Inzicht in dynamiek scheelt een hoop gedoe

Cover stories · Boeken

Gedoe in organisaties heeft maar al te vaak te maken met leidinggevenden die niet doorhebben wat er om hen heen nu echt gebeurt. Een gebrekkig inzicht in de werking van organisatiedynamiek. En daardoor onvoldoende besef van de effecten van het eigen handelen.  Dat is niet alleen onhandig maar ook onnodig. Het is een rechtstreeks gevolg van vanzelfsprekendheden die met de paplepel zijn ingegoten. Herijking helpt gedoe te voorkomen. Met hulp van enige uitgangspunten voor gezonde dynamiek.

Maar eerst een voorbeeld van gedoe. Onnodig?

In een fusie van tien zogeheten landelijke steunfuncties is een van de instellingen even groot als de andere negen bij elkaar opgeteld. Daaraan ontleent de instelling de nodige verwachtingen over haar aandeel in de fusieorganisatie. In de loop van het fusieproces...

Boudewijn de Vries
In het boek van Frans de Waal "Tijd voor empathie" zit een directe correlatie tussen de wetenschappelijk bewezen correlatie tussen "hoe groter het testosterongehalte des te minder het empathisch vermogen". Voor 3D of multi dimensionaal kijken en voelen, voor goede organisatiesensitiviteit en responsiviteit, heb je goed ontwikkelende spiegelneuronen nodig, heb je een goed ontwikkeld 3D of multi-D empathisch vermogen nodig.

Dit is een Kerncompetentie die te vaak niet voldoende ontwikkeld is in de strategische top van organisaties. Dat is ook mijn niet specifieke maar algemene waarneming en mijn zorg en wil daarom graag een bewustwordingsproces bottom up voeden dat gericht is op het reduceren van een teveel aan testosteroninvloed in organisaties, maar ook op maatschappelijk en cultureel niveau.

Vanuit de systeemtheorie hebben heel veel organisaties een te strenge vader en nog steeds een onderdrukte moeder, waardoor de kinderen belemmerd worden in hun proces om te leren mee de denken op gelijkwaardig en volwassen niveau. Veel medewerkers worden belemmerd om professioneel echt volwassen te worden. Dit houdt het systeem dom omdat de denkkracht van het gehele systeem niet optimaal wordt benut, omdat de te strenge vader deze potentiele systeemzwermintelligentie teveel paternalistisch onderdrukt.

We leven nog teveel in een te individualistische paternalistische masculiene loszand cultuur, met een te streng en te dichtgeslibt sociaal regelsysteem (Arnold Cornelissen) en komen hierdoor te weinig toe aan, veel meer feminiene verbindende collectieve communicatieve zelfsturing, die nodig is om systemische zwermintelligentie te laten ontstaan.

Als we echt een kenniseconomie willen worden, dan moeten we snel gaan "kantelen".

Boudewijn de Vries
Procesbegeleider Professionele Ruimte
twitter @bvr03
Okke Wensing
Echtheid is the key. Laten zien wat je raakt, open kaart spelen m.b.t. gevoel en hierin transparant zijn t.a.v. ingezette acties die voortkomen vanuit een legitieme overtuiging "het goede te doen". Op die manier kan een leidinggevende altijd verantwoorden op welke manier ingezette acties tot stand zijn gekomen en welk resultaat beoogd wordt.

Meer over Leidinggeven