Intellectueel kapitaal

Cover stories · Boeken

brainpower als belangrijkste concurrentiefactor

In 1997 verschenen twee behoorlijk verschillende boeken met dezelfde titel Intellectual Capital. Toch was het ontstaan van beide boeken nauw met elkaar verbonden. Het eerste boek (verschenen bij Doubleday/Currency; vorig jaar in het Nederlands uitgegeven door Academic Service) is het werk van Fortune-redacteur Thomas Stewart.

Vanaf 1990 raakte hij steeds meer gegrepen door het thema van kennis of 'brainpower' als belangrijkste concurrentiefactor, iets wat nog nauwelijks in de boekhouding van ondernemingen is terug te vinden. Begin 1991 schreef hij er een eerste langer artikel over in zijn blad. Daar kwam veel reactie op. Enke...

André Fikkers
Uw bedrijfsinformatie structureren met de ABT-matrix!

Kevanti! Kennissystemen heeft een uiterst eenvoudige en glasheldere werkwijze ontwikkeld om ongestructureerde gegevens in een bedrijf om te zetten in bruikbare informatie voor de medewerkers. Deze ongestructureerde gegevens bestaan onder meer uit bestanden en documenten, tekeningen, schema's plus de kennis van de medewerkers zelf. Met behulp van de ABT-matrix worden de aanwezige gegevens verdeeld op dusdanige wijze dat alle gebruikers er daadwerkelijk iets mee kunnen.

Een veel voorkomend probleem bij uiteenlopende bedrijven is het ontbreken van essentiële bedrijfsinformatie van de aanwezige productiemiddelen (machines, besturingen, gereedschappen etc.). In de loop van de jaren zijn gebruikshandleidingen, tekeningen, schema’s en andere belangrijke gegevens zoek geraakt, niet meer bijgewerkt of simpelweg verdwenen.
Hiernaast zijn de afgelopen jaren zijn in vrijwel alle industriële sectoren de aantallen “indirecte” medewerkers dramatisch gedaald. Vooral werknemers met langjarige ervaring en kennis van bedrijfsprocessen dienen als "gidsen" binnen het bedrijf. Zij weten de weg binnen procedures en processen en vormen een vraagbaak voor hun collega's. Als deze "oude rotten" het bedrijf verlaten, verdwijnen de gidsen én hun specifieke kennis en ervaring.
Een derde moeilijkheid binnen ieder bedrijf is het verspreiden van benodigde informatie naar de juiste werknemers. "Kennismanagement" is een belangrijke pijler onder het fundament van ieder productiebedrijf. Waar vind je nu (snel) dat éne machinehandboek, die specifieke tekening of het juiste bedradingsschema?
In ieder bedrijf zijn veel gegevens beschikbaar. Deze gegevens worden pas duurzame informatie door ze te verdelen m.b.v. de ABT – matrix zodat de gebruiker er iets mee kán. Gegevens dienen daarom relevant en toereikend zijn, in de juiste vorm en tijdig gepresenteerd worden.
Een belangrijk voordeel is, dat eventuele open plekken in de ABT - matrix duidelijk maken waar gegevens ontbreken/ “blind spots” zijn! Hierdoor kan men gaan nadenken welke problemen zouden kunnen ontstaan en vervolgens adequate maatregelen treffen.

A - Achtergrond B - Beschrijving
De componenten Achtergrond en Beschrijving dienen voor de opleidingen en als naslagwerk.
De Beschrijving is de gedetailleerde beschrijving van de gebruikte apparatuur.

T - Toepassing
De component Toepassing gebruikt men voor de dagelijkse werkzaamheden.

Meer over Kennismanagement