Irritante macho nuchterheid!

2014-11-08 18.00.39En hoe gaan wij in Nederland op ons werk met emoties om? Nou, die zijn in elk geval minder populair dan machogedrag. Managers die uitstralen dat ze van ‘kort door de bocht’ houden, boezemen meer waardering in dan mensen die ruimte maken voor gevoel. Brallen lijkt beter dan luisteren, en als iemand zich niet lekker voelt, dan moet ie daar vooral snel iets aan doen. Als coach hoor ik de gevoelens van mensen, ook van machomanagers, over hun werksituatie vaak wel. Ik zou het wel eens onderzocht willen zien. En dan vooral de vraag hoeveel mensen zich groot houden, hoeveel mensen eigenlijk een vervelend gevoel hebben over hun werksituatie, maar dat aan alle kanten camoufleren omdat er een paar schreeuwers in hun buurt rondlopen, die net doen alsof het uiten van je kwetsbaarheid hetzelfde is als de hele dag softe babbeltjes met elkaar houden.

Mij begint het langzamerhand knap te irriteren dat de Nederlander overal nuchter over praat, maar niet nuchter kan onderkennen dat mensen niet van beton zijn en af en toe gewoon even over gevoel willen praten; OOK op het werk. Daar word je toch niet gelijk een ‘praatclub’ van. Maar 'soft' (en dat ben je al snel), daar lijkt in Nederland de doodstraf op te staan.

Toegegeven, we zijn in het verleden wel eens doorgeschoten met gevoel. In de jaren tachtig werden daar al grappen over gemaakt.

-Wil je er over praten?, is zo’n vraag die gevoelsgesprekken belachelijk moet maken.

Maar het is niet de enige. Kwetsbaarheid, en de aandacht daarvoor, wordt meestal belachelijk gemaakt in een land waar nuchterheid belangrijker wordt geacht dan de geestelijke gezondheid. Zo is er de neiging om ‘softe’ mensen op de hak te nemen, en het voor te stellen als een groepje alto’s, die op sandalen en in milieuvriendelijke maar wereldvreemde kleren door het leven gaan. Terwijl die karikatuur ontzettend gedateerd is.

De ‘tolerante’ Nederlander doet het heel graag, mensen die ruimte voor emotie vragen, wegzetten als zweverig, soft of lui. ‘Er mot gewerkt worden, je handen laten wapperen is goed voor je, dan hou je wel op met dat gezeur.’

En ondertussen komen mensen terecht in de sterke stromingen van werk, werk en nog eens werk. En presenteren ze zich als ruwe bolsters met een blanke pit. Je hebt wel het gevoel, maar je moet het niet tonen. Dat is namelijk sexy. En daar hoort nu eenmaal bij dat je sterk bent en flink weet door te pakken. En dan roepen ze dat authentiek belangrijk is, maar zijn ze het zelf wel? Of hebben ze hun gevoelswerelden verpakt in stalen pantsers? En is dat niet net zo erg als soft gedrag?

Ik pleit voor de opmars van openheid over gevoelswerelden. Niet voor eindeloos gedram daarover, daar ben ik te resultaatgericht voor. Maar dat wereldje van zich sterk houdende gevoelloze ruwe bolsters, dat hoeft van mij niet zo. Het is fake. Ik hou van echt. En daar hoort kwetsbaarheid bij. Kijk maar naar Zuid-Europa.

Graag hoor ik hoe jij hier tegenaan kijkt.

 

Bert Overbeek schreef boeken over verandermanagement en het brein, slecht management en operationeel management voor jonge managers. Zie bol.com en managementboek.nl of mijnmanagementboek.nl Hij twittert op Goeroetweets en is een veelgevraagd trainer, coach en interim manager: www.pitchersupport.jimdo.com

 

 

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

Joos
Kwetsbaarheid is een begrip dat steeds meer terugkomt in mijn dagelijkse werk (als teamcoach en consultant). Mijn idee van kwetsbaarheid is dat je daarmee een open gesprek hebt met je medewerkers en mét elkaar praat in plaats van tégen elkaar! En ja, I do walk the talk :)
Jan Waas
Lid sinds 2019
Ik twijfel aan de term kwetsbaarheid. Voor mij getuigd het van kracht als je als leidinggevende en als medewerkers open bent over je gevoel bij het werk. Herkennen, erkennen en bespreken van gevoel bij het werk maakt de mensen en daarmee het team sterker in plaats van kwetsbaarder
Janine
Kwetsbaarheid kan een oordeel zijn van de ander over hoe iemand is wanneer hij authentiek is. Elk mens heeft zijn kwetsbare kanten en elk mens heeft zo zijn eigen patronen en imago om die kwetsbaarheid niet te hoeven tonen. Maar kwetsbaarheid kan ook gewoon je authentieke zelf zijn op een bepaald moment.
Stephanie
De termen vind ik minder belangrijk, ik vind het gevoel belangrijker. Maar wat als managers zich er zelf niet van bewust zijn dat ze gevoel uitsluiten en hard werken en presteren boven alles zetten, maar dat het de gewone stand van zaken is. Ik vraag me af hoe we dat aan kunnen pakken? Want 'verbeter de wereld en begin bij jezelf' is hier denk ik wel echt van toepassing. Als de bron het gevoel niet heeft, zal hij/ zij dit ook niet uitdragen, daarop ben ik het meest kritisch.
Johannes Herder
Waar "macho" leiders zo aan voorbij willen lopen, tonen van gevoel, "kwetsbaar" durven zijn, geeft aan hoe dapper het is om het juist wel te doen! Verbinding tussen hart en daadkracht maakt leiders die stimulerend en motiverend in verbinding staan met hun collega's personeel en klanten. Leiders die deze moed bezitten worden gedragen, omdat ze anderen dragen. Dit is leiderschap wat groei op alle fronten teweeg brengt, persoonlijk, gevoelsmatig maar niet te vergeten financieel. Dit is leiderschap wat werkelijk toekomst bestendig is. De ergernis van Bert Overbeek deel ik, echter hoe meer de bereid bent vol overgave te blijven kiezen voor de moed om zelf te durven laten zien, hoe meer mensen je inspireerd. De macho's gaan het moeilijk krijgen.
Arnoud Herremans
Lid sinds 2019
Voor goed leiderschap heb je een goed werkend brein nodig (ja, duhh).
Ik denk dat een opmerking van Frank Zappa hier zeer op zijn plaats is.

"The brain is like a parachute, it only works when it is open"
Diederik Steeman
Lid sinds 2019
Precies, Arnoud Herremans.