In het kader van onze rubriek ‘Seksualiteit en werk’ weer een verhaal, waar je de haren ten berge van rijzen. Het is vooral weer interessant om te zien, wat voor dilemma’s je als manager en medewerker kan tegenkomen in het bedrijfsleven. Via de mail ontving ik een bericht over een teamleider die zijn manager in compromitterende situatie ontdekte toen hij na vijven de deur van diens kantoor opende.
De manager had klaarblijkelijk vergeten de deur te sluiten. De teamleider, zijn ondergeschikte, betrapte hem op een half naakte vrijage met een uitzendkracht, die voor 6 maanden aan het werk was. Niet de beste uitzendkracht. Uit het team van de teamleider.
De teamleider vraagt in de mail wat hij nu eigenlijk het beste kan doen. Een lastige vraag. Ik heb beloofd de case te behandelen op JongeBazen. Die zou hij de komende tijd in de gaten houden.
De relatie met zijn manager is niet uitbundig, maar ook niet echt slecht. Het wordt nu echter wel moeilijk om voor te stellen de slecht presterende uitzendkracht ‘aan te pakken’.
Iemand een advies?
(Meer over het onderwerp 'Seksualiteit en werk' vind je in de rubriek met die naam die rechts op deze blog vermeld staat, tussen de andere rubrieken.)
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>
Als blijkt dat de dame in kwestie hier mee aan de haal gaat wordt dit een moeilijke zaak. Verder zou het als het de werkzaamheden niet belemmert geen verboden daad zijn.
Mensen hebben nou eenmaal deze oerbehoefte......
Lijkt me dat hier op voorhand al van een gender-bias sprake is.
En die baas kan dan niet anders dan zeggen: "teamleider, wat sla je weer de spijker op zijn kop!".
Om meteen met policy te zwaaien is erg rechtlijnig.
Om meteen een echelon hoger te gaan vind ik niet op zijn plaats en wie garandeert je dat men daar met andere ogen tegen het voorval aankijkt !!( zonder dit uit te spreken) ?
Blijft vervelend maar toch .....volgens mij oplosbaar.
Succes. Vera
ik zou eens een stevig gesprek houden met mijn manager (stel dat ik teamleider zou zijn) dat het eigenlijk niet kan. En dat ik het niet gezien heb.
lost zich zelf op.
De teamleider weet iets van de manager, wat de manager waarschijnlijk liever niet had gehad.. hoe beïnvloedt dat hun relatie in de toekomst ?
Ik verwacht eerder dat de manager de uitzendkracht min of meer gedwongen heeft tot de situatie (je doet het niet zo goed beste meid, dus als je wilt blijven mag er wel wat tegenover staan) dan dat de uitzendkracht de manager heeft uitgedaagd.
Ook al ben ik zijn ondergeschikte: ik zou toch de manager aanspreken op zijn gedrag. Waar ben je mee bezig en hoe ga je het je partner vertellen.
Dat lijkt misschien onethisch, maar als jíj 'm aangeeft of er wordt bekend dat hij er dankzij jou is uitgevlogen, dan kun je een carriere in dat bedrijf wel vergeten. Op klokkenluiders zit niemand te wachten.
Het klinkt hard, maar dat is de werkelijkheid.
Als je toevallig goede vriend(inn)en bent met zijn vrouw, dan ligt dat natuurlijk anders, maar dat is dan meer een privékwestie.
Nog een reden dus om met de manager in gesprek te gaan over de kwaliteiten van de uitzendkracht.
En hij hoeft niet te verwijzen naar wat hij heeft gezien.
1. Is er een protocol seksuele intimidatie?
2. Is er een meldpunt?
3. Hoe is dit geregeld bij het uitzendbureau?
4. Eventueel acties ondernemen. De wens van de medewerker is hierin bepalend.
5. Gesprek over functioneren uitstellen (zou verband kunnen houden met seksuele intimidatie). Het is belangrijk achter de persoon te gaan staan. Het kan weliswaar negatieve consequenties hebben voor de teamleider, maar dit is zijn morele plicht als leidinggevende.
Als blijkt dat het op basis van vrijwilligheid is gebeurd vervalt de verantwoordelijkheid als leidinggevende en is hij vrij om te doen wat hij wil. Dat kan variëren van "mannen onder elkaar-schouderklopje" tot goed gesprek over consequenties voor gezin van de manager.
Je moet je niet bemoeien met de seksualiteit van anderen. Zoiets moet gewoon kunnen op het werk, geen probleem. We leven niet meer in de jaren '50.
Dit is 2009.