Ondernemer in de wolken

Working in the cloud. Als rechtgeaard ondernemend type vind ik het heerlijk. Geen gedoe met CD’tjes, software-updates, hoge licentiekosten en vaste contracten met leveranciers. Bovendien low-cost. Liefst gratis (voor niks dus).  Ik doe het steeds meer. In dit artikel een paar voorbeelden en tips voor beginnende ondernemers die ook in de wolken willen werken.
Een paar voorbeelden: via LinkedIn en Twitter sta ik in contact met m’n relaties; op LinkedIn-groepen post ik een comment als ik denk dat mijn expertise ertoe doet en ik anderen kan helpen. Twitter vind ik leuk om via #dtv een vraag de wereld in te sturen waar ik graag antwoord op wil. Niet alleen de vraag wie er nog een leuke theaterzaal kent voor een groot klantenevenement, maar ook de vraag aan de fiscalist wat precies de verschillen zijn tussen BV en eenmanszaak. Vroeger (ja, vroegâh…) pakte je de gouden gids, noteerde een aantal kantoren, belde die en was de kans groot dat je een rekening kreeg voor verleende diensten. Nu is iedereen bereidwillig om helpen, zonder meer. Nou ja, in ruil voor een positieve reactie of het begin van een relatie (die uiteindelijk kan uitmonden in een winstgevende).

LinkedIn en Twitter zijn de bekende freemium-platforms die iedereen wel kent. Het wordt pas echt leuk als je je ertoe dwingt om low-cost te gaan ondernemen. Want dat kan. Via internet, vanuit de cloud. En dan vooral middels het Software as a Service model (SaaS).
De meeste freemium SaaS werkt via het LinkedIn-model: de instap is gratis. Wil je meer functionaliteit of opslagcapaciteit, dan upgrade je naar een premium-abonnement waarbij je een vast bedrag per maand betaalt.

Webhosting, presentatiesoftware (probeer www.prezi.com), collaboration (Yammer, Google Docs, Podio), CRM (Zoho, Assistly, Google Insightly), music streaming (Spotify)… en zo zijn er talloze voorbeelden. Elke week even getapps.com bezoeken en je snuffelt er rond als een vrolijke vrouw met credit card in de sale van de Bijenkorf.

Bedrijfsvoering hoeft niet dramatisch duur te zijn. Zeker niet voor de startende en zelfstandige professional. Er was een tijd dat je een middenstandsdiploma en 40.000 gulden moest hebben om een bedrijf te beginnen. Nu heb je slechts een internetverbinding nodig (en neem dan Chrome van Google, lekker free-mjummie).

Nu die andere kostenpost nog: de belastingdienst. Mijn vraag en waarschijnlijk ga ik die stellen op twitter: wanneer komt de #belastingdienst met een #freemium model voor startende ondernemers? @BDaangifte #dtv.

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

Management Pro: Wat doen we: In or Out the Cloud? (vbc) | HAANTJES GEDRAG
[...] computing is (bijna) ideaal of zoals op 04/08 jl. collega-blogger Robert Buisman vaststelde: ‘Geen gedoe met CD’tjes, software-updates, hoge licentiekosten en vaste contracten [...]