Machtige teams presteren slechter

Meer macht stelt een team in staat om beter te presteren, zo zou je denken. Macht helpt om knopen door te hakken en niet te verzanden in eeuwige discussies. Onderzoek van de Amerikaans-Nederlandse promovenda Lindred Greer (Universiteit van Leiden) wijst echter op het tegendeel. Teams met veel macht presteren juist slechter dan teams met weinig macht. Hoe is dit te verklaren en wat zijn de implicaties voor het management van organisaties?

In een onderzoek naar de effecten van macht op teamprestaties deelde Greer 42 teams van een grote financiële dienstverlener in machtige en minder machtige teams. De indeling werd gemaakt op basis van het vermogen om controle uit te oefenen over andere teams en over de organisatie als geheel. Beide klassen werden vervolgens getest op een collectieve beslistaak. Verrassend genoeg waren het de machtige teams die slechter presteerden.

Volgens Greer komt dit door onderling wantrouwen binnen machtige teams. Als gevolg van dit wantrouwen gaan leden van machtige teams vaak handelen uit eigenbelang. Ze laten na om belangrijke informatie met elkaar te delen en kweken achterdocht. De teamprestatie leidt daar onder.

De onderzoekster stelt dat het belangrijk is om het binnen een team eens te worden over de onderlinge machtsverdeling. Het gaat dus om het creëren van een duidelijke machtshiërarchie waarin iedereen weet wie ‘de baas der bazen'  is.

Greer heeft met haar onderzoek twee belangrijke prijzen gewonnen van de internationale Academy of Management (AOM). In 2008 hoopt ze haar proefschrift af te ronden.

CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement 

Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro

Erik van Soest
Het kan aan mij liggen, maar verbazendwekkend lijkt me de uitkomst (hoeveel organisaties werden vanuit dat perspectief trouwens onder de loep genomen?) niet.
Niets is moeilijker dan als machtige open te staan voor de input van onmachtigen, vooral als het om een (sub-)groep van machtigen waar groepsprocessen hun werk doen, en vooral als het gaat om informeel machtigen waarbij veelal geen procesbewakers zijn ingesteld en/of veelal niet expliciet duidelijk is hoe de machtsverhouden liggen.
Zeer interessant, maar m.i. wel voor de handliggend.