Als spreker op het FMM Innovatie Event over Sociale Innovatie werd ik gevraagd enkele voorbeelden van sociale innovatie op tafel te leggen die de Facility Manager een idee geven van wat sociale innovatie voor zijn vakgebied kan betekenen. Wat vinden jullie van deze: Ik ben van mening dat werkplek toekenning en gebruik niet meer zou moeten op basis van workflow en teamrelaties, maar op basis van interessegebieden en andere ‘peer’ eigenschappen van de medewerkers.
Dit voorbeeld van een Sociale Innovatie brengt allerlei voordelen met zich mee. ‘Werk rondpompen vindt zijn weg wel, dit gebeurt veelal toch al digitaal. Daarvoor hoef je niet direct bij die collega(s) te zitten en bij problemen weet je elkaar toch wel te vinden’ toch?. Ik denk dat het samenwerken met ‘peers’ een ‘kick’ geeft. ‘Het is leuk, boeiend en energiegevend. In zo’n stemming kom je tot een ander ‘wereldbeeld’ en doe je leukere en betere dingen.’ Het werken met leuke types om je heen verkleint volgens Wuestman de kans op ziekte, je werkt langer door en je sleept jezelf door de dalen heen. Je bedenkt samen oplossingen voor zaken waar je je beiden aan ergert. ‘Op deze manier werk je niet alleen harder en langer, maar ook slimmer’.
Naast de voordelen die mentaal gelden, zal er door de verschillende beroepen bij elkaar een (bio) diversiteit zijn. Deze diversiteit staat volgens mij garant voor minder beroepsdeformatie en een rijkere kijk op mogelijkheden en (nieuwe) kansen. Zelf kunnen bepalen met wie je een plek deelt, geeft ruimte aan (zelf)vertrouwen. Dat genereert enthousiasme en dat trekt weer succes aan.'
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
"Plaats een bench-werkplek en men gaat Samenwerken"
"If you build it, he will come" fluistert een stem tegen Ray Kinsella(Kevin Costner) in de "Field of Dreams 1989" terwijl hij door zijn korenveld loopt. Een prachtige film waarin onder andere het conflict tussen vertrouwen en controle, over volgen en leiden op een meeslepende manier wordt uitgewerkt. Met het korenveld voor ogen is de sprong naar Grassroots Organisations niet ver, en dat geeft volgens mij de richting aan waarin de kneep zit. De ambitie om een lerende werkomgeving te creëren overstijgt de doelstellingen van een (commerciële)onderneming en kan niet los gezien worden van politiek en wereldbeeld. Het gaat voorbij aan werk en ontspanning.
Om grenzen tussen individuen onderling en tussen groepen op een niet agressieve wijze te kunnen overbruggen vergt het een ontwikkeld bewustzijn. Er van uitgaande dat je je werkgever kunt kiezen en daarmee je persoonlijke groei enigszins kunt aanlijnen met je werkzaamheden, je omringende collega's en klanten, lijkt het mij een enorme uitdaging om op constructieve wijze ruimte te scheppen voor confrontatie met schaduwkanten en allergieën. Bestuur, directie of MT zie ik nog niet zo snel de rol van spiritueel leraar vervullen daar deze posities veeleer vanuit een marktgericht en conformistisch perspectief bereikt zijn, uitzonderingen daargelaten. Toch zal uit deze hoek de richting gevende signalen moeten komen. Je kan als FM'er wel proberen om naast een breed pakket aan werkplekvormen bijvoorbeeld ook meditatie ruimten en leraren, powernap stoelen of zelfs neurofeedback te faciliteren, zonder werkelijke integratie van HNW tussen de oren(mensen) i.p.v. tussen ICT & wisselwerkplekken(spullen) is de kans groot dat het na een paar maanden op het lijstje van dure en of leuke, in de praktijk niet werkende, initiatieven om draagvlak te verkrijgen(astroturf) landt.
Daar FM zich legitimeert door met name op het vlak van 'control', dus meetbaar, werk af te leveren is dit niet de te verwachten afdeling waar een zulks initiatief vandaan moet komen, ook al lijkt dit door de koppeling met huisvesting erg voor de hand te liggen. Hoewel dit uit mijn dagelijkse praktijk op het gebied van huisvesting nog niet blijkt zie ik hier een veel belangrijker rol voor HR. HNW als onderdeel van een organisatiecultuur wil geleerd zijn, dus behalve het rondje handen schudden en uitleg waar de koffieautomaat staat moeten 'nieuwe' medewerkers wellicht ook een initiatie rite doorlopen met kop en staart en als je dan het ultieme level bereikt hebt mag je behalve "your own device" ook "your own workplace" meenemen...
...en dat hoeft natuurlijk niemand meer, want net als in de film hebben ze uiteindelijk hun kinderlijke onschuld teruggewonnen en zijn één geworden met het moment.
Welk een schoonheid en geluk!
Groet,
Remy.