Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO
Ik denk dat je het goed doet door hem zo subtiel een spiegeltje voor te houden.
Het gaat om echtheid of congruentie, welke functie je ook hebt. Sommigen onder ons proberen iets uit te stralen wat niet bij ze past, of dat nu met alfa te maken heeft of met andere -zelf opgelegde- manieren. Vroeg of laat vallen zij door de mand. En dat brengt veel meer schade teweeg, al was het maar aan het eigen ego. En het kost ook bakken energie om je anders voor te doen dan je bent...!
Door je kracht te kennen en daar gebruik van te maken kom je tot veel meer. Laat jezelf eens een spiegel voor houden . Wees echt!
Alle punten van het gedrag dat jij beschrijft kunnen passen in een goede sfeer. Er lijkt iets anders aan de hand, wellicht in de nonverbale communicatie.
Ik zou je willen adviseren: blijf jezelf, wees je bewust van je eigen kwaliteiten en richt je op de inhoud van het gesprek. Hij daagt jou uit op een gebied waar hij specialist in is: dominatie, stemgeluid, 'mannelijkheid'. In die arena moet je je niet laten uitdagen tot een strijd. Maak het jouw thuiswedstrijd: vraag door op de inhoud van het gesprek, zet hem aan het denken, vraag om creatieve oplossingen, stel je kwetsbaar op en zorg ervoor dat hij zich kwetsbaar gaat opstellen.
Uit een Tao-vertaling van Stephen Mitchell:
"Is you want to shrink something,
you must first allow it to expand.
If you want to get rid of something,
you must first allow it to flourish."
Werkpunten in the picture plaatsen door ze te afficheren in je cubicle is een beproefde techniek.
Deze laatste zin kan trouwens ook als subtiele hint dienen.
Goeroes, uitstekend, maar niet wijsheid in het rond slingeren. Dan wordt het geen muziek, maar klinkt het als het geluid van pollepels op pannen. (-:
Dankjewel voor deze reactie. Als ik je mail lees puur op wat er staat, kan ik me er zowel een aardige als een onaardige man bij voorstellen. Gaat het om zijn non-verbale communicatie?