Dirigeren: Zwaaiend Leiderschap

Uitgeput van een dag werken plof je neer op de bank. De energie om in beweging te komen, is ver weg. De afstandsbediening - om even lekker weg te zappen - ligt binnen handbereik en het bedienen van dit gemaksapparaat lukt nog net. De televisie floept aan en verstrooit de beelden de huiskamer in. Ik val in midden in een programma en kijk met halve interesse. Een man klimt op een verhoging en begint met een stokje te bewegen. Als door een wonder smelten tonen samen tot een muziekstuk. Dat klinkt lekker! Ik ben nu een-en-al oor!

maestro

 (klik of afbeelding of op http://www.npo.nl/maestro/04-12-2014/AT_2022990 vanaf 19 min. 10 sec.)

Het stokje beweegt soepel heen en weer en je ziet dat er contact is tussen de man op de verhoging en de rest van de groep. Eigenlijk bestaat die verhoging niet: hij is één met de groep. De gezichten stralen vrolijkheid uit en de kwaliteit van hun product mag er zijn. De dirigent maakt contact met zijn muzikanten en straalt een soort van bescheidenheid uit. Ook de toehoorders in de zaal klappen na het einde van het stuk om hun tevredenheid te betuigen.

Meestal heeft het woord ‘dirigeren’ een negatieve bijsmaak: je wordt weer ergens heen gedirigeerd. Bij deze uitvoering in het programma Maestro lijkt het woord echter een gouden randje te hebben. Maestro Spike klimt voor de tweede maal op het podium en zwaait met de baton.

maestro 3

(klik of afbeelding of op http://www.npo.nl/maestro/04-12-2014/AT_2022990 vanaf 44 min. 40 sec)

Deze keer gaat het niet zoals gepland. Enige schrik kun je van zijn gezicht aflezen. Waar moet dat heen? Dan zie je het orkest 'helpen' en achter hun leider gaan staan. Zij voelen dat hun dirigent hulp nodig heeft en door de opgebouwde wisselwerking geven zij die hulp graag. Het muziekstuk herpakt zich en de harmonie is hersteld. De lach verschijnt op de gezichten en gelijkloop is de uitkomst. Samen vinden ze een uitweg want een prestatie neerzetten doe je natuurlijk samen!

Het is jammer als de laatste tonen hun weg zoeken richting de aanwezige oren: wij willen wel meer hiervan. Maestro Spike, wanneer kom je dirigeren op de werkvloer?

Over de auteur: Eric Smallenburg is geïnteresseerd in alles wat met organisaties en leiderschap te maken heeft.

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO 

John
Mooi stukje Eric!
Het was zo mooi zichtbaar dat je samen met plezier, passie en uiteraard goede voorbereiding onvoorstelbaar goed resultaat kunt bereiken. Er ontstond een indrukwekkende verbinding tussen leider en uitvoerenden, waarvan beide partijen zicht-en hoorbaar optimaal genoten.
Een uitstekend voorbeeld voor iedere leidinggevende!
HouDeZonzijde,
John Overhage