Peter-Paul Biermans: diagnostiek voorwaarde voor sociale innovatie

Op 8 mei 2007 hebben de deelnemers aan de Community of Practice (CoP) Sociale Innovatie zich voor de vierde keer gebogen over wat sociale innovatie is, wat het oplevert en voor wie, hoe je sociale innovatie stimuleert en wat het betekent voor adviseurs. Het CoP sociale innovatie is een initiatief vanuit het Knooppunt Innovatie in samenwerking met SIOO en OOA. De uitkomst van de bijeenkomst levert de contouren van een model en sleutelvragen die in volgende sessies verder worden uitgediept. In twee bijdragen op deze site vertelt Peter-Paul Biermans, directeur van Symfoia over tot welke inzichten de CoP tot nu toe voor hem hebben geleid. In dit tweede deel staat gedragsdiagnostiek centraal. Peter-Paul vertelt voor welke aanpak hij kiest.

Waarom gedragsdiagnostiek?

Sociale innovatie is een ontwikkelingsproces dat je constant moet (willen) monitoren en waarbij regelmatig - op basis van confrontaties met de realiteit - nieuwe gedragsafspraken worden gemaakt. De essentie is uiteindelijk dat mensen "groeien" en dat daardoor de organisatie groeit: in de prestaties die de organisatie levert en in wat mensen daarvoor terug krijgen. Snelle diagnostiek is randvoorwaardelijk aan sociale innovatie, het is noodzakelijk om een objectieve peilstok te hanteren. Het ondersteunen van sociale innovatie is een nieuw vak. De klassieke consultant of interimmanager kan het niet. Er is veel organisatie- en psychologische kennis gecombineerd voor nodig.

Wat is jouw aanpak?

Symfoia maakt alle relevante aspecten van gedrag en houding in een werkomgeving én van samenwerking tussen mensen op een eenvoudige manier zichtbaar door ze te meten. Hiertoe heeft Symfoia in eigen beheer een gedragsanalysemethode ontwikkeld, die integraal op individuele medewerkers, teams, afdelingen en organisaties kan worden toegepast. De meetresultaten geven direct aanduiding voor de juiste interventiemethode. Ook bij sociale innovatie is meten = weten. Het meten van psychosociale indicatoren is net zo belangrijk als het meten van prestatie-indicatoren.

Als ik de diagnose heb afgerond, wat kan ik er dan mee?

Voor sociale innovatie zouden organisatie-professionals psychosociale diagnostiek moeten hebben en daarmee nieuwe hardskills inbrengen, namelijk het omgaan met deze diagnostiek. Ook zouden zij nieuwe softskills moeten inbrengen, namelijk leiderschap. Betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel van medewerkers vergroot je niet door ze op te leggen van bovenaf, maar door bottom up te werken. Het gaat om een "proces van ontvouwing" ("awakening") dat de leiding moet organiseren en faciliteren. Hoe hard psychosociale monitoring (human capital accounting) en coaching nodig zijn, blijkt als leereffect uit menig praktijkcase. Mensen komen gemakkelijk in een "groef" terecht waar ze zelf niet (meer) uitkomen.

Welke zaken gaat de CoP sociale innovatie het komend jaar oppakken?

Sleutelvragen die in de CoP verder werden gesteld, zijn onder meer: Hoe zet je sociale innovatie in bij een (product)innovatieproces? Kun je vastgelopen innovatietrajecten lostrekken m.b.v. sociale innovatie? Bij welk type organisaties werkt sociale innovatie? Hoe creëer je vraag ? Hoe hef je de ingesleten patronen op en bereik je een "radical change"? Hoe ontwikkel je een paradigmatische "transfer" zodat sociale innovatie een natuurlijk managementproces wordt? Deze kwesties worden in vervolgsessies besproken.

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

Josee van de Waarsenburg
Beste heer Biermans,

Ik ben erg geinteresseerd in jullie werkwijze en zou graag willen weten of er cursussen/opleidngen zijn waar je deze manier van werken kunt leren. Verder ben ik benieuwd of jullie deze werkwijze al in het onderwijs toepassen, daar zie ik namelijk vanuit mijn achtergrond wel mogelijkheden.

Vriendelijke groet Josee van de Waarsenburg
Peter-Paul Biermans
Pro-lid
Beste Josee,
Allereerst dank voor je interesse. We organiseren regelmatig Ronde Tafel Bijeenkomsten (RTB) en workshops voor geinteresseerden. De RTB's zijn bedoeld om uitgebreid kennis te maken met het Symfoia-model, de meetmethodiek en toepassingen. De workshops zijn bedoeld om zelf te oefenen in de methodiek en in het interpreteren van de diagnostische rapportages. Dinsdag 3 juli is er - van 16.00 uur tot 19.00 uur een RTB in restaurant Valdin te Nijmegen. Er is nog ruimte, als je in de gelegenheid bent (laat even weten op 06-51587024, deelname is kosteloos voor onze gasten). Bij voldoende interesse organiseren we op korte termijn weer een workshop "Symfoia-basis" (een dag, kosten 300 Euro). Het onderwijs lijkt me bij uitstek een werkgebied waar sociale innovatie zinvol is, daar doen we nu nog niet veel.
Groet, Peter-Paul Biermans