Organisaties moeten meer over het brein gaan leren. Managers, HRM’ers en consultants moeten zich deze kennis snel eigen gaan maken. Er zijn namelijk een paar bruikbare inzichten die veranderende organisaties goed kunnen benutten. Bij werving en selectie bijvoorbeeld. Of in verandertrajecten en bij persoonlijke ontwikkelplannen. En tenslotte, in MD-trajecten. Maar dan moet je wel kritisch naar je overtuigingen durven kijken.
Waarom geef ik voor HRM’ers, consultants en managers momenteel de workshop ‘Kunnen we wel veranderen?’ De workshop behandelt de inzichten die de laatste jaren naar voren zijn gekomen in de neurowetenschappen. Als ervaren trainer, manager en coach vind ik dat managers, HRM’ers en consultants veel te weinig doen met die nieuwe inzichten. Veel verander- en gedragsmodellen die ze gebruiken zijn ontwikkeld in de jaren 50, 60 en 70 en de vraag is of ze houdbaar zijn.
Ik veroordeel het niet, ik geloof zelfs in de beste bedoelingen van mijn collega’s. Ik denk dat ze overtuigd zijn dat ze de organisatie een dienst bewijzen. Daarom ook de workshop waarin ik mijn kennis wil delen met ze en ze daarbij een gratis reader over brein en trainingen. Ik zal daarin zeker niet de alwetende betweter zijn, maar juist samen op zoek naar nieuwe wegen om mensen nog beter te kunnen coachen en aansturen.
De werking van een aantal gangbare modellen kan heel goed gebaseerd zijn op een placebo effect. We weten dat het brein daar (tijdelijk) een zelfde reactie op heeft als op een werkzaam ‘medicijn’. Maar we weten nog meer. Blijvend veranderen kan, maar niet iedereen kan in elke omstandigheid even snel veranderen; soms duurt een verandering een heel leven.
Op zichzelf lijkt dit geen revolutionaire conclusie maar in de veranderpraktijk is het een uiterst nuttig inzicht. Je kunt realistischer voorspellen hoe lang een verandering gaat duren, en of hij mogelijk is.
Het is zoals met vernieuwing van een IT-systeem. Het oude was bruikbaar, maar je wilt een andere kwaliteit en een systeem dat meer gegevens aan kan. Nieuwe gedragsmodellen moeten de inzichten uit de hersenwetenschappen gaan gebruiken. Oude modellen moeten aan breininzichten worden getoetst.
De neurowetenschappen zijn zelf ook nog in ontwikkeling, trouwens. Eigenlijk weten we nog niet zoveel, maar toch al weer veel meer dan in de jaren 50, 60 en 70. Conclusies zijn bruikbaar, maar het gaat meer om nuancering en bijstelling van oude modellen, dan om een Umwertung aller Werten. Niettemin kan je het je niet meer permitteren de kennis over het brein te negeren. Dus als je in 1 dag een goede basis wilt leggen tegen een betaalbaar tarief, kom dan naar de workshop. Hier vind je een link die je meer vertelt over de workshop van 13 september: http://www.jongebazen.nl/verandermanagement/workshop-voor-managers-trainers-en-coaches-over-het-brein
Bert twittert op Goeroetweets. Een interview met hem vind je hier: http://www.jongebazen.nl/kennismanagement/zzpers-zelfstandigen-zonder-perspectief-interview-met-bert-overbeek
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO