Sinds november 2010 organiseert woningcorporatie De Alliantie competities onder haar werknemers. De uitdaging? Het uitnodigen van medewerkers voor het insturen van innovatieve oplossingen op vraagstukken zoals "Hoe kan het Nieuwe Werken bijdragen aan een prettigere werkomgeving?". Het beste idee wint en wordt uitgevoerd. De Alliantie heeft al zes vraagstukken uitgezet onder haar werknemers en meer dan 100 ideeën gegenereerd. Ite Smit, coördinator van de Alliantie Academie, was degene die in de zomer van 2010 het voorstel deed voor een proef met ideeënwedstrijden. "Uit intern onderzoek bleek dat we een deel van het talent van onze werknemers nog niet benutten", zegt Smit. Het jonge internetbedrijf Ideedock waar ze mee samenwerkt ziet dit bij de meeste bedrijven. "Wij geloven dat veel bedrijven de ideeën waar ze naar op zoek zijn al in huis hebben” zegt Pepijn de Visscher, oprichter van Ideedock. "Een ideeënwedstrijd is een simpele manier om die ideeën naar boven te krijgen"
Het initiatief werd voorzichtig geïntroduceerd bij de Alliantie. "In het begin was het 'low profile'. Via een artikel op het intranet en email werd men uitgenodigd een idee in te sturen op de vraag “Hoe kunnen we de overdracht verbeteren bij wisseling van functie?” Drie weken later waren er 19 inzendingen binnen van uitgebreide plannen tot kortere tips. De ideeën zijn anoniem beoordeeld en de beste ervan beloond met een irischeque. Inmiddels heeft de Alliantie 1000 euro aan prijzengeld uitgekeerd en daar maar liefst 115 ideeën mee geoogst.
Uit een enquête, gehouden onder alle medewerkers van de Alliantie, blijkt dat een grote meerderheid van medewerkers het leuk vindt om mee te doen. Smit is zelf ook erg tevreden. "Wij zijn positief verrast door de creativiteit die we hebben gezien. We krijgen inzendingen van mensen van wie het we niet hadden verwacht en vanuit onverwachte invalshoeken. De inzendingen van twee winnaars betroffen helemaal niet hun eigen vakgebied!
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
Mooi om meer dan 100 goede ideeën te genereren, maar de echte toegevoegde waarde zit 'm natuurlijk in de ideeën die ook echt worden uitgevoerd. Een ideeënbus kan demotiverend werken als de inzendingen vervolgens in een lade verdwijnen.
Ik zou hier best wat meer over willen weten. Hoe wordt er een keuze gemaakt tussen de ideeën die rijp en groep worden ingezonden? Zijn de werknemers hier ook bij betrokken? Hoeveel ideeën zijn ook werkelijk uitgevoerd? Wat leverde dit op? Wat doet het management met ideeën die tegen staand beleid ingaan?
Groet,
Edwin
De 'meer dan 100 ideeën' zijn ingezonden naar aanleiding van zes vraagstukken. In de vraagstukken ligt de kern. We plaatsen alleen vraagstukken van medewerkers als ze daar zelf mee aan de slag kunnen&willen gaan. De eigenaar van het vraagstuk stelt zelf de criteria op op basis waarvan (anoniem) de winnaars worden geselecteerd.
Wat het oplevert is dat je ideeën krijgt waar je zelf niet op was gekomen, dat je het vraagstuk in een breder perspectief plaatst. Wat het ook oplevert is zicht op talenten van collega's. En dat laatste is de reden dat we er mee begonnen zijn. Medewerkers gaven aan meer in huis te hebben dan ze voor hun werk inzetten. Hoe spoor je die talenten op? Dat was het eerste vraagstuk dat we via crowdsourcing hebben uitgezet.
Ite Smit
Een idee zonder uitvoering is inderdaad waardeloos. Het probleem van de ideeënbus is dat er 'willekeurige' ideeën binnen komen, vaak niet de ideeën die een actueel vraagstuk oplossen. Indien boven een ideeënbus zou hangen "Hoe kunnen we onze klanten beter van dienst zijn?" dan krijg je ideeën binnen waar de organisatie direct iets mee kan.
Medewerkers met goede ideeën zijn vaak betrokken bij de uitvoering. Van de 6 vraagstukken die georganiseerd zijn, zijn per vraagstuk de beste ideeën tot nu toe uitgevoerd (dus niet alle ideeën). Het is te vroeg om precies het resultaat te meten. Dat hangt overigens ook af van het vraagstuk, een vraagstuk was bijvoorbeeld "Bedenk een nieuwe leus".
Groet,
Pepijn