Werknemers besteden volgens onderzoek gemiddeld 3,9 uur per week aan prive emailen en internetten, in de baas zijn tijd wel te verstaan. Is dat erg?
Prive emailen, bellen of surfen zou op zich niet zo'n issue moeten zijn vind ik. Waarom willen bedrijven dat eigenlijk weten, de hoeveelheid tijd die tijdens werktijd aan privezaken wordt besteed? Toch gewoon om aan te tonen dat mensen niet hard genoeg werken, dat ze niet productief genoeg zijn, dat er nog meer uren te maken zijn? De gemiddelde directeur voelt zich bij voorbaat bestolen en bedrogen en zoekt steeds naar bewijs waaruit blijkt dat dat inderdaad het geval is. Sef fulfilling prophecy.
We willen met zijn allen wel sturen op resultaat, maar focussen ons nog steeds op het aantal gewerkte uren. Die zijn namelijk makkelijker te controleren. Men roept wel populair 'het maakt mij niet uit hoe lang of hoe kort je werkt, als het resultaat maar goed is' maar ik vraag mij toch sterk af hoe de gemiddelde manager zou reageren wanneer hij zijn medewerker structureel 10% te kort zag werken, ook al is het resultaat geweldig. Ik wed dat er maar weinig managers zijn die hun medewerkers deze vrijheid toevertrouwen.
Directie en management lijken het maar niet te leren. Je krijgt wat je geeft. Reken je de medewerker af op het aantal uren, dan bereik je dat ook hij uurtjes gaat tellen en ervoor zal zorgen dat hij precies genoeg uurtjes maakt (en niet teveel). Geef je hem daarentegen ruimte en vertrouwen, dan bereik je betrokkenheid en flexibiliteit. Simpel toch?
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO
Ruim 40 procent van de managers in Nederland blokkeert voor hun medewerkers websites waarop muziek kan worden gedownload (zoals iTunes). 36 Procent van de bazen staat online datingsites niet toe tijdens werktijd. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van computerbeveiligingsbedrijf McAfee.
Op de derde plaats in de top van meest geblokkeerde websites staan videosites als YouTube en muziekcommunities. McAfee noemt het opvallend dat netwerksites als Hyves en MySpace in slechts 16 procent van de gevallen niet worden toegestaan op het werk. (ANP)
Allemaal symptomen die passen in de neoconservatieve golf die over Europa spoelt. De minister van Justitie opperde dit jaar ook al een idee om downloaden te verbieden. De dominante logica is wantrouwen en controle.
Jonge bazen van Nederland, doe er eens iets aan!!