Dorestad, Nederlandse handel in de vroege middeleeuwen

Leuk, de tentoonstelling over handelscentrum Dorestad in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. En hij is nodig, zeker voor jonge bazen. Nederlanders zijn namelijk nogal onverschillig over hun geschiedenis. Als ze er al over praten, is het altijd weer de VOC die wordt opgevoerd. Dat we ook nog een wereldstad van allure hadden in de vroege middeleeuwen, tussen pak hem beet, 600 en 850, dat weten alleen nog de skeletten die bij bosjes zijn gevonden in de buurt van Wijk bij Duurstede. (zie ook www.egobert.wrodpress.com)

 

Nu zal het ook wel aan de middeleeuwen liggen. Er zijn nog steeds mensen die denken dat dit een ‘duistere’ periode is van dungeons, martelkamers, de pest, brandstapels en ridders die elkaar, josterend te paard, van lichaamsdelen ontdeden met een tweesnijdend zwaard. En dat kwam natuurlijk ook allemaal voor.

Maar vergelijk het nu eens met onze tijd. Als je naar je dagelijks bestaan kijkt, zie je dat dan weerspiegeld in de berichtgeving in de media? Wat hebben jouw boodschappen te maken met onlusten in Pakistan of het gekrakeel met Noord-Korea? Toch zouden ze in de toekomst over deze tijd kunnen schrijven als een periode van oorlog, terreur en mensen die vervolgd werden omdat ze een andere mening hebben.

Het is dus maar hoe je het bekijkt. Er was erg veel leuks in de middeleeuwen, het was allemaal minder donker dan we wel eens denken en er was genoeg te doen aan de hoven en op het platteland.

In Dorestad was het zelfs zeer levendig. En meer dan 200 jaar hadden mensen een goed leven in deze stad, die op de plek lag van het huidige Wijk bij Duurstede. Er werd gewerkt, gehandeld, kunst gemaakt, geschaatst, gezwommen en Bourgondisch gegeten. In de drukke haven liepen mensen met alle mogelijke nationaliteiten rond. Britten, Zweden, Russen, Duitsers, Fransen en mensen uit Bagdad. Dorestad was een beroemde stad, en dat zien we weerspiegeld in het historisch onderzoek tot ver over de grenzen. Vooral in het onderzoek naar de Deense Vikingen die Dorestad meer dan eens plunderden.

De tentoonstelling is fris en levendig en er is een grappige ‘drakenroute’ voor kinderen. Je kunt een spel doen om te testen hoe goed je kennis is van de oude handelsroutes, en je hoeft niet extra te betalen om een tentoonstelling in hetzelfde gebouw te bezoeken over parfumflesjes en kaptafels in de oudheid, de beauty case van Aphrodite. Een aanrader, ook al omdat Leiden een erg leuke stad is.

Mensen die een gefingeerd verhaal willen lezen over Dorestad, en bovendien een kort historisch overzicht willen lezen over de voorganger van Wijk bij Duurstede, kunnen mijn boek ‘The Scourge’ bestellen via pitcher.support@hetnet.nl

 

‘Dorestad, een wereldstad in de middeleeuwen’, Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg, Leiden, 17 april t/m 1 november 2009

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO