Beatles in 1962 afgewezen? Intuitie werkt niet altijd!

P1040105Als je de Rolling Stones, de Zombies en de Moody Blues hebt ontdekt als platenbaas, dan beschik je over een behoorlijk goede intuitie. Deze bands, die groot groeiden in de jaren zestig,  werden ontdekt door het toen nog prominente Decca platenlabel. Dankzij een belangrijke beslisser in de organisatie die de naam Dick Rowe droeg. Rowe is ondanks zijn Fingerspitzengefuhl niet de geschiedenis ingegaan als de grootheid die hij was.

Dit heeft een pijnlijke oorzaak. Rowe wees aan het begin van de jaren zestig de Beatles af. De Beatles mochten auditie doen, en kregen een uur de tijd om een aantal nummers te spelen. Dit deden zij onder het toeziend oog van Mike Smith, iemand die op dat moment bij Decca een belangrijke stem had bij het recruteren van nieuw talent. Ook de naam van ex-Shadows-drummer Tony Meehan wordt vaak in verband gebracht met de Beatles-auditie.

 Na de auditie belde Beatles-manager Brian Epstein met Rowe en kreeg te horen dat Decca de band niet zou contracteren. Het was volgens Rowe gedaan met gitaarbands. De Beatles zouden bovendien te jongensachtig zijn. Epstein riep woedend uit dat deze band groter zou worden dan Elvis Presley, maar dat resulteerde in een onderdrukte lach en arrogante opmerkingen van Rowe.

 

De Decca platenbaas zou de geschiedenis ingaan als de man die het enorme talent van de Beatles niet opgemerkt heeft. Dat hij een fijn neusje voor talentvolle muzikanten zoals Jagger en Richard had verdween volledig uit de beeldvorming rondom zijn persoon. Rowe probeerde Smith de schuld nog te schuld te geven, maar de afwijzing bleef rondom zijn persoon hangen, als een nevel rond bergtoppen.

 

Het is een interessante case voor mensen die nadenken over de voorspellende intuitie van experts. Hoe kan het dat een man met zoveel ervaring en kennelijk ook een fijn gevoel voor de business zo’n joekel van een blunder beging? En heeft dat ook iets met intuitie te maken? In het geval van Rowe zou je meer ‘onderbuikgevoel’ hebben verwacht.

 

Kennis, talent en ervaring leiden er toe dat mensen intuitie ontwikkelen. Maar wie zegt dat die intuitie altijd klopt? Heel veel mensen aan wie je het vraagt! Echt tallozen hebben een krachtig vertrouwen in hun intuities. ‘Weten zonder beredeneren’, ‘kennis zonder logisch denken’  wordt heel betrouwbaar geacht.

 

Zo sprak ik een ondernemer uit mijn netwerk. Ik vroeg hoeveel hij op intuitie deed. Zijn antwoord was dat hij wel aan marktanalyse deed, maar dat de uiteindelijke keuze een kwestie van ‘gevoel’ was, niet van ‘de ratio’.  Op mijn vraag of hij er wel eens naast zat, antwoordde hij van niet.  Het ging wel eens mis, maar dat was altijd het gevolg van onvoorziene externe factoren.  De intuitie zelf zat altijd in de goede richting.

 

Dit fenomeen, dat sterke vertrouwen in onze intuitie, is ter discussie gesteld door psychologen als Daniel Kahnemann, Daniel Simons en Christopher Chabris.  We zitten er simpelweg vaak naast wanneer we een ingeving krijgen en een snel besluit nemen.  En we her- en erkennen dat niet!

 

Dat laatste maakt de discussie met mensen over hun intuitieve ingevingen er niet gemakkelijker op. Vooral ook omdat andere deskundigen (Gary Klein en Malcolm Gladwell) propageren dat je er op kunt vertrouwen. Zij komen met voorbeelden die bewijzen dat de snelle ingevingen zeker niet slechter zijn dan langlopende en slepende analyses. Zoals het verhaal over de legercommandant die met zijn mannen in een huis is en aanvoelt dat het er niet pluis is. Zonder te weten waarom geeft hij het commando om het huis te verlaten. Als zijn manschappen het verlaten hebben ontploft er een bom.

 

Wat opvalt in de voorbeelden van Gladwell en Klein is dat het vrijwel altijd om experts gaat. Deskundige mensen met ervaring en kennis. Intuitie lijkt daarom niets mystieks te zijn. Geen influistering van spirituele machten, maar een razendsnelle manier van analyseren. En dit kan doordat je al heel veel analyses hebt gemaakt in je leven. Of zoals iemand het verwoordde: intuitie is ‘postanalytisch’.

 

Zoals met alle analyses kan het ook verkeerd gaan met je intuitie. Dat zien we in het Beatles-voorbeeld van Dick Rowe. Deze expert was kennelijk iets te zelfvoldaan op het moment dat de Beatles voorbij kwamen. En dat is nooit handig, zelfvoldaan zijn. Dus niet te snel vertrouwen, die intuitie. Ook niet als het intuitief niet goed aanvoelt wat ik hier zeg.

 

Beter kun je kritisch blijven kijken naar je ingevingen. En daarover zal ik binnenkort nog een artikel publiceren.

 

Bert Overbeek is de schrijver van ‘Bert’s Breinboek voor Managers en Trainers’  dat sinds kort verkrijgbaar is via managementboek.nl of in de shop van mijnmanagementboek.nl  Hier vindt u een artikel over het boek: http://www.jongebazen.nl/verandermanagement/eindelijk-een-breinboek-voor-managers-trainers-en-coaches. Het boek behandelt de invloed van nieuwe inzichten op management development, selectie en werving en veranderprocessen bij medewerkers en teams. 

 

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO