Pieter geeft leiding aan een team van acht mensen. Sinds kort is zijn club uitgebreid, omdat de afdelingen van drie landen samengevoegd zijn. Het behoort tot Pieter zijn taak om de werkinhouden te stroomlijnen. Natuurlijk wordt er dan efficiënter gewerkt en kan de markt beter bediend worden. Eén van de medewerkers heeft het echter heel
moeilijk met het afstaan van taken; hij doet het gewoon niet. Pieter heeft daarover gesproken met hem. Het overdragen is een fluitje van een cent. Binnen een dag kan dit geregeld zijn. Tijdens een coachsessie vertelt Pieter erover dat hij Jurgen vier weken de tijd heeft gegeven om zijn afspraken na te komen. Een feit is echter dat de overdracht al drie maanden geleden plaats had kunnen vinden. Een fusie van afdelingen brengt bij medewerkers soms een rouwproces op gang. Het is duidelijk dat Jurgen op meer dan één front moeite heeft met de verandering. Het idee van Pieter is, dat hij hem met rust laat. Pieter heeft echter niet in de gaten dat hij Jurgen een zee van ruimte geeft en dat hij gaat marchanderen. Dat is een logisch gevolg van Pieters' handelen. Bij doorvragen blijkt dat Pieter wil voorkomen dat hij als leider wordt gezien die zaken er doorheen drukt. Het is belangrijk om een sociaal leider te zijn. Inmiddels is hij erachter gekomen dat dit ervoor zorgt, dat afspraken niet serieus genomen worden. Wat nu? Met vragende ogen kijkt hij me aan.
Veel leidinggevenden staan jaarlijks voor soortgelijke dilemma's. Door sociaal te zijn, gebeurt juist dat wat je had willen voorkomen. De oplossing is dan ook om duidelijke dealines af te spreken. Je geeft de ander een week de ruimte om zaken af te handelen en vraagt daarbij om te melden wanneer het af is. Binnen die week voer je een prullenbakgesprek waarin je onder andere vraagt hoever het staat met de werkzaamheden. Je vraagt of de ander nog hulp of advies nodig heeft bij het uitvoeren van de taken. Met zo'n gesprek laat je zien dat het je menens is, je voert de druk op waardoor de ander de pijn ervaart van het feit dat er echt geen ruimte is om onder de verandering uit te komen. Eigenlijk help je de ander door de pijn heen; dat is pas echt sociaal!
Meer over mijn coachaanpak en casuïstieken kun je lezen op de site: www.ombradellaterra.nl
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO