De top 5 van managementkwellingen

Als het lekker gaat in uw organisatie, moet u bij dit artikel maar even achteruit gaan hangen. Wanneer u als manager vermoedt dat de dingen wel een beetje beter kunnen, leest u dan vooral verder. In mijn werkpraktijk als externe keren onderstaande bottlenecks namelijk vaak terug. Meestal berusten organisaties er zo'n beetje in, maar uit ervaring weet ik dat je er van alles aan kunt doen.   (Foto: 'Each man is an island, entirely on his own'; zie ook www.egobert.wordpress.com) 1. Eilandencultuur.  Mensen doen dingen dubbel. Ketendenken ontbreekt. De communicatie is matig tot onvoldoende. Afdelingen praten niet met elkaar, waardoor zaken tussen de wal en het schip blijven hangen. Mensen werken hard, maar doen niet wat u van ze vraagt. Ze zijn eigenlijk vooral zelf van alles aan het bedenken.

2. Te weinig draagvlak voor beleid.  Het beleid landt niet op de vloer. U vermoedt weerstand maar kan hem niet ‘grijpen'. Geen acceptatie of borging van verandertrajecten bij medewerkers.

3. Medewerkers of leidinggevenden letten nauwelijks op kosten.

4. Uw leidinggevenden  zijn te weinig in het proces aanwezig.

5. Uw salesafdeling is te inhoudelijk gericht en te weinig slagvaardig en klantgericht.

Wat moet je daar nou aan doen, vragen mensen me wel eens. Vrijwel onmiddellijk raad ik ze dan aan om een vakbekwame externe in te huren. Waarom een externe? Omdat bovenstaande zaken niet op te lossen zijn voor mensen in de organisatie. Iemand die ervaring heeft met dit soort processen en die geen onderdeel uitmaakt van het politieke circuit.

In mijn boek 'Heerlijk, de werkvloer op!' behandel ik een aantal van die acties. Managers die hier wel eens over zouden willen doorpraten kunnen gewoon contact opnemen. Ik help graag een handje. Mijn contactgegevens vinden ze hier: http://www.pitcherdevelopment.eu/Neemcontactop.html

Ondertussen ben ik benieuwd of mensen dit herkennen. Je mag bovenstaande lijst ook aanvullen.

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

Nico Viergever
Pro-lid
Zijn dit niet allemaal symptomen van puntje 1? Allemaal afkomstig van de populaire maar ineffectieve neiging tot specialisatie in functionele organisaties? Erg efficiënt als je niet verder kijkt dan je neus lang is (Goldratt praat over lokale efficiënties) maar erg ineffectief.
Tegelijkertijd ook zeer geaccepteerd. En meer en meer populair gezien de toenemende macht van C-level functies zoals de CFO, CIO, etc. Je kunt de werkvloer op zoveel als je wilt, maar als je deze fundamentele manco’s niet onderkent wordt het nooit wat.
Is er een alternatief? Zeker, lees het boekje van Edgar Wintzen over de cellenstructuur maar eens…
Katleen Aerts
Bovenaan de lijst, als oorzaak van alle kwellingen: Geen duidelijke lange termijn doelstellingen  vervat in een  een realistische en haalbaar strategisch plan. Combineer dit met een gebrek aan bedrijfsbrede communicatie over de doelstellingen en resultaten en je haalt met gemak een TOP 100. De TOP 5 kwellingen kunnen zeker "genezen" worden mits duidelijke visie, leiderschap en cijferkunde. Maak alles meetbaar en resultaatgericht, en laat de vloer anticiperen ipv haar aan te vegen met theoretische modellen en opgelegde processen. Werk vooral vanuit een relevante analyse van de foutlopende praktijk.