'De Liefdesarchitect’ is een boek dat gaat in deel 1 over de evolutie en in deel 2 over de toekomst van de mensheid en onze planeet. Het vertelt het verhaal van de oerknal tot aan de gevolgen van de klimaatopwarming en milieuproblemen, die mensen zichzelf aandoen. Ik zocht naar een vorm waarin ik dat verhaal kon vertellen.
Moest het een wetenschappelijke beschouwing worden? Een roman? Een leuk verhaal? Ik dacht lang na. Tot ik uitkwam bij de oude Joods-Hebreeuwse boeken van Genesis en de Apocalyps van Johannes. Die boden een geweldige structuur voor mijn verhaal over de evolutie en de prognoses over dat, wat ons te wachten staat als we doorgaan met leven, zoals we nu doen. Ik zag verrassend veel overeenkomsten tussen de teksten uit de oudheid en onze eigen moderne tijd.
Ik dacht ook na over de ik-persoon van het boek. Moest dat een wetenschapper zijn? Een theoloog? Een briljante geest met een psychiatrische stoornis? Een engel misschien? Allemaal mogelijkheden, maar ik zocht naar een ik-persoon die al oneindig lang bestond, die alle ruimte en tijd kende en die kon spelen met de voorwaarden van de natuur. Uiteindelijk koos ik voor het perspectief van God zelf.
Dat maakt mijn boek kwetsbaar. Wetenschappers zien God steeds vaker als een ‘folly’, als iets achterlijks van bange mensen, die niet ver genoeg nadenken. Alleen al een keuze voor zo’n perspectief zou wetenschappers kunnen doen afhaken, hoewel er veel voorbeelden zijn van bijvoorbeeld bijbels-literaire perspectieven. Marianne Frederiksson is een goed voorbeeld, maar er zijn meer mensen die schreven vanuit religieuze perspectieven.
Gelovigen daarentegen zouden woedend kunnen worden over de vereniging van Genesis en de evolutie, met name in de conservatieve hoek. Al eeuwen wordt er in die hoek vastgehouden aan het idee dat de wereld in 7 dagen of in 6000 jaar zou zijn geschapen. Ze proberen daar te bewijzen dat de wetenschap ook maar een geloof is, en dat evolutie onzin zou zijn. Ik denk dat ze zich meer mogen openstellen voor wetenschap, want geloof in een hogere intelligentie wordt niet echt bewijsbaar ontkend door wetenschappelijke theorieeen. Het is wat een rabbijn uit de boeken van Chaim Potok zegt: ‘Als ons geloof niet is opgewassen tegen de wetenschap, wat is ons geloof dan waard?’
Gelovigen zouden ook kunnen vallen over het idee dat je God als ik-persoon voor een boek gebruikt. Ze zouden het blasfemisch kunnen vinden. In een oude Hebreeuwse traditie staat echter, dat niemand van ons God echt kent. We weten zelfs niet of hij of zij bestaat. Geen mens heeft hem of haar immers ooit gezien. Dus mogen we onze eigen voorstelling hebben van deze liefdesarchitect. Om onderscheid te maken tussen de echte God (als die zou bestaan) en mijn voorstelling van deze God, heb ik het woord ‘God’ in mijn boek continu met een kleine letter geschreven. Dat gaf me de vrijheid om de dingen op te schrijven zoals ik dat wilde.
‘De Liefdesarchitect’ wil vooral wakker maken en waarschuwen dat we slecht omgaan met onze planeet. Maar een nevendoel is om wetenschappers duidelijk maken, dat hun zekerheid over het niet-bestaan van een god te stellig is, en gelovigen vertellen, dat religieuze boeken en wetenschap prima samen kunnen gaan. Mijn boek is het resultaat van 40 jaar studie. Ik deed dit vanuit interesse, gedrevenheid, nieuwsgierigheid en een journalistieke invalshoek, dus: als mens die wil weten hoe de dingen zitten.
Niet als wetenschapper dus, maar met al die prachtige boeken en internetfilmpjes en -artikelen van wetenschappers is dat tegenwoordig helemaal niet nodig. Je hebt de belangrijkste wetenschappers gewoon in huis. En de wetenschappelijke methode kun je overal vinden.
Nog een enkel woord voor mensen die boeddhist, moslim, hindoe of sjamaan zijn. Misschien herken je niet het godsbeeld of uit mijn boek, maar wel de ‘bezielde’ energieën en niet-aardse dimensies, waarover de godheid in mijn boek praat, uit je meditaties of gebeden. Spiritualiteit heeft de mooie eigenschap dat ze zich niet laat binden aan één richting of taal.
Wat spirituele stromingen, godsdiensten en wetenschappers verzustert of verbroedert is dat ze zich bezig houden met het doorgronden van de geheimen van het leven. Dat samen te brengen in een boek was een grote wens van me, en ik denk dat het gelukt is in ‘De Liefdesarchitect’. Ik hoop dat het boek aanzet tot veel reflectie en tot een snelle verandering van ons consumptiegedrag.
Voorpublicaties uit het boek vind je op www.eogbert.wordpress.com
Een interview over het boek vind je hier: https://egobert.wordpress.com/2020/07/27/veel-atheistische-wetenschappers-maken-dezelfde-denkfout-als-geloofsfundamentalisten/
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro