Het mooiste voorbeeld van innovatief organiseren vind ik op dit moment Louis van Gaal met zijn team. Van Gaal, verguisd én vereerd, beschikt over de basiselementen voor vernieuwing, namelijk: kennis, inzicht en lef.
Van Gaal is een strateeg. Hij speelt het spel als ware hij een wereldveroveraar. Zet z’n manschappen op de juiste posities en weet onderlinge verbondenheid te creëren. Hij weet hoe het spel gespeeld wordt en laat zich door scouts in de voorbereiding van elke wedstrijd bijpraten over de tegenstander (kennis).
Van Gaal ziet meer dan alleen de bal, de spelers en het doel. Ik denk dat hij beschikt over een enorme verbeeldingskracht: hij weet welke spelers hij meegenomen heeft. Dat de helft daarvan nog nooit op een internationaal podium gespeeld heeft, is niet relevant. Van Gaal selecteert op vorm en fitheid want hij weet dat de condities in Brazilië anders zijn. Een mooi voorbeeld van inzicht en omgevingsbewustzijn. Bovendien gooit hij de verdediging potdicht door met 5 man achterin te gaan spelen. Vijf relatief onbekende jongens die - voordeel dus - ook bij de tegenstander onbekend zijn. Want hoe bereid je je voor op een speler die je niet kent? Niet dus. Van Gaal staat al met 1-0 voor.
Een potdichte verdediging vangt de tegenstander op en vervolgens komt de counter in de aanval. Dat die zó effectief (u weet wel, synoniem voor doeltreffend) was, kon niemand voorspellen. Maar het mooiste vind ik nog het lef. De durf en eigengereidheid om voor een nieuw systeem te kiezen met onbekende en relatief onervaren spelers. En om het nog mooier te maken: flexibel daarin te zijn. Hij switcht van systeem waar je bij staat, de tegenstander ontregeld achterlatend. Dat noem ik voetbalvernieuwing. Del Bosque daarentegen bleef bij het oude adagium ‘never change a winning team’. Ik denk dat hier de verandering toch echt gewonnen heeft. Met 5-1.
Robert Buisman begeleidt middelgrote organisaties in B2B over vernieuwing in Marketing, Sales & Customer Management. Klik hier voor meer informatie.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
Je kleurt de werkelijkheid op je eigen manier in. Anderen zien die werkelijkheid dan weer anders. Een andere Nederlander, die ik erg waardeer, Jan Mulder zou zeggen 'Fuck the System'.
Je zet dus heel wat pluimen op de hoed van Louis Van Gaal, die zonder twijfel een 'bijzondere' coach is. Je gaat m'n inziens wel vlug voorbij aan het feit dat hij over een paar wereldsterren in de aanval beschikt. Je schrijft: "Een potdichte verdediging vangt de tegenstander op en vervolgens komt de counter in de aanval." en dat kan je bezwaarlijk 'vernieuwend' noemen. Zo speelden de Italianen reeds zo'n vijftig jaar geleden al. Cattenacio noemde dat systeem dat voor het 'eerst' ingevoerd was door een Argentijnse Coach Helenio Herrera. Die was dan weer schatplichtig aan het systeem van Karl Rappan [bijgenaamd de 'verrou' (grendel)] Het enige 'vernieuwende' van Van Gaal is dat hij met vier verdedigers speelt (ipv drie in het systeem van Rappan) met de libero er nog achteraan. Als dat niet lukt en men op achterstand raakt, gooit Lowieke z'n eigen systeem om en benut hij de kracht van z'n wereldsterren Van Persie en voornamelijk Robben. Hoewel iedereen weet wat Robben zal doen en de verdedigingen er jaren op geoefende hebben om hem af te stoppen, weet hij telkens weer z'n moment te kiezen. Is dat de verdienste van Van Gaal? Ik denk van niet, maar dat is dan weer m'n Consciousness bewustzijn die me parten speelt.
Robben spreekt in verband met 'het geluk' van Van Gaal een zeer plastische taal, vergelijkbaar met de bravere Vlaamse uitdrukking voor coaches die altijd geluk (en het gelijk) krijgen. Die coaches hebben hier een konijnenpoot in hun zak (cf. de legendarisch Belgische coach Guy Thys).
Ook Argentinë heeft maar een paar wereldsterren. Wanneer ze al dan niet met geluk op voorsprong komen 'gooien ook zij de grendel op de deur'. Dat heeft de Belgische ploeg (die overigens meer talent herbergt dan de Nederlandse, maar geen wereldsterren in de aanval) mogen ervaren. Benieuwd wat het woensdag wordt en of in het Koningshuis der Nederlanden ze ook het verschil kennen tussen Awareness en Consciousness. Dit zal nodig zijn.
Creatively,
Johan