Bert Overbeek is management-trainer, team-coach en interim manager. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot hij na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen. Ook wilde hij de kwaliteit van zijn werk vergroten en hij had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren.
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Bert een originele management-denker en -schrijver was. Hij vroeg hem in 2006 of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het veelgelezen ManagementSite. Sindsdien schreef hij meer dan 2000 artikelen zeven managementboeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Vier boeken werden bestsellers en eindigden in de Managementboek top 5.
Overbeek vindt kennisdeling zo belangrijk, dat hij hier op Jongebazen de finesses van het managementvak deelt met zijn collega’s. Het is nodig in tijden van verandering. Aritificial Intelligence heeft dan ook volop zijn aandacht, maar vooral in combinatie met gedrag: wat wordt de rol van de mens straks en hoe kan hij zich daarop voorbereiden? Het gaat bij Bert trouwens niet alleen over AI. In zijn boek 'De Schakelaar' zet hij uiteen hoe hij vindt dat de manager van de toekomst zijn teams tot maximale prestaties kan leiden.
Correspondentie met Bert Overbeek gaat via icloud.com. Gewoon zijn naam in kleine letters ervoor en er is contact. Zijn website? bertoverbeek.com
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>
De vraag is dus eigenlijk niet of we verbanden (willen) zien, maar of er voldoende consensus is om een verband als waardevol aan te merken.
Astrologie heeft wat dit betreft duidelijk de wind niet mee. Charlatans vullen nachten lang de landelijke commerciële telebuis tezamen met pornolijnen en prostitutiekanonnen. Dus op dit moment geven we astrologie het nadeel van de twijfel. Dat kan over een paar jaar anders zijn.
Het gros van de managementboeken en -wijsneusjes passeert de Popper-test overigens ook niet.
We zien nu weer hetzelfde met het brein onderzoek. Dat is nieuwe wijn maar veel managementtrainers harmoniseren het snel met hun 'unieke visie', stoppen het dus in oude zakken.
Het onderzoek wordt daarbij gemakkelijk geweld aan gedaan om de eigen unieke visie kracht bij te zetten. Zo werkt het dus.
Zolang we morsen met wetenschap in onze managementselectie- en -leermodellen zie ik geen kwaad in astrologie. Het is even pseudowetenschappelijk, het heeft evenveel uitstraling (misschien meer) en het is uiteindelijk ook weer een zelfperceptietest.
Gedrag blijft analoog en vanwege zijn chaotische karakter niet meetbaar. En alleen daarom heeft de goeroe en de zwevert alle ruimte om 'unieke visies' los te laten. Het zijn de ballonnen voor volwassenen.
o ja, de suffe krantes in de trein schijnen als populairste rubriek te hebben: de horoscoop van de dag (als mentale opsteker?)