Adviseurs zien de opkomst van India en China als een belangrijke bedreiging voor de ontwikkeling van de Nederlandse kenniseconomie. Zij zijn bang dat deze opkomende economieën ons land in de komende tien jaar zullen overvleugelen. Dat is ėėn van de belangrijkste uitkomsten van de brainstorm over de kennisintensieve organisatie in 2020, die op 17 maart werd gehouden bij Seats 2 Meet in Utrecht. Op 17 maart kwamen veertig professionals uit de advieswereld, het bedrijfsleven en de wetenschap bijeen in Utrecht. Zij ontwikkelden zestien scenario’s voor de toekomst voor kennisintensieve organisatie in Nederland zoals universiteiten en zakelijke dienstverleners. De bijeenkomst werd georganiseerd door InnovatiefOrganiseren.nl.
In 2020 ziet de kennisintensieve wereld er heel anders uit dan nu. Trends als Het Nieuwe Werken, web 3.0, de generatie Y, open innovatie en de netwerkeconomie hebben de kennisintensieve organisatie tegen die tijd definitief veranderd. Er komt veel samenwerking in kleine virtuele netwerkorganisaties, maar er zullen ook megabedrijven ontstaan die op wereldschaal opereren.
De opmars van de zzp’er zet door en traditionele manieren van organiseren zijn grotendeels verdwenen in 2020. Door blijvende schaarste op de arbeidsmarkt overleven alleen bedrijven die zich radicaal aanpassen aan de nieuwe tijd. De kenniswerker wil autonomie, flexibiliteit en vertrouwen. Hoewel de samenwerking straks grotendeels in virtuele teams plaatsvindt, blijft ook de behoefte aan persoonlijke contacten bestaan.
De deelnemers aan de brainstorm zien in de komende jaren de kloof tussen kenniswerkers en mensen die vooral met hun handen werken toenemen. Het participatievraagstuk zal dan ook een belangrijk thema worden. Opgeteld bij de ontgroening en vergrijzing van de bevolking en de stromachtige ontwikkeling van Azië roept dit vraagtekens over de concurrentiepositie van Nederland in 2020. Politieke partijen doen er dan ook goed aan om dit onderwerp op de agenda te plaatsen voor de komende verkiezingen.
Verbeter je persoonlijke effectiviteit, scherp je managementvaardigheden en houd je vakkennis actueel
Neem een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €200 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>
Ik ben het helemaal met je eens. Toch vind ik dat in verschillende groepen tijdens de workshop de opkomst van Azië opvallend vaak als bedreiging werd getypeerd. Er was zeker ook bezorgdheid voor de effecten van een inhaalslag van de Chinezen en de Indiërs voor kennisintensieve bedrijven in Nederland. Anticiperen is moeilijker met de wind tegen.
Bang is inderdaad niet zo'n goed gekozen woord. Bijna alle scenario's die aan het eind van de workshop zijn ontwikkeld waren uitgesproken positief. Blijkbaar vonden we bijna unaniem dat de Nederlandse kennisintensieve sector voldoende (veer)krachtig om overeind te blijven of zelfs te profiteren van de omslag in de economische machtsverhoudingen. Wat dat betreft geen doemscenario's dus!
Dank voor je correctie!
Edwin
De grote bedreiging voor Nederland is dat als we over ketens- en netwerken, social media en nieuwe technologie praten we een virtuele weergave proberen te maken van onze dagelijkse werkelijkheid om ons heen. Met zijn bureaucratie, belemmeringen, KvKs etc.
En dat we als we het over "organisatie" hebben, we nog steeds denken aan gebouwen waarin veel mensen bij elkaar zitten met verschillende bazen die "toezicht houden". In plaats van een netwerk van ondernemers.
Dat is de grootste bedreiging: die in ons hoofd. Ik ben op basis van mijn ervaringen met online freelancing de afgelopen jaren in vergelijking met wat er in Nederland gebeurt niet zo positief als jij.
We zijn niet snel, niet zo inventief en toch veel aan het powerpointen en presenteren.
Mvg
Tony de Bree
Mooie toevoeging! De belangrijkste belemmeringen zitten inderdaad in ons hoofd. We proberen de oude wereld te vangen met de middelen van de nieuwe tijd.
Edwin
Kortom: iedereen in de wereld heeft elkaar hard nodig om wederzijds (grote) uitdagingen effectief op te pakken. Het is een kans, geen bedreiging.