Burgemeester Halsema had iets gehad aan 'De Schakelaar'

Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft precies dat gedaan, waartegen mijn nieuwe boek 'De schakelaar' waarschuwt. Ze is in een belangrijke valkuil gestapt, en heeft zich laten meevoeren door de omstandigheden, waar ze simpelweg trouw had kunnen blijven aan overheidsbeleid. In tijden als deze sta je als leider voortdurend bloot aan allerlei ingewikkelde ontwikkelingen. Want het zal je maar gebeuren: een demonstratie op de Dam tijdens een corona-crisis. Maar juist dan gaat het er om in alle rust je beleid vorm te geven. Dat is nu niet gebeurd.

'De schakelaar' raadt leiders aan om zich niet mee te laten sleuren door de gebeurtenissen, maar zelf met een rustig kompas de regie in handen te houden. Regie is iets anders dan controle. Je kunt als leider in control zijn, zonder dat je iedere situatie onder controle hebt. Het getuigt juist van goed leiderschap om verstandig te handelen wanneer de afloop van iets of de loop der dingen onzeker is. Onder controle is niet altijd mogelijk, in control zijn wel. (Foto: gemaakt in BCN Amsterdam op 2 juni)

Halsema kreeg te maken met een stroom van duizenden betogers. Lastig. Het beleid van overheidswege was echter helder. Strijdig met de corona wetgeving. Hoe hard sympathisanten met de demonstratie ook roepen, dat het virus maar even aan de kant moest voor dit thema, dat is niet wat we hadden afgesproken. En dus had Halsema zonder problemen kunnen ingrijpen.

Dat had ze ook gekund als ze niet was 'meegewaaid' met de storm van het incident, maar vanuit een rustige basispositie een keuze had gemaakt en van daaruit was gaan schakelen. Ze had een prima 'tool' in handen: het overheidsbeleid. En dat stond een demonstratie van deze omvang gewoon niet toe. Ze had de demonstratie dus gewoon niet moeten toestaan. Dat had haar bovendien nadien gelegenheid gegeven, om expliciet te uiten dat ze tegen racisme was, en dat een verbod dus niet tegen het doel van de demonstratie was.

De demonstranten kenden het beleid. Ze wisten dus waaraan ze begonnen. Maandenlang hebben mensen zich keurig aan de afspraken gehouden, waardoor een exponentiële groei van het virus beperkt bleef. Nu gaan de deuren weer langzaam open. We kunnen weer een beetje relaxen op terrassen, en weer eens een meeting live doen. Dat vergt nadenken.

Halsema had er iets aan gehad als ze 'De schakelaar' gelezen had, dat inclusie en diversiteit overigens ook hoog op de agenda heeft staan, net als mijn vorige boeken; en ik zeg dit niet uit commerciële motieven. Want laat duidelijk zijn, dat ik het racisme ook in zijn subtiele vormen goed doorzie. En ik ben er tegen. Het heeft me altijd geërgerd.

Maar deze demonstratie had zich niet moeten voltrekken. Ze was strijdig met een overheidsbeleid, dat ik onderschrijf omdat het de zwakkeren beschermt en de volksgezondheid dient. Halsema had dit wat mij betreft anders moeten doen. Maar omdat switchend leiderschap vindt dat iedereen van zijn fouten mag leren, hoeft ze van mij niet af te treden. Want de leiderschapsstijl in 'De schakelaar' is ontwikkelingsgericht. En ontwikkelen en leren, dat doen we tot onze dood. Vandaar dat ik de burgemeester mijn nieuwe boek de komende dagen zal toesturen.

Bert Overbeek is behalve schrijver ook al 25 jaar werkzaam als trainer, coach en manager werkzaam in organisaties uit talloze sectoren. Zijn nieuwe boek 'De schakelaar' over het leiderschap van de toekomst is net uit. Er is ook een e-learning- en een trainingsprogramma van. Voor informatie over deze maatwerktrajecten kun je je wenden tot bert_overbeek@hotmail.com

 

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

Albert de Boer
Ik kan in de argumentatie ver mee gaan. Toch blijven er twee vragen:
A. Wanner wordt het beleid handhaven tot je verschuilen achter een afspraak of procedure? Ik heb ook verdraaide organisaties van Wouter Hart gelezen.

B. Wanneer is de zaak belangrijker dan de regel. Protest begint altijd met een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid. Regels jandhaven is per definitie in het belang van de bestaande macht.
Ir. Jan G.M. van der Zanden
Lid sinds 2019
De demonstratie was en is grotendeels onzin sentiment zo lijkt het. NL is het beste -niet-discriminatie land ter wereld.

https://www.wyniasweek.nl/maar-hoe-zit-het-met-het-allochtoon-racisme/
Thomas Langemeijer
Pro-lid
De beste stuurlui staan aan de wal ......
Bob Bles
Lid sinds 2019
Als echtgenoot van een allochtoon met een goede belangrijke baan, weet ik van heel dichtbij hoe discriminatie (met de oorsprong racisme) in Nederland is genationaliseerd. Het is zo normaal om rot-opomerkingen te maken op de werkvloer terwijl iedereen weet dat het rot-opmerkingen zijn (verschrikt kijken de mensen om zich heen of de 'allochtoon' het ook gehoord heeft). Geen promotie, geen opslag, geen waardering, geen erkenning, zo normaal allemaal. Je mag wel dankbaar zijn dat je hier mag werken. Maar dat je de bonus van je manager verdient, dat vinden we maar heel normaal.
Albert Willem Knop
Lid sinds 2019
Op voorhand verbieden was lastig. Wat ze wel hadden moeten doen was zich beter informeren over het te verwachten aantal betogers. Ik heb begrepen dat op sociale media al de dag er voor en in de ochtend van de maandag duidelijk was dat er veel meer mensen dan 300 zouden komen. Misschien niet de 8000 die er uiteindelijk geweest zijn, maar wel veel meer dan de organisatoren in eerste instantie dachten. Daarnaast waren er geen plannen wat er gedaan zou worden als er meer mensen dan verwacht zouden komen. Vervolgens zijn de signalen van de politieagenten ter plaatse niet meegenomen of niet op de juiste plek terecht gekomen en als laatste is er nog heel veel ruimte tussen niet ingrijpen en de Dam laten leegslaan door ME in volle wapenuitrusting. Dat je van fouten kan en in een aantal gevallen moet leren is prima, maar dit was een dermate grove vorm van wanbestuur dat de gevolgen groter mogen zijn dan "we zullen het volgende keer beter doen".
S. Koopman
Mooi betoog van Bert Overbeek. Grotendeels mee eens! Maar... niet aftreden? Mevr. Halsema heeft helaas al meerdere keren een faux pas begaan zonder dat er verbetering zichtbaar is. Dus er lijkt zich hier een patroon te ontwikkelen en als burgemeester moet je toch boven alle twijfel verheven staan. Dat lijkt hier langzamerhand niet meer het geval te zijn. In tegenstelling tot nationale held Aboutaleb. Hij durfde in te grijpen en handelde in het landsbelang, bleef integer met zichzelf. Dat is het ware leiderschap. Het is niet helemaal zonder kleerscheuren afgelopen daar in Rotterdam, maar dat was niet te vermijden.
Eef Botjes
Er ontbrak blijkbaar een plan B: wat te doen als het aantal demonstranten te groot wordt? Dat is een blunder van de driehoek en bestuurlijk onverantwoord.
Krist Dekkers
Allemaal waar, maar nog niet genoemd is dat Halsema niet goed geïnformeerd is geweest door haar eigen politiechef. Die antwoordt doodleuk op haar zorgvragen zondagavond dat het aantal wel mee zal vallen. Kengetallen verzameld door dienders over social media komen niet door bij de chef dan wel niet bij Halsema. Er is dus meer aan de hand.
Frank Schuurmans
Lid sinds 2019
...Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Artikel 1 van onze grondwet, is ook een regel. Zelfs de eerste regel van al onze regels in ons land ...

Het verbaast me dat een veel grotere groep (althans zo lijkt het) zich meer stoort aan het overtreden van de 1,5 meter regel dan aan artikel 1 uit onze grondwet. Waarom gaat de discussie niet over de noodzaak die veel mensen voelen om te demonstreren voor naleving van regel 1 en dit zo belangrijk vinden dat ze hiervoor de 1,5 meter willen overtreden ?
Diederik Steeman
Lid sinds 2019
Omdat het niet nodig is om die 1,5 meter regel te overtreden, en dat toch gedaan is, en dat mensen daar boos over worden, en omdat het risico's met zich meebrengt, die voorkomen kunnen worden. Je kunt op talloze manieren je onvrede uiten met racisme. En dat doen mensen ook. Dat hoeft niet per se met een demonstratie, die kennelijk bestaat (begrijp ik uit je reactie) uit mensen die regel 1 zo belangrijk vinden, 'dat ze hiervoor de 1,5 meter willen overtreden'. En daar gaat het om. Die mensen zijn geen helden, of mensen die een patent hebben op anti-racisme. En zo stellen ze het wel voor. Het zijn mensen die de indruk wekken, dat ze lak hebben aan de gezondheid van hun medemens en aan de overheidsbepalingen. En het zou me niet verbazen als ze dat ook hebben.
Het had anders gekund, bewees bijvoorbeeld de demonstratie in Groningen. Keurig op 1,5 meter afstand. In Amsterdam hadden de demonstranten zich kunnen verspreiden en de 1,5 meter regel kunnen toepassen. Het gaat hier niet om voor of tegen racisme (dat willen de demonstranten ons graag doen geloven), maar het gaat over de zorg voor elkaar, zowel op het gebied van discriminatie als gezondheid. Wie een van die 2 buitenspel zet, doet iets niet goed.