Slim werken is slim uitbesteden

Iemand die het eigen kennispotentieel niet volledig benut kiest daar zelf voor. Dat klinkt niet logisch. Toch wordt volgens de heer Wijffels maar de helft van het kennispotentieel gebruikt In Nederland, zoals ook eerder op deze website is beschreven. In grotere organisaties is dat bijvoorbeeld te verklaren vanuit de context. Iemand conformeert zich qua inzet aan wat bij anderen wordt waargenomen.

Langere tijd dacht ik dat in kleine organisaties en bij zzp'ers het probleem niet speelt. Totdat ik er specifiek op ging letten. Totale benutting van het kennispotentieel lijkt niet vanzelfsprekend. Ik geef twee voorbeelden van ondernemers die ik van dichtbij meemaakte.

Het eerste voorbeeld is een zzp'er die blijkbaar mooie veelzijdige teksten schrijft. Er kwamen namelijk steeds meer opdrachten binnen. Het werd zo druk dat externe ondersteuning noodzakelijk was. Andere professionele tekstschrijvers werden ingeschakeld. Daardoor kreeg de zzp'er er allerlei werkzaamheden bij. Bijvoorbeeld controle van het werk van de ingeschakelde tekstschrijvers maar ook extra administratie. Deze werkzaamheden vindt de zzp'er niet leuk. Bovendien wordt het eigen kennispotentieel niet meer maximaal benut.' Ik vroeg haar dan ook waarom bij groei van het aantal opdrachten als eerste werk wordt uitbesteed dat tot de core business behoort. De zzp'er moest het antwoord schuldig blijven. Het was inderdaad niet logisch vond ze. Juist de ondersteunende werkzaamheden zouden als eerste moeten worden uitbesteed.

Het tweede voorbeeld is een groeiend consultancybureau in de zorgsector. De oprichter kon binnen een paar jaar een aantal consultants in dienst nemen. Onlangs werd weer een consultant aangetrokken. De directeur vertelde mij dat de medewerkers liever een administratief medewerker in dienst wilden. In het verleden had hij dat geprobeerd. Maar een succes vond hij het niet. De gewenste kennis was vaak niet aanwezig en de productiviteit te laag. Dat betekent dat de consultants zelf de administratieve werkzaamheden doen. Hun kennispotentieel wordt niet volledig benut. Tevens vinden de consultants het niet leuk om de ondersteunende werkzaamheden uit te voeren.

Gelukkig spreek ik ook ondernemers die kennis wel optimaal inzetten. Zij besteden ondersteunende en routinematige werkzaamheden uit. Slimmer werken benaderen ze ook vanuit een eenvoudig rekensommetje. Iemand kan voor de helft van het uurloon aan de slag. Maar die persoon benut het kennispotentieel volledig. Dat betekent dat de werkzaamheden sneller uitgevoerd worden. Dubbele winst dus. En bovendien maken alle betrokkenen de keuze om het kennispotentieel optimaal te benutten.

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

Marsha Buuron
Hallo Steven,
 
Ik denk dat je de spijker op zijn kop slaat. Zelf werk ik juist als die ondersteuner-op-projectbasis, en wij merken dat de toegevoegde waarde voor de klant vaak enorm is - groter dan ze zelf in eerste instantie inschatten. Wat vaak begint als een twijfelend "laat ik het maar proberen" leidt vaak tot het aan kunnen nemen van grotere en complexere opdrachten en een beter resultaat omdat men zich weer kan focussen én een sparringpartner heeft. Leuk om dit eens op deze manier terug te zien!
 
Met groet, 
Marsha