Mensen die mij kennen weten dat ik een vurig liefhebber van muziek ben met een hele brede smaak. Het leek mij leuk om het thema “Innovatie” eens in dit licht te bekijken.
Open innovatie
Er wordt veel gesproken over “open innovatie” enerzijds en de bottlenecks daarbij (octrooien en patenten) anderzijds. Een van de interessante aspecten van vernieuwing is die openheid. Behalve in de middeleeuwen, toen muzikanten die een kasteel-orgi opliederlijkten van achter een houten traliewerk om zo de de gasten aan het oog te onttrekken) kan een muzikant bijna nooit verbergen wat hij/zij aan nieuwigheden heeft ontdekt. Het is hoorbaar en zichtbaar. Vooral met de huidige media: een techniek is eenvoudig slow motion af te kijken en daardoor copieerbaar. Octrooien en patenten aanvragen op een toonladder l...
honderd procent eens met je laatste alinea. Wat je daarvoor allemaal schrijft neem ik klakkeloos van je aan. Het enige instrument dat ik kan bespelen is de triangel, ben dus verre van muzikaal.
Het lijkt een tijdsbeeld dat 'de verpakking' belangrijker is dan de inhoud. Je hebt gelijk dat het ten koste gaat van waar het werkelijk om zou moeten gaan. De boodschap is duidelijk: laat de nonsens voor wat het is en wees creatief, inventief en/of innovatief op een no-nonsens wijze. Maar hoe krijg je zo'n cultuuromslag voor elkaar? Ik weet het niet.
Vr.gr. Herman
PS: een octrooi en een patent is het zelfde.
Zou het kunnen dat de ene wat langer brandt in de open haard? Ik zie ze uiteindelijk beiden vervangen worden door iets dat naar win-win ruikt i.p.v. angstzweet.
Jos
Je stipt een oude discussie aan als je praat over angstzweet. De algemeen gehanteerde gedachte achter octrooien is het beschermen van je innovatie, uitvinding of idee. Als lid van de octrooigilde kom ik regelmatig bij het Octrooicentrum Nederland. Wat mij blijft verbazen is hun insteek dat een octrooi bedoeld is om innovaties te stimuleren. Je weet wat geoctrooieerd is en op basis hiervan kan aan innovaties worden gewerkt. Het blijft rieken naar 'angstzweet'. Dan te bedenken dat de meeste octrooien ongebruikt op de plank blijven liggen.
Ik heb wel eens het idee geopperd om ongebruikte octrooien ter beschikking te stellen aan starters en kleinere MKB-bedrijven. Deze kunnen met een goed idee een business opzetten, continueren of uitbouwen. Vraag een vergoeding als instapdrempel en hanteer een betalingsregeling zodra het idee vermarket gaat worden (wel goed dicht timmeren). Dit bleek vanwege regelgeving niet mogelijk. Zou juist een goede stimulans kunnen zijn vanuit de overheid.
Dus toch maar houden op angstzweet.
Vr.gr. Herman