Brandjes blussen, hoe kom je daar uit?

Jaap stuurt een team van 8 mensen aan. Hij heeft een drukke baan, voelt zich verantwoordelijk, is betrokken en werkt keihard om zijn team, zijn leidinggevende en de klant tevreden te houden. Binnen het bedrijf heerst de cultuur om allerlei werk op Jaaps bordje te leggen en Jaap merkt dat hij tegen zijn grenzen aanloopt. Hij vindt zijn baan leuk, maar heeft structureel teveel werk. Hij loopt continu te rennen en brandjes te blussen en hij heeft het gevoel dat hij overloopt. Hij heeft dit al een aantal keer aangekaart bij zijn leidinggevende, maar dit lijkt niet te helpen. De hoeveelheid werk blijft maar toestromen en Jaap verzuipt er bijna in. Waar mogelijk delegeert Jaap zijn taken, maar helaas is er heel veel regelwerk dat niet gedelegeerd kan worden. Niemand lijkt door te hebben dat Jaap overloopt van het werk. Het liefste zou hij eens de tijd willen nemen om voor zichzelf de boel goed te organiseren en overzicht te creëren, maar door de hectiek van elke dag komt hij daar niet aan toe. Vorige week heeft Jaap dit nogmaals met zijn leidinggevende besproken, maar die is zelf ook enorm druk en biedt weinig steun.

Jaap wil graag zijn baan houden, maar wil ook eens constructief bezig zijn in plaats van brandjes blussen. Wat denken jullie, is dit haalbaar in deze baan? Hoe kan Jaap dit het beste aanpakken? 

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

Alberdina Turkstra
"Nee" zeggen... "Nee" doén .. óf verzuipen.

Of dit haalbaar is in deze baan? Iemand moet er mee beginnen en als ik je goed lees is dit in het hele bedrijf zo(?) Kun je maar beter niet met zijn allen verzuipen toch? Al biedt dat weer héle andere nieuwe kansen ...

en durven kiezen voor investering om de boel weer op de rit te zetten, fluister ik er dan maar bij

Ja, Jaap wil zijn baan graag houden. Die motivatie hoor je vaak van mensen die zich niet durven uit te spreken over werkdruk, terwijl vaak (inderdaad niet altijd) een medewerker die in zijn kracht gaat staan, ook al betekend dat een nee voor de baas, driedubbel bewondering terug krijgt en dan ook alle steun om inderdaad constructief en efficiënt de oorzaak van echte problematiek aan te pakken.. 't Is maar een suggestie,