Nederland lager op de R&D Scoreboard

Het Britse Ministerie van Handel en Industrie heeft een lijst samengesteld van bedrijven die wereldwijd veel geld aan R&D uitgeven. Op deze R&D Scoreboard vinden we het eerste Nederlandse bedrijf pas op plaats 35 (Philips), zo bericht het NRC Handelsblad van 30 oktober. Oei! Moeten we ons (opnieuw) zorgen maken over de vernieuwingsdrang van het Nederlandse bedrijfsleven?

Internationale lijstjes zijn een geliefd item voor de politiek, de vakpers en de publieke opinie. Dat geldt niet alleen voor de Quote 500, maar ook in innovatieland.
Enkele conclusies van de R&D Scoreboard op een rij:

1. De top 1250 bedrijven zijn goed voor 50% van de totale R&D-investeringen door bedrijven wereldwijd

2. De top 100 in de lijst van 1250 zijn goed voor 61% van het totaal.

3. De sectoren waar het meest wordt geïnvesteerd zijn Technology Hardware (computers e.d), Pharmaceuticals, Automotive, Electronics een Software (samen bijna 70% van het totaal).

4. De grootste investeerders komen uit de Verenigde Staten (41%), Japan (20%) en Duitsland (10%)

5. Ford Motor is de grootste R&D investeerder met 4,66 miljard Engelse ponden

Nederlandse bedrijven spelen een ondergeschikte rol in de Britse ranglijst. Hoewel.... met 5,6 miljard euro neemt ons land nog altijd een achtste plek in. Wat opvalt is dat de investeringen vorig jaar afnamen met 0,2% en het jaar daarvoor met 0,9%. Dus in tegenstelling tot andere landen nemen de R&D investeringen door grote Nederlandse ondernemingen niet toe, maar af! Dit geeft vast weer voeding voor de heersende opinie dat Nederland het op innovatieterrein af laat weten ten opzichte van onze internationale concurrenten.

Toch even een paar woorden ter nuancering. Het Britse onderzoek bekijkt alleen de investeringen door zeer grote multinationale ondernemingen, dus niet door de overheid of door kleinere bedrijven. Daarnaast kijkt het onderzoek voor de aanduiding van 'land van herkomst' naar de hoofdzetel van de bedrijven. Waar investeringen uiteindelijk terecht komen is een hele andere vraag. Zo zullen veel R&D-stromen in de softwaresector tegenwoordig in landen als India terecht komen. Tot slot houdt de Scorboard alleen rekening met "harde" R&D-investeringen in (product)technologie. Investeringen in strategische en/of marktinnovatie worden niet meegenomen. Zo bezien is het geen wonder dat Nederland met zijn kleine diensteneconomie, waar een groot deel van populatie bestaat uit kleine en middelgrote ondernemingen, niet zo goed scoort in de R&D Scoreboard.

Voor meer informatie kijk de site van de R&D Scoreboard.

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

Nederland blijft achter met innovatie volgens OESO
[...] tradionele industrie in de economie en het gebrek aan innovatie activiteit. Geheel in lijn met het R&D Scoreboard van het Britse Ministerie van Handel en Industrie waar we het eerste Nederlandse bedrijf (Philips) [...]
Nederland lager op de R&D Scoreboard | innovatielog.nl
[...] Het Britse Ministerie van Handel en Industrie heeft een lijst samengesteld van bedrijven die wereldwijd veel geld aan R&D uitgeven. Op deze R&D Scoreboard vinden we het eerste Nederlandse bedrijf pas op plaats 35 (Philips), zo bericht het NRC Handelsblad van 30 oktober. Oei! Moeten we ons (opnieuw) zorgen maken over de vernieuwingsdrang van het Nederlandse bedrijfsleven? (more…) [...]