Draagvlak? Moet dat eigenlijk wel?

WP_20130601_005Draagvlak. Een toverwoord in managementkringen. Bij veranderingen of beslissingen heb je draagvlak nodig. In handen van medewerkers is dit een absoluut machtsmiddel. In discussies passeert het dan ook steeds. ´Zonder draagvlak bereik je niets´, ´je moet wel draagvlak hebben´ en ´een leidinggevende zonder draagvlak is erger dan een leidinggevende zonder team´.

Maar dan moet je ineens een besluit nemen dat 40% van je werknemers raakt. Die moeten weg, of anders werken. Hun leuke dingen opgeven. Dan kan je het wel schudden met je draagvlak. Met flinke tegenzin gaan medewerkers de nieuwe fase in. En jij gaat ze hun houding verwijten. ‘Je was altijd zo enthousiast, maar je motivatie lijkt weg’. En hij bevestigt natuurlijk niet wat je zegt, want hij vertrouwt je niet meer.

De neuzen dezelfde kant op, enthousiasme bij een verandering, draagvlak van de medewerker, dat lijken mooie woorden in goede tijden; in slechte tijden zijn de ingrepen en maatregelen zo vervelend dat draagvlak niet meer is dan een woord. Optimisme en vertrouwen in de toekomst zijn betere woorden. En de bereidheid om de schouders er onder te zetten. Want voor motivatie ben niet jij als manager verantwoordelijk. De medewerker zelf heeft ook een verantwoordelijkheid.

 

Bert Overbeek (www.pitchersupport.jimdo.com) is trainer, coach en MD-begeleider. Hij is gespecialiseerd in veranderingen en heeft recent veel workshops gegeven over het brein en veranderen. Ook schreef hij boeken over managementdenkers ('Goeroegetwitter') en operationele aansturing bij veranderingen ('Voer voor jonge bazen') Vrijblijvende informatie: pitcher.support@hetnet.nl

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

Erwin
@Bert, helemaal mee eens. Enthousiasme en motivatie is de verantwoordelijkheid van alle partijen. Als manager kun je daar een rol in spelen door een voorbeeld te zijn.