Cruijff verantwoordelijk voor 13 miljoen aan kosten? Onzin!

Cruijff werd gisteren op twitter ‘een ruziezoeker pur sang’ genoemd. Ik ken de man die hem zo noemde. Een prima consultant bij een gerespecteerde organisatie, een sympathieke vent ook. Hij verwees naar artikelen op internet, die Cruijff als grote boosdoener aanwijzen. Die zijn er genoeg. De Pers schreef bijvoorbeeld dat de ‘Cruijffrevolutie’ al 13 miljoen had gekost. Ze hadden ook kunnen schrijven dat de bestuurscrisis Ajax 13 miljoen had gekost. Maar de associatie tussen Cruijff en de kosten wordt niet voor niets gemaakt. Wij moeten met zijn allen vooral gaan denken dat het Cruijff om de macht gaat, wat het ook mag kosten. Tegen die informatievervalsing keert zich dit artikel.

Even meekijken hoe ze rekenen. Ze beginnen te rekenen vanaf het moment dat Cruijff zich met Ajax bemoeit (we vonden toch allemaal dat hij moest doen, in plaats van op een afstandje columns schrijven vorig jaar?) Wat rekent de Pers Cruijff allemaal aan (suggestief, nergens expliciet)? De vertrekpremie van Jol van 1,1 miljoen. Met hem vertrok onder andere inspanningsfysioloog Lindeman. Hierdoor zouden Ajax-spelers langer geblesseerd blijven. Sigthorsson miste 13 wedstrijden; kosten meer dan 380 000 euro. Allemaal de schuld van Cruijff? Ik vind het vergezocht.

De groep Ten Have huurde Wakkie in als advocaat. Voor 750 euro per uur. Cruijff ‘en co’ betaalden zelf hun advocaten. De kosten voor Wakkie waren 180 000 euro! Als ergens zichtbaar wordt wie met Ajax-geld smijt, dan is het hier wel. Dit aan de Cruijffrevolutie toeschrijven is onzin. En suggereren dat dit door Cruijff komt, is ernstig om te lachen.

Rik van den Boog zette een onderzoekshal neer van 3 miljoen. Bergkamp en Jonk, wiens salarissen ook worden meegeteld in de kosten van de Cruijffrevolutie, gaan er waarschijnlijk geen gebruik van maken. De kosten die Van den Boog maakte worden vervolgens ook aan de revolutie van Cruijff toegeschreven.

De 3788 euro aan vliegtickets van Cruijff worden genoemd. Bestuurders vliegen de wereld over met tickets die per vlucht soms al dit bedrag kosten, maar bij Cruijff wordt het uitvergroot. Alles lijkt volgens de Pers voor rekening van Cruijff te komen. Zo zeggen ze het niet, maar het artikel legt de link en op twitter zie je ook dat mensen het zo opvatten.

Een paar dingen. In het bedrijfsleven ziet men het ontslag van slecht functionerende medewerkers als een investering. Voor goede mensen tasten bedrijven diep in de buidel. Bij Ajax liep de jeugdopleiding niet. Dus kocht het bestuur de contracten van de jeugdtrainers Olde Riekerink en Pronk af. Om Bergkamp en Jonk er bij te laten komen.

De gedachte is dat je met zulke mannen van topniveau hogere kwaliteit bij je jeugd realiseert. Veranderen brengt investeringskosten mee, maar dat hoop je later terug te verdienen. Heel normaal in het bedrijfsleven, en nog normaler in het voetbal.

Deze ontslagen en benoemingen moet je op de lange termijn beoordelen. En zeker niet in een rijtje met kosten zetten, die het gevolg zijn van het bestuursconflict. Dat het Ajaxshirt 5 miljoen minder waard is dan in 2007, zegt iets over de prestaties van Ajax in de afgelopen jaren. Die waren niet best. Daarom is Cruijff juist binnengehaald. Maar is Cruijff verantwoordelijk voor de waardevermindering van het Ajaxlogo? Het moet niet gekker worden.

Sturkeboom en Blind krijgen nog een poosje maandelijks 25 000 per maand. Ook dat komt natuurlijk door Cruijff, volgens de Pers. Het beeld dat bij mij echter ontstaat is dat niet Cruijff, maar anderen het geld uit de club zuigen en hebben gezogen. Lees mijn verhaal nog maar eens terug. Een paar maanden werken bij een werkgever en dan zoveel geld meenemen, dat heet graaikapitalisme.

De salarissen en afkoopsommen hebben een duidelijk doel: Ajax beter maken. Dat mensen hoge vertrekpremies meenemen, begrijp ik, maar handelen ze dan in het belang van Ajax? En advocaten uit eigen zak betalen, wijst dat op handelen in eigen belang of in het belang van de club? En, om nog even door te gaan op dit thema: de 3700 voor vliegtickets, wat betekent dat bedrag op een bedrag van 13 miljoen, waarvan het merendeel voor rekening komt van bestuurders?

Ik durf nog steeds te stellen dat ik niet partijdig ben. Van Gaal blijft voor mij een gigant, ik geloof dat Ten Have in andere contexten een goede en meer dan deskundige verandermanager is en ik zie uit naar de dingen die het Cruijffkamp gaat doen op voetbalgebied, nu ze eindelijk de handen vrij hebben.

Kijk ik naar de zaak, dan zie ik een botsing tussen twee bestuursstijlen zoals ik in een eerder artikel op deze blog betoogde. Cruijff heeft zich uitgesproken, en wordt dan ervaren als een ‘ruziemaker pur sang’. Een andere vriend van me zei vanochtend, dat Ajax dramatisch slecht speelde gisterenavond tegen Manchester United. Hij vergeleek het met Barcelona.

-Daar zitten niet twee, maar wel dertig punten verschil in, riep hij uit.

Ik vroeg hem of hij wist hoe groot de invloed van Cruijff volgens Barcelona-trainer Guardiola op de successen was. Groot, antwoordde hij. Cruijff won een Europa Cup 2 met Ajax en de Champions League met Barcelona. De spelers van het Barcelona van destijds geven aan dat ze veel van hem geleerd hebben.

Je kunt van hem houden of niet, Cruijff is een leider. Geef die man nu eens de ruimte, en anders zijn geestverwanten. Tot nu toe was daar geen sprake van. En zet er een bestuur naast dat hem begrijpt.

En als afsluiting: ook in het bedrijfsleven zouden besturen kritischer moeten worden gewogen. Bij Ajax is gebleken dat er miljoenen verloren zijn gegaan door slecht bestuur; zou dat in het bedrijfsleven anders zijn? Het is niet voor niets dat maar liefst 60% van de Nederlanders ontevreden is over de leiders van hun organisatie. Er is zelfs een stroming die helemaal van managers af wil. Ik behoor niet tot die stroming. Ben Kuiken wel. Hij schreef er een boek over. ‘De laatste manager’.

Bert Overbeek is interim manager, bedrijfstrainer en veranderkundige. Info over de schrijver: www.pitchersupport.com Hij schreef 'Voer voor jonge bazen' en 'Goeroegetwitter' en twittert op 'Goeroetweets'

Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden

50% korting op een Pro-abonnement 

Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >> 

Raavi
cruijff en wilders beebhn grote parallellen, je hebt ze nodig voor prikkeling maar het volk denkt dat ze alles kunnen van 27-11-11abstract:Met Cruijff als eeuwige verlosser is de achterban gerustgesteld, vol hoop over wat zijn ultieme wijsheid vanaf de zijlijn met de club gaan doen. Hij lijkt in zijn doen en laten, z’n handelen en communiceren erg op Wilders: afzetten tegen de gevestigde orde, one-issue claimen zonder de relaties met andere disciplines in aanmerking te nemen en, bovenal, geen verantwoordelijkheid nemen. Je zou erop afgerekend kunnen worden. Ja, je gaat niet je eigen balkonnetje doorprikken, dat moeten anderen maar doen.En dat doen die anderen nu. Johan was de beste Nederlandse voetballer ooit maar toont zich op geen enkele manier een goed bestuurder. Samenwerken lukt aantoonbaar niet en op een integrale visie op sportieve- e9n financieble prestaties beebhn we hem ook nog niet kunnen betrappen. Kortom: zeer functioneel om de begaande paden te challengen maar verwacht geen verantwoordelijkheid aan de bestuurstafel
ab h. bouvy
Geweldig, wat een 'heerlijke' reacties van de gefrustreerde carriejagers en hun 'journalistieke belangenbehartigers'. Figuren als Cruyff,Jobs, Gates en Branson, roepen nu eenmaal altijd dezelfde soort weerstanden op. Het zijn 'buitenstaanders', 'drop' outs', die de zaken op hun eigen manier aanpakken en niet luisteren naar de adviezen van hen die daarvoor hebben doorgeleerd!
Neem Jan Poot, een hoog bejaarde projectontwikkelaar, die met zijn bedrijf Chipshol al meer dan 20 jaar in de clinch ligt met de N.V.Schiphol. Ook Poot is een visionaire ondernemer, die zich niet zomaar opzij laat zetten door 'deskundigen' en daardoor te maken krijgt met een geheel leger van door de staat betaalde advocaten. Waaronder diezelfde mr. Wakkie, die door Ajax was ingehuurd om de RvC tegen Cruyff in bescherming te nemen. Is dus niet gelukt! Bracvo, het gaat de goede kant op en de kans op het kampioenschap is nog lang niet verkeken!