Werkdruk blijft een terugkerend thema in organisaties. Vaak wordt gekeken naar manieren om deze te verminderen door aanpassingen in de werkomstandigheden of de werkprocessen. De verantwoordelijkheid wordt dan bij leidinggevenden gelegd. Zij worden aangespoord om de werkomgeving beter te organiseren. Maar wat als werkdruk niet alleen afhankelijk is van deze externe factoren? Wat als medewerkers zelf een belangrijke rol spelen in hoe zij werkdruk ervaren, en hun eigen kijk en houding hierin een cruciale factor is?
Het volledig bij leidinggevenden neerleggen van de verantwoordelijkheid voor werkdruk leidt juist tot meer werkdruk, omdat medewerkers minder verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen werkbeleving.
Motivatie en Werkdruk Beleving
Werkdruk gaat niet alleen over de hoeveelheid werk...
Echter ...
Werkdruk omvat ook de mate van autonomie waarmee je je werk als professional kan doen. En autonomie is in het onderwijs (ook aan mijn RU), in de zorg, het OV en de politie waar het aan schort door de bureaumanie, de controledrift van management (en soms wetgever) die rondwaart. Daar kan mijn intrinsieke mooiste vak-motivatie lang niet altijd tegenop.
Jouw observatie raakt precies de kern van een belangrijk dilemma waar veel professionals in dergelijke organisaties mee worstelen. In een omgeving waar autonomie beperkt is door bureaucratische lagen en controlemechanismen, kan de intrinsieke motivatie die je voelt door het 'mooiste vak' uit te oefenen inderdaad onder druk komen te staan. Het is daarom cruciaal om de focus te verleggen van externe resultaten (die vaak buiten je controle liggen) naar een persoonlijke missie en het dagelijkse handelen dat hieruit voortvloeit.
Wanneer ik professionals train om hun werk vanuit een diepgewortelde persoonlijke missie te benaderen, help ik hen om zingeving te vinden in hun inspanningen zelf, ongeacht de beperkingen van de organisatie.
Niet het resultaat telt maar de geïnspireerde inspanning.
Hun ervaringen veranderen hierdoor in positieve zin en ze ervaren minder frustraties.