"Miljarden voor kennis: Impuls kan van Nederland wereldtopper maken" lees ik vandaag in de Volkskrant. Het gaat over investeringen in innovatie. Prachtig, maar het Centraal Planbureau openbaarde onlangs dat investeringen in innovatie vaak meer kosten dan ze opleveren. Uit onderzoek blijkt ook dat innovaties in het bedrijfsleven geen verband vertonen met innovatie subsidies maar afhankelijk waren van andere factoren zoals de kwaliteit van management en medewerkers. In dezelfde krant ook berichten over de bureaucratische willekeur en het nepotisme bij de verdeling van de innovatiegelden.
In dezelfde Volkskrant lees ik onder de kop "Kabinet haalt geld weg bij het basisonderwijs" dat Marleen Barth van het CNV stelt "De kenniseconomie loopt gevaar". Er zijn duizenden banen geschrapt, de arbeidsvoorwaarden van docenten zijn verslechterd. De HBO raad signaleert dat er tekorten dreigen aan middelbaar en hogeropgeleiden. Ook dreigt er een enorm tekort aan leerkrachten. In een eerdere column schreef ik in ManagementPro over de grote uitval bij het beroepsonderwijs.
In een onderzoek van Netwerk en Rondom 10 stelt een leraar: "Vroeger bestond 95 procent van het onderwijs uit lesgeven. Nu is dat 50 procent. De rest is onderbouw- en bovenbouwcoördinatoren, docent-coaches, adjunct-directeur, locatie-directeur met daar boven nog de Algemene Directie met verschillende directeuren en een hoofdrector. Onderwijsgevenden worden laagbetaalde losers."
Tja, wat nou "Impuls kan van Nederland wereldtopper maken"? Je kan toch alleen maar concluderen dat we de verloedering van het onderwijs in Nederland aan moeten pakken. Stop het geklets over innovatie via subsidies en kennisplatforms; stop de bureaucratische vergadercircuits over de toedeling van miljarden. Begin eerst eens met het goed doen functioneren van wat er al is en waar de nederlandse beroepsbevolking het van moet hebben.
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO