. Dan slinken ze en worden ze papperig.
Goed, ondertussen willen we wel fluitend naar ons werk en fluitend terug. Dus vinden we basishoudingen die ons daar tussendoor loodsen. Met behoud van idealen en maandsalaris.
Mij steunt altijd erg Lao Tse's gedachte dat je niets bereikt door ergens naar te streven. Het gaat daarbij om een 'mindset', niet om bedrijfsdoelen. Een bedrijf zal wel degelijk ergens naar moeten streven. De medewerker kan daarbij een effectieve bijdrage leveren door het woord van Lao Tse ingedachtig te zijn.
En dan is er nog: de context. Een wereld bestuurd door haviken heeft een andere sfeer dan die door botterikken wordt geregeeerd. En daar gaat dit artikel over, Dat lijkt namelijk een beetje uit het zich te verdwijnen.
Tenslotte, dank voor het
Leerzaam Bert, dank je wel. Ik heb de behoefte om naar aanleiding van hetgeen je geschreven hebt een gedachte te delen.
Ik kan van havikken en botteriken beiden een beeld vormen. Havik is een woord voor een dier. In het gebruik van woorden en beelden laat ik de havik in zijn waarde. Een havik vertoond natuurlijk gedrag. Toppers die beschreven worden vertonen aangeleerd gedrag. De woorden toppers en botteriken geven een niveauverschil weer. De waarneming is, toppers zijn goed in het neerzetten van een beeld en een botterik is oprechter en minder beschaafd.
Het gedrag van de ander kan een beeld versterken. Ik kies ervoor te luisteren, herkennen en leren. Ieder mens is in beeld en gedrag uniek. Er ligt een wereld open aan lesmateriaal. Topgedrag en bot gedrag kan gefilterd worden. De balans ligt in de acceptatie. De oplossing van de bovenstaande waarneming ligt in mezelf en dat uit ik in beeld en gedrag zonder iets van een ander te verwachten. Het gedrag wordt gevolgd door de kracht van de werkelijkheid van dat moment. Het lukt niet altijd ....
Van mezelf kan ik alles zeggen en een beeld neerzetten. De oprechtheid zit hem in de uitvoering. De intentie is het goede. Door daaraan te blijven werken laat ik mezelf zien, groeit de oprechtheid, verwijnt de angst en laat alles in de waarde. Het gevoel wat daarbij past is vrijheid en wil ik vergroten. Ik denk er niet aan minder oprecht te gaan worden. De omgeving voelt dat, wordt nieuwsgierig, stelt vragen en gaat volgen.
Een gedachte voor een ieder die op zoek is naar een oplossing voor ongewenst gedrag binnen een samenleving. Goed voorbeeld volgt.
Kinderen hebben de toekomst, volwassenen bepalen de toekomst. Toon gewenst gedrag.
Wat is gewenst gedrag? Het antwoord kent ieder individu.
Met groet, Jos