Drukke werkweek als statussymbool?

Regelmatig hoor ik mensen met enige trots vertellen hoe druk ze het hebben en hoeveel uur ze per week moeten werken. “Ja ik zou eigenlijk wel wat minder willen werken, maar ja, in zo’n functie als de mijne kan dat gewoon niet…” Wat een onzin. Het gaat meer om prestige dan realiteit. 

Veruit de meeste functies, ook op hoger niveau, zouden prima kunnen worden ingevuld in 32 of, nou vooruit, 36 uur. Geldt ook voor managersfuncties, ook al roepen die het hardst dat in zo’n functie echt onmogelijk is. Nee, het zou in principe geen probleem hoeven zijn om in hogere functies “parttime” te werken. Gewoon een kwestie van flexibel denken, goed organiseren en communiceren. Het is zelfs bewezen dat mensen die 4 dagen werken, effectief nagenoeg hetzelfde werk verzetten als mensen die 5 dagen werken. En dat tegen minder salaris en met een grotere betrokkenheid. Ideaal eigenlijk. De baas zou dus het goede voorbeeld moeten geven. Waar gaat het dan mis? Ik signaleer 2 oorzaken:

 

1. Hoe meer uren je ‘moet’ werken, hoe hoger je status, hoe belangrijker je bent. Welke manager gaat, met dit idee, nog toegeven dat hij minder wil werken?

 

2. Wanneer ‘anderen’ hun vrije middag hebben, vinden we dit bij voorbaat lastig. ‘Ik heb NU behoefte aan een antwoord op mijn vraag.’ (‘En ik heb geen zin om hier rekening mee te houden door mijn vraag een halve dag eerder of later te stellen.’)

 

Op deze manier schiet het natuurlijk niet op. Er wordt niet resultaatgericht gedacht, er wordt gewoon moeilijk gedaan. De mythe van ‘hoe meer uren, hoe beter’ wordt hiermee in stand gehouden. Ik ben benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken.  

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

Patries
Het gaat er niet om wie het licht als laatste uit doet, het gaat er om wie ervoor zorgt dat het licht blijft branden, toch? Er wordt vaak een beetje 'macho' gedaan over het vele uren werken. Ook voor mannen is het belangrijk dat zij betrokken zijn bij de opvoeding van hun kinderen en tijd hebben om te studeren. Mijn advies aan de mannen: werk wat minder en laat je vrouw wat meer werken..Mijn advies aan de mannen en vrouwen: wees resultaatgericht, ga efficient te werk en kijk eens kritisch naar je dagelijkse productiviteit i.p.v. 'interessant' te doen omdat je zoveel uren maakt.
Marius de With
Lid sinds 2019
"Het is zelfs bewezen dat mensen die 4 dagen werken, effectief nagenoeg hetzelfde werk verzetten als mensen die 5 dagen werken"

Als dit echt waar is dan:
1) doet mijn werkgever zicht tekort, want dan had ik van mijn werkgever vast geen contract en bijbehorend salaris voor 40 uur gehad, maar van 32 uur.
2) is het heel zinvol om te onderzoeken of het dan ook waar is "dat mensen die 3 dagen werken, effectief nagenoeg hetzelfde werk verzetten als mensen die 4 dagen werken".
Dit zou dan toch briljant zijn. En dan het volgende onderzoek: 2 dagen nagenoeg net zo effectief als 3, en 1 dag nagenoeg net zo effectief als 2. Ofwel: 1 dag bijna nagenoeg net zo effectief als 5.
Carry
... 2) is het heel zinvol om te onderzoeken of het dan ook waar is “dat mensen die 3 dagen werken, effectief nagenoeg hetzelfde werk verzetten als mensen die 4 dagen werken” etc.....

Nee helaas :-) het verschil in resultaat tussen 5 en 4 dagen werken is in de meeste gevallen verwaarloosbaar, in 4 dagen wordt vaak effectiever gewerkt dan in 5, maar wanneer minder dan 4 dagen wordt gewerkt neemt vaak de betrokkenheid af waardoor dit niet meer opgaat.
Linda Scheffer
Goedemorgen,

Mijn man werkt nu 4 dagen ivm ouderschapsverlof. Hij wil erg graag 4 dagen blijven werken als het verlof is afgelopen. Weet iemand of zijn baas dat mag en kan tegenhouden?? Ik dacht namelijk ergens gelezen te hebben dat ze dat officieel niet mogen weigeren klopt dat?

Groetjes,

Linda
Carry Lemmen
Beste Linda, dit wordt omschreven in de wet aanpassing arbeidsduur (o.a. te vinden op www.overheid.nl en www.postbus51.nl). Wanneer het een bedrijf met meer dan 10 werknemers betreft, heeft iemand in principe recht op vermindering van de arbeidsduur, tenzij er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn waardoor dit niet kan, zoals
a. voor de bedrijfsvoering bij de herbezetting van de vrijgekomen uren;
b. op het gebied van de veiligheid, of
c. van roostertechnische aard.
Dit is dus voor meerdere uitleg vatbaar, want wanneer weegt iets nu bedrijfstechnisch zwaar. Wel moet werkgever bijvoorbeeld serieus proberen vervanging te zoeken. Wanneer werkgever het verzoek afwijst, dient hij dit schriftelijk te motiveren. Als je man en zijn werkgever het niet eens worden, kan uiteindelijk de rechter bepalen wie er gelijk heeft. De vraag is naar mijn mening wel, als je man op die manier zijn gelijk haalt (en dus "gewonnen" heeft) of daarmee niet tegelijkertijd de arbeidsverhouding en werkplezier verloren gaan.
Mocht je er verder over willen communiceren, mail me dan op info@soulimpulse.nl
Peter van Herrewegen
Carry,


In je artikel geef je aan dat 'het is zelfs bewezen dat mensen die 4 dagen werken, effectief nagenoeg hetzelfde werk verzetten als mensen die 5 dagen werken.' Naar welk onderzoek refereer je? Lijkt me goed om dit referentie op te nemen.

Peter
Carry
Peter, ik heb al regelmatig dergelijke berichten gehoord en spreek daarnaast uit eigen ervaring (voordat ik zelfstandig ondernemer was heb ik diverse drukke banen gehad waar ik 5 en 4 dagen heb gewerkt).
Het principe is dat mensen die 32 uur werken hun werk meestal zeer efficient organiseren en erg gemotiveerd zijn en hard werken. Daarnaast plannen zij 'prive-zaken' zoals dokters- of tandartsbezoek meestal op hun vrije dag, dit kost het bedrijf dus niets.

Maar je vraagt om onderzoek dat deze stelling onderbouwt. Nou, om je wat voorbeelden te geven, zie onderstaande lijst.

Vierdaagse werkweek goed voor productiviteit
Wie zijn werknemers belast met minder werk, waardoor zij in een vierdaagse werkweek hun functie kunnen vervullen, is spekkoper. Het zorgt voor een hogere productiviteit en meer toewijding bij de werknemers. Het bewijs daarvoor werd gevonden door onderzoekers van de universiteiten van Michigan en Montreal. Er komt bij de deeltijders niet alleen meer werk uit de vingers. De onderzoekers concluderen ook dat de combinatie van lichter belast personeel dat kortere werkweken maakt, ertoe leidt dat talent beter behouden blijft en dat de bedrijfsplanning en -communicatie beter verloopt.
(bron: zibb.nl, februari 2006)

Vier dagen werken goed voor de economie
Een vierdaagse werkweek is goed voor de economie. Dit blijkt uit onderzoek van Carp en de Organisatie voor Strategisch Onderzoek van de Universiteit Tilburg. Vooral moeders met een hoge opleiding profiteren hiervan, doordat ze op deze manier hun carri�re kunnen vasthouden. Volgens onderzoeker Ton Korver van de Universiteit Tilburg is 30 tot 32 uur een ideale werkweek. Een vierdaagse werkweek kan de productiviteit verhogen. Voorwaarde is wel dat bedrijven hun interne ’huishouding’ op orde hebben. Anders krijg je bij deeltijdwerk veel dooie uren en tijdsverlies door overdrachten van werk. Het moet helder geregeld zijn en dat is niet altijd makkelijk. Het is een kwestie van maatwerk, zegt Korver.
(bron: Trouw, november 2005)

Positieve benadering parttimer loont
Uit onderzoek van de Universiteit Leiden onder leiding van hoogleraar sociale en organisatie psychologie prof.dr.Naomie Ellemers blijkt dat parttimers over het algemeen efficiënter en harder werken en als ze hun zaken goed regelen ook een leidinggevende functie kunnen uitoefenen. De crux zit hem in de benadering; als een werkgever een parttimer positief benadert in plaats van een probleem, dan is die werknemer meer betrokken, tevreden en bereid nog harder te werken.
(bron: De Volkskrant, maart 2006)

Parttimers leven leuker
Parttimers zijn tevredener met hun werk dan fulltimers, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Effectory. Werknemers die in deeltijd werken, oordelen over het algemeen positiever over hun functie, arbeidsomstandigheden, collega’s, leidinggevende, organisatie en hun beloning dan mensen die een fulltimebaan hebben. Volgens de directeur van het onderzoeksbureau zijn deeltijders tevredener doordat ze naast hun werk de tijd hebben hun eigen ’ding’ te doen, aandacht te besteden aan wat ze belangrijk vinden. Daarnaast hebben ze meer tijd om bij te komen. Parttimers worden vaak ten onrechte als de underdog van de organisatie gezien. Ten onrechte: parttimers zijn meer gemotiveerd en tevreden dan fulltimers. Ze melden zich minder vaak ziek, zijn productiever en stralen hun geluk uit naar klanten.
(bron: Intermediair en managersonline.nl, januari 2006)
patrick
Volledig mee eens. Eigenlijk geldt dat voor heel veel van onze moderne statussymbolen: zolang deze gericht zijn op het bevestigen van het 'ik' in plaats van 'mijn medemens' loopt het de foute kant op.