Beleggers zijn geldwolfen!

Al dat gedoe rond beleggen is alleen maar gebaseerd op geldzucht en vermeerdering van wat je al hebt. De reclame rond die producten speelt daar handig op in. En bovendien hebben we dan nog van die prachtige voorbeelden als hedgefundsen waar de 'snelle jongens' werken die op een slimme manier snel geld maken. Dat willen we allemaal wel ...

om daarna alle spullen aan te schaffen waar we al zo lang van dromen. En dat het verwerven van dromen heel verkeerd al kan lopen, hebben we wel aan de hypotheekcrises in de States gemerkt. Met als slachtoffers de gewone man, banken en andere sectoren. Het schijnt dat we daar in Nederland ook nog wel de wrange vruchten van in de schoot geworpen krijgen. Maar dit soort drama kan dus ook op microniveau plaatsvinden; in jouw portefeuille.

Het idee van geld maken, is een wolf in schaapskleren!

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

William Vananderoye
Mevrouw Pisu's opmerkingen over op geld beluste beleggers mag dan perfect passen binnen het kader van de rubriek Lifestyle & Kunst, maar zal door beleggers zelf wellicht niet op veel bijval moeten rekenen.
Het staat namelijk iedereen vrij om liggend kapitaal binnen de grenzen van het wettelijke te laten renderen. Of anders moeten de verkozen overheden de beursreglementeringen strenger gaan bepalen, maar dat zie je in deze tijden van neoliberaal vrijheidsdenken niet vlug gebeuren.
De beurs is een pseudowetenschappelijk gokspel waarbij de grote spelers hun centen proberen te doen vermeerderen door al dan niet berekende speculaties te doen. Doorgaans kunnen zij zich wel enkele financiële opstoppers veroorloven. Het is aan de kleine spelers (mensen die hun spaargeld aan de beurs wagen) om uit te maken of zij voldoende gewapend zijn om het in deze financiële jungle op te nemen tegen de anderen. Ik zou het hen in elk geval niet aanraden, maar nogmaals, vrijheid blijheid. Of droefheid in vele gevallen.
Misschien had mevrouw Pisu toch iets meer nuance in haar korte column kunnen brengen, waarin dit onderscheid meer belicht werd. Maar evengoed kunnen wij, lezers, die nuanceringen ook wel invullen.
Anderzijds bestaat er ook nog zoiets als beleggen in ethische fondsen. In principe moet je bankadviseur ook daar informatie over kunnen geven. Verlies je dan toch geld, dan heb je tenminste de troost dat dit op "ethisch verantwoorde" manier is gebeurd...
Maar de eindmoraal is vrij simpel: wie met de roedel (geld)wolven wil meelopen, zal zich de wolvencultuur moeten eigen maken.