Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
Volgens mij is de entreployee al lang geen uitzondering meer. Voorwaarde is wel dat het centrale regiepunt 'zijn' netwerk op een goede manier kan aansturen. De principes van goed projectmanagement moeten dan ook goed ingebed zijn in de organisatie.
Neem nu een traditionele sector als de bouwnijverheid. Daar zie je van oudsher al dat veel werknemers zich als zzp'er vestigen, vooral in tijden van conjuncturele opgang. Kenmerkend van de bouw is ook dat 'projectmanagement' hier zo'n beetje is uitgevonden, dus dat het model van de netwerkorganisatie hier ook redelijk goed werkt. Vaklui hebben trouwens niet zo snel last van sociaal isolement en vervreemding, omdat ze altijd al gewend waren om van klus naar klus te reizen. De binding met de thuisorganisatie was daar dus toch al klein.
Leuk om te zien dat er soms helemaal geen centraal regiepunt meer nodig is om een netwerk te laten functioneren. Voorbeeld daarvan zijn organiaties (als je hiervan al mag spreken) die zijn gebaseerd zijn op de principes van Wikinomics. Op deze site zijn diverse artikelen terug te vinden over dit onderwerp.
Edwin
Eens met wat je stelt, wellich ook aardig om even het werkstukje van de heren Voß cs te lezen. In een aantrekkende economie ben je al snel succesvol (vooropgesteld dat je een vakman bent). Het kunst is om ook te overleven in een neerwaartse conjunctuur. Dan overleven alleen de allerbesten. Vandaar de zorg of het model van de entre(m)ployee overeind blijft als het economisch minder gaat.
De werknemer zal in de toekomst voor een deel ondernemer worden. 'Een ondernemer die zijn verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen toekomst en zijn eigen inzetbaarheid.' stelde Rinnooy Kan ter afsluiting van een symposium over het honderdjarig bestaan van de Wet op de arbeidsovereenkomst.
De belangrijkste quotes:
100 jaar oude wetstoelichting: 'De werknemer is de zwakste partij, hij verkeert in een ongunstiger positie dan de werkgever'.
Alexander Rinnooy Kan: 'De relatie is nu minder hiërarchisch en minder financieel afhankelijk'.
Piet Hein Donner: De werknemer is mondiger geworden, en zijn variëteit is groter.
Past allemaal prima in de ontwikkelingen die we hier op het weblog behandelen.