Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO
De grenzen zijn dus vaag, maar dat is in de hele wereld zo. Wat in een cultuur heel normaal is, is in een andere cultuur absoluut taboe.
Als Cor dus niet wil veranderen en storend blijft voor het werk. Eruit dus. Is Cor dan ontslagen op basis van zijn geloof? Nee, Cor is ontslagen omdat hij storend is voor het werk.
De situatie schets van Bert geeft mij het beeld dat er geprobeerd is om te praten. Dit lukt niet, dus wat nu? Ik ben benieuwd wat jij vindt dat er moet gebeuren, als praten niet meer helpt.
Praten helpt altijd. Het is een van de factoren die een manager MOET bezitten om een goede manager te zijn. Maak hem heel goed duidelijk dat de groep er genoeg van heeft, en dat het geen zin heeft om het geloof te verkondigen. Op z'n oud Nederlands: Lul hem gewoon vast.
Maar misschien heb je ook wel gelijk hoor, René, dat je Cor eruit gooit. Maar dat is per manager verschillend. Plus het feit dat ik nog het stukje mis in het artikel dat Cor zo goed in zijn werk is dat hij onvervangbaar is. Dan heb je pas echt een issue.
1. Cor is een harde werker en zet een stapje meer dan de anderen.
waardoor zou dat komen, wat inspireert en motiveert hem daartoe? Daarover kan met chef en collega's gepraat worden (zie punt 2)
In ieder geval zie ik geen probleem mbt zijn werkvervulling.
Geen ontslagmogelijkheid voor functioneren.
2. Cor praat volgens zijn collega's teveel over geloof en wil (zo zegt hij tegen zijn chef als verklaring) zelfs een instrument zijn om licht te brengen, oftewel bekeringsdrang.
waardoor zou dat komen, wat inspireert en motiveert hem daartoe? Geloof is een motivatie waarvoor zelfs oorlogen zijn gevoerd.
Cors praten geeft mogelijk een probleem in de onderlinge werkverhoudingen, dus een potentiele ontslaggrond wegens verstoorde werkverhoudingen. Maar dan moet je met een goed verhaal bij kantonrechter komen.
Praten is beter, collega's moeten met elkaar in gesprek. En dat gesprek aangaan en leiden is een vereiste kernbekwaamheid van een leidinggevende manager.
Nog een andere invalshoek. Als manager zou ik ook kunnen redeneren: productiviteit van Cor is prima. Dus tegen andere werknemers zeggen: "neem er een voorbeeld aan anders vlieg je eruit".
Als ik hele team incl Cor wil behouden (denkend aan kosten voor werving en selectie nieuw personeel) zou ik tegen Cor zeggen: "prima als je praat over je geloof, maar erger anderen niet en stop als ze boodschap niet wensen want daarmee maak je jezelf en dus je boodschap ongewenst." Tegen collega's: respecteer geloof van anderen.
Wat vind u van deze benadering?
Overigens bevat deze casus dezelfde elementen als casus van de nachtploeg die 's nachts naar de hoeren gaat en daardoor significant beter presteert. Blijkbaar hebben sex- en geloof-beleving een positief effect op productiviteit. Zijn daar onderzoeken van?
Praktijkvraag: wat doet we met hard werkende werknemers die vloeken, schuine grappen maken, blootfoto's ophangen, schelden op homo's, buitenlanders etc, en daarmee ook collega's kunnen ergeren/pesten?
Ik denk dat Cor het allemaal niet zo heel erg begrepen heeft wat betreft evangeliseren. Ik ben zelf christen en zie het belang anderen over het geloof vertellen zeker in. Maa wil je dat het nut heeft moet de ander er ook in geinteresseerd zijn. Het heeft dus niet zoveel zin mensen er mee lastig te vallen. Je zal toch eerst een meer vriendschappelijke relatie moeten hebben. Door een voorbeeld te zijn voor anderen kan je mensen nieuwscheirig maken waarom je dat doet. Op het momtent dat zij er naar vragen heb je een goede insteek een gesprek te beginnen. En dan nog moet je tijdens een dergelijk gesprek niet de emmer met informatie over die persoon leeggooien maar eerst maar eens vragen wat hij allemaal wel of niet gelooft. Anders kan je net zo goed tegen een muur aan staan lullen.
Mijn mening, werk en prive moeten uit elkaar worden gehouden. Geloof is een privezaak en daar mag best over gepraat worden maar anderen lastig vallen is een andere zaak. Cor kan dan productief zijn maar als zijn gedrag ten koste gaat van de productiviteit van anderen ben je per saldo slechter af.
M.i. zijn er bij het halstarig volhouden van Cor 2 opties. Of Cor krijgt de ruimte om buiten werktijd met collegas die dat wensen te (s)preken, of Cor kan vertrekken.