Roemeense gelukzoekers proberen langs de snelweg nepgoud te verkopen. Ze lokken je met een zielig verhaal over hun zieke kind en intimideren je als je niet wilt schuiven.
Ze hebben een tactiek als ze opgepakt dreigen te worden: de vrouw in het gezelschap kleedt zich helemaal uit en begint moord en brand te schreeuwen. Ze haalt haar hand tussen haar benen door en probeert hem in het gezicht van een agent te duwen. Als ze merkt dat het allemaal niet werkt vlucht ze haar auto weer in en geeft haar huilende kind een optater.
Ze worden aangehouden en na een paar uur weer vrijgelaten met een boete van 80 euro voor ‘venten zonder vergunning’.Ik rij met een als telefoon gecamoufleerd blik kalfsragout aan mijn oor door de stad en hoor een stem naast me: “Meneer, wilt u ons maar even volgen!” Ondanks dat ik besef dat het nutteloos is sputter ik wat over een automaat, stapvoets rijden en hoe onzinnig die regel is als je wel gewoon een Happy Meal achter het stuur naar binnen mag proppen. “Ik heb de regels niet gemaakt meneer. Dat is dan 160 euro en nog een fijne dag.” “Ja, het is goed met je.” Thuisgekomen lees ik een klein berichtje in de krant. Een man loopt naar zijn auto en ziet dat een agent een bon uitschrijft. Hij flapt eruit: “Zeg heb je niks beters te doen op een feestdag, gekkie!” De agent is daar niet van gediend: 400 euro. Ik heb kennelijk nog geluk gehad, denk ik bij mezelf.
Wat is er aan de hand als een politieagent ‘gekkie’ noemen een grotere belediging is dan hem iets van tussen je benen in zijn gezicht smeren? En als bellen in de auto gezien wordt als een groter gevaar voor de verkeersveiligheid dan je uitkleden langs de snelweg? En dan heb ik het nog niet over afpersing, oplichting, bedreiging en kindermishandeling. Als ik niet zo een blind vertrouwen in gezag zou hebben, zou ik haast gaan geloven dat de sterke arm selectief is geworden in wat ze beetpakt. Dat er geanticipeerd wordt op de uitspraak van de rechter en er een praktische afweging wordt gemaakt of het de moeite waard is om iemand voor te geleiden. Het doet me denken aan hoe Brinkhorst een paar jaar geleden de bouwfraude afkocht om het OM te ontlasten. Als je met dergelijk gemak Montesquieu in zijn graf omdraait, dan word ik als, hoogstens af en toe een beetje ongehoorzame maar over het algemeen wetsgetrouwe burger, zonder connecties (en niet asociaal genoeg), wel een heel makkelijk slachtoffer. Een cash cow laten we maar zeggen.
Maar misschien nog wel erger is het gevoel dat mij bekruipt dat het helemaal niet meer over mij, als lid van deze samenleving, gaat. Dat ik slechts ‘collateral damage’ ben bij het nastreven van iets waarvan ik de betekenis niet ken en wat ik steeds minder kan rijmen met wat ik verder om me heen zie gebeuren. Hoe lang kan dat nog doorgaan, want het gaat natuurlijk niet alleen over boetes. Ieder contact met iets overheidsachtigs voelt tegenwoordig als een botsing met een biljartbal. De onmacht om ook maar iets van je persoonlijke context mee te laten wegen voelt totaal. Wie zijn die mensen die dat beslissen? Wie zijn die mensen die onze samenleving gekaapt hebben? Wat zijn hun afwegingen? Wie vertegenwoordigen ze? Mij niet in ieder geval!
Als ik kijk naar de jongens en meisjes van ons nieuwe kabinet dan zie ik niemand die verontwaardigd is, bij wie een heilig vuur brandt. Integendeel, ze vieren dat ze eruit zijn, dat ze een fijn clubje hebben samengesteld en die ene meneer, die nooit gezellig meedoet, er buiten hebben kunnen houden. Ze doen alsof er niets aan de hand is wat met een beetje hard werken, flink knopen doorhakken en een tijdmachine niet op te lossen is. De Britse historicus Tony Judt vatte vanuit zijn rolstoel, op het randje van de dood, mijn gevoelens over de bedreiging van alles wat onze voorouders en voorvoorouders met bloed, zweet en tranen hebben bereikt treffend samen: “We should be angrier than we are, much angrier!”
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
Je verontwaardiging over menig overheidsapparaat kan ik wel met je delen. Heilig vuur en compassie zijn vaak ver te zoeken.
Behalve bij de meeste politie mensen, zeker de dienders op straat. Als je ondanks alle kritiek, scheldpartijen, beledigingen, politiek gekonkel toch elke dag weer de straat op gaat om een klein beetje mee te helpen ons landje beter en veiliger te maken, dan moet je wel een heilig vuur en compassie hebben.
Dat wil niet zeggen dat dienders, ik ben er zelf ook een, niet zo af en toe een wenkbrauw optrekken als er intern weer overmatig aandacht wordt gevraagd voor bijvoorbeeld de kleine verkeersovertredingen.
Ook wij lopen wel eens met kromme tenen omdat we liever boeven vangen dan bekeuringen uitdelen.
Toch zit er een maar aan. Kleine overtredingen zorgen niet vaak voor grote gevolgen. Maar als die gevolgen er wel zijn dan hebben ze direct een flinke impact, en meestal meer op het slachtoffer dan op de veroorzaker.
Als jij morgen de sloot in wordt gereden door een bellende bestuurder zou je dan ook niet willen dat de politie er meer aan deed?
Ik vraag mij wel eens af: als het aantal kleine overtredingen nu eens zou dalen tot 10 procent van het aantal van nu, hoeveel tijd zouden wij dan extra krijgen om echte boeven te vangen.
En daar kom je zelf om de hoek: als jij een van hen bent die er voor zorgt dat dit soort kleine overtredingen niet meer worden gepleegd dan heb ik meer tijd om achter de echte boeven aan te gaan.
Kijk eens hoeveel invloed jij kan hebben op het functioneren van de politie.
En van het geld dat je dan niet aan bekeuringen kwijt bent ga je een keer lekker met je partner of je gezin op stap.
Iedereen blij, toch?
Mijn excuses dat ik zo laat reageer op je commentaar. Ik begrijp goed dat politieagenten de straat opgestuurd worden met orders en dat die voor een groot deel bepaald worden door de politiek en beleidsmaker. Hen (de politieagenten) valt daarin weinig te verwijten. Maar als er iets schadelijk is voor het imago van de politie is het wel het 'systemisch' bekeuren van de overtreding van regels, die vaker dan niet niks meer met veiligheid te maken hebben. Dit straalt af op de politie en op alles en iedereen die geassocieerd wordt met gezag. Je ziet het terug in de agressie naar allerlei hulpverleners en de politie zelf. Als je daar bij optelt dat de indruk ontstaat dat allerlei groepen in de samenleving met van alles wegkomen, waarbij het overigens maar van beperkt gewicht is of het feitelijk ook zo is, dan ontstaat een giftig mengsel en willen steeds meer mensen vooral harde nietsontziende maatregelen.
Ik ben dus niet boos op die agent, alhoewel 'dat prettige dag nog verder' niet helpt. En ook niet over die boete, alhoewel ik er ook niet vrolijk van wordt, maar vooral over het beleid dat er aan ten grondslag ligt en de ruimte die korpsen en agenten ontnomen wordt om te handelen naar de context in plaats van de regel. Dat zou niet alleen bevorderlijk zijn voor de veiligheid van burgers, maar ook van de agenten zelf.
En als de politie dan iets te verwijten valt is het dat ze zich intern niet <em>meer</em> verzetten tegen de orders waarmee ze dagelijks de straat opgestuurd worden.
Ik zou overigens graag eens een column of artikel schrijven die de hele zaak van de andere kant benaderd. Mocht je interesse hebben, ik hoor het graag.
Uit het veld laten slaan? Ik schrijf er wat over en doe er iets mee. Wat doe jij er mee? Schikken?