Je ziet iemand iets doen waarvan je denkt: 'Oef, da's onhandig. Suf. Oncollegiaal. Onpraktisch. Onprofessioneel’.
Bijvoorbeeld: je hebt met elkaar afgesproken dat iedereen aan de digitale maandagochtendmeeting meedoet én z'n camera aandoet. Irma is er slechts sporadisch bij. En heeft dan vaak haar camera uit. En daar vind jij wat van... Maar hoe breng je dat op zo’n manier dat het aankomt bij haar?
Laat ik beginnen met de concrete tips: how to. Kun je weer verder met je werk en de Irma’s onder ons aanspreken op hun professionaliteit. ☺
Wil je weten wat er misgaat met traditionele feedback in het onbewuste brein? Of wil je onder de motorkap zien wat er gebeurt in het onbewuste brein in het voorbeeld van Irma? Blijf dan vooral hangen en lees verder onder...
Alleen: wat is een eerste stap die mensen op weg helpt om zo'n houding te ontwikkelen? Het is vaak lastig om handen en voeten te geven aan een basishouding gebaseerd op ruimte/liefde.
Het structureel toepassen van het gedachtegoed Subconscious Impact (kennismaking in het artikel) zorgt ervoor dat je die basishouding ontwikkelt. Een soort systematische en mechanische aanpak die bijdraagt aan een veel belangrijker goed: een waarderende en gelijkwaardige blik op onszelf en op de mensen om ons heen.
Kortom: soort kip-ei-verhaal... ;-)
Drie dingen hierin zijn doorslaggevend wat mij betreft.
1. Met welke intentie ga je het gesprek aan met de ander? Als die intentie ongelijkwaardig en manipulatief van aard is, dan gaat het hele verhaal inderdaad niet op. Maar op dit platform ben ik er van uitgegaan dat we met een andere intentie met collega's praten.
2. We hebben allemaal slechts een beperkte, persoonlijk gekleurde perceptie van feiten. Een vraag die iemand uitnodigt om op een andere manier naar dezelfde feiten te laten kijken, helpt om de ander z'n perspectief te laten verruimen.
3. De timing van de vraag die het perspectief verbreedt is cruciaal. Als jij (eerst) volledig zicht hebt op de beweegredenen van de ander en die ook echt respecteert, zal het onbewuste brein van de ander je (zonder verzet) toestaan dat je die sturende vraag stelt. En die sturende vraag zelfs waarderen.
Stel je hem te vroeg (nog zonder je volledig in de ander te hebben verdiept), dan is de kans groot dat je de situatie teveel naar jouw hand wilt zetten. Wat je inderdaad als invloed of zelfs manipulatie (bij een slechte intentie) zou kunnen beschouwen.