Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
“Well, there is a new meme zipping around the Net: open the nearest book to page 123, go down to the 5th sentence and type up the 3 following sentences. Then, pass the message along to other people you want to invite to contribute to the game.”
Willem pakte ‘MANDELA’s biografie. Dat leek hem wel ‘iets’. "Op genoemde pagina 123 staat er in dit boek echter geen tekst maar een foto, een foto van een trap. De begeleidende tekst is ‘Een sprekende foto van de treden die de verdachten in het Rivonia proces naar de beklaagdenbank leidden.’ Sprekende foto, sprekende tekst maar het voldoet niet aan de spelregels. Daarom: ander boek gepakt. Vervolgens pakte Willem ‘De Aarde vanuit De Hemel’ van Yann Arthus Bertrand ook een mooi en intrigerend boek. Maar….., je raadt het al: ook in dit boek staat op pagina 123 een foto! Het is de helft van een foto over 2 pagina’s. Een foto genomen van de azuurblauwe Venitiaanse lagune. Voor het glasblazers eilandje Murano ligt een rode boot, een hel rode boot. Ook een mooie foto maar het voldoet alweer niet aan de spelregels….. Een 3e boek uit de kast genomen, 1 waarvan ik zeker weet dat er geen foto’s in staan!"
Om nou te voorkomen dat ik de ontdekkingtocht van Willem helemaal zit op te lepelen (lees verder <a href="www.managementpro.nl" rel="nofollow">www.managementpro.nl</a>, pak ik zelf het boek dat mij het eerst te binnen schiet, al zou het alleen maar zijn omdat het 1 van de boeken is die nog steeds op mijn leeslijstje staat. (deze heb ik in ieder geval al in de kast staan)
Ik realiseer me dat ik het spel nu al saboteer, maar dat zal sommigen niet verbazen, omdat ik in bepaalde situaties graag de grenzen probeer te verleggen. Het boek: “’Krachtenfusie in de inrichting van Nederland’. Het boek begint bovenaan op pagina 123 met de zin ‘niet bij bedrijfsvoering alleen….’ (waardenoriëntatie en voortreffelijkheid in bestuur en management) . In de vijfde regel staat te lezen: “van de voortreffelijkheid, zijn zogeheten deugdethiek. Hoewel de politieke, sociale en economische context van Plato en Aristoteles grondig met die van ons verschilt, reiken deze wijsgeren ons toch een theoretisch kader aan dat een zekere tijdloze …..
Het boek gaat over het belang van een goede infrastructuur en ruimtelijke inrichting. Deze zijn van elementair belang voor de sociale, economische, ecologische en internationale ontwikkeling van Nederland in de 21e eeuw. Deze opgave is complex. Omdat de overheid nu eenmaal nog te veel proceduregericht is, mag niet worden verwacht dat zij de complexe opgave echt oplost. Het boek reikt, aan de hand van bijdragen van 85 auteurs, een aantal handvatten aan middels ‘De Publieke Schijf van Vijf’. Het boek reikt deze handvaten niet alleen aan voor de ruimtelijke inrichting van Nederland, maar kan ook gebruikt worden, zo denk ik nu nog, in andere publieke kwesties. Een les die hierbij geleerd zou moeten worden is, naar mijn mening, grote projecten vragen niet om veel maatschappelijke energie, maar creëren juist veel maatschappelijke energie. (het boek kreeg ik van de Vereniging voor Bestuurskunde (<a href="www.bestuurskunde.nl" rel="nofollow">www.bestuurskunde.nl</a>/)
Ik speel deze bal in ieder geval door naar de volgende goede relaties van mij: Sander Overduin van Unique Nederland (<a href="www.linkedin.com" rel="nofollow">www.linkedin.com</a>) en Simone Raaimakers (<a href="http://www.iipnl.nl" rel="nofollow">www.iipnl.nl</a>">
Dit was de bijdrage van mij Alef Dekker (http://alefdekker.blogspot.com/). & zoals Richard & Coert & Willem ook in hun blog melden: Mocht je ook willen mee doen? Prima! dan kun je reageren op deze site <a href="www.managementpro.nl" rel="nofollow">www.managementpro.nl</a>, of via <a href="http://www.innovatief‘reageren.nl’/" rel="nofollow">www.innovatief‘reageren.nl’</a>, of via je eigen blog en stel de anderen hiervan even op de hoogte als je wilt. Weten we zeker dat we nog veel meer hele leuke of heel interessante boeken kunnen gaan lezen.<a href="http://alefdekker.blogspot.com/" rel="nofollow"></a>