De afgelopen weken zijn al 3.200 ontslagaanzeggingen bij ons gemeld. Dit is de grootste ontslaggolf sinds de sluiting van de Staatsmijnen, aldus een woordvoerder van de branchevereniging Actiz (organisatie van zorg-ondernemers). Zorgondernemingen maken verlies op huishoudelijke hulp. Door de invoering van de WMO is de huishoudelijke hulp opnieuw aanbesteed en hebben zorgondernemingen te scherp geoffreerd.
"De inhoud van het werk blijft hetzelfde, we gaan u minder betalen, de werkdruk wordt hoger, u heeft niet dezelfde (sociale) rechten als een werknemer en u moet meer eigen risico gaan betalen. U kunt daar tekenen. An offer you can't refuse!" Veel huishoudelijke hulpen in vaste dienst krijgen vandaag of morgen deze vraag voorgeschoteld door hun werkgever. Ineens heb je het: Ik word alfahulp!
Een alfahulp is een zelfstandige zonder personeel (ZZP). Zij zijn niet in loondienst en hebben een rechtstreekse werkgever/werknemer-relatie met de persoon waar ze werken. Een alfahulp mag maar 12 uren per week werken. Een alfahulp is een fiscale constructie. Ze hoeven geen belasting te betalen en er hoeven geen werkgeverslasten afgedragen te worden. Ze zijn dus goedkoop....
Naar verwachting zullen de meeste huishoudelijke hulpen wel verder gaan als alfahulp, Tenminste, dat verwachten (hopen) een aantal grote zorgondernemers. Hierdoor is er nog geen collectief ontslag aangevraagd bij het CWI. Er zijn nu 65.000 huishoudelijke hulpen in vaste dienst. Het aanbod van alfahulpen is aan net afnemen en de vraag zal alleen maar toenemen.
De huishoudelijke hulp is aanbesteed door de gemeentes om een prijscorrectie door te voeren. Thuiszorg organisaties hebben scherp ingeschreven om in iedergeval de markt te behouden. Maar waarom dan deze grote ontslaggolf? Vanwege de beperkte beschikbaarheid van alfahulpen moeten thuiszorg organisaties vaak duurder personeel inzetten. Gemeentes rekenen anders af dan zorgkantoren. Bij een gemeente moet er een rechtstreeks verband zijn tussen indicatie en declaratie. Dit is natuurlijk niet lang vol te houden. De gevolgen van de aanbesteding zijn m.i. niet goed ingeschat.
Wat hebben de gemeentes nu bewerkstelligd?
1. Er is een prijscorrectie doorgevoerd op huishoudelijke hulp.
2. Alfahulpen worden nog schaarser dan ze al waren. (de vraag stijgt)
3. Huishoudelijke hulp kan straks niet meer worden geleverd (wachtlijsten).
4. De arbeidsvoorwaarden voor huishoudelijke hulpen zijn collectief verslechterd.
5. Een groot aantal huishoudelijke hulpen gaat een beroep op WW (ontslag).
6. Een groot aantal huishoudelijke hulpen houdt er mee op. (het aanbod daalt)
Wat hebben de thuiszorg ondernemingen nu bewerkstelligd?
1. Afscheid nemen van een groot aantal 'dure' huishoudelijke hulpen.
2. Nieuwe marktindeling; De Evean groep heeft 133 WMO aanbestedingen gewonnen!
3. Er zullen faillisementen, fusies en overnames komen. (Geld niet geinvesteerd in zorg)
4. Minder gemotiveerd personeel (de kwaliteit daalt).
5. Boze cliënten omdat de huishoudelijke zorg niet kan worden geleverd.
Op meso niveau wordt er wellicht geld bespaard, maar op macroniveau schieten we er weinig mee op. Als we zo nodig geld willen besparen dan zou ik als overheid nog eens het dossier van de "zeer succesvolle aanbesteding van de HSL-Zuid" nalezen, om maar eens wat te noemen. Ik denk dat dit weer een klassiek geval is van Pennywise, poundfoolish (van beide partijen).
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro