Hoeveel eigenaarschap kunnen professionals aan?

Cover stories

Schoongewoon is een uniek schoonmaakbedrijf: alle medewerkers zijn georganiseerd in lokale coöperaties en iedereen is volledig eigenaar van de onderneming. Schoongewoon kiest een andere koers in een zeer agressieve concurrerende branche waar de professionals in de uitvoering meestal weinig tot niets in te brengen hebben. Hoe werkt dat? Een bijzonder verhaal over een grensverleggende casus met een vijftal lessen uit de praktijk.

Wat betekent het als letterlijk alle professionals verregaande invloed kunnen hebben op de besluitvorming, de winstverdeling en inrichting van de dagelijkse samenwerking? Wat vraagt het van deze professionals die hier meestal nog totaal geen ervaring mee hebben? En waarom zou je deze organisatievorm eigenlijk kiezen?

Thijs Spaargaren geeft in deze Tjipcast op zeer h...

Paul van Scherpenseel
interessant verhaal, daarom direct Schoongewoon gegoogled, lees ik dat de Schoongewoon coöperatie in Zeist vorige week failliet is verklaard. Wat zegt dat over hun strategie? 't lijkt me geen keiharde vechterswereld, want een concurrent MAS dienstverleners is niet de goedkoopste maar timmert wel goed aan de weg met hun aansprekende boodschap.
Tjip de Jong
Beste Paul,

Bedankt voor je reactie en signalering van dat de coöperatie in Zeist in zwaar zit. Dit was mij niet bekend en ik ga eens even e.e.a. navragen. Thijs, de ondernemer geeft overigens niet alleen een rooskleurig beeld bij het ondernemerschap qua eigenaarschap. Het is ook hard werken met elkaar. Het idee van de harde realiteit van de business heeft wel mijn aandacht. Samen met Joseph Kessels schreef ik er o.a. over in het boek Denken in organisaties. Dit o.a. na uitkomen van dit bericht via Follow the Money (moederbedrijf is ook eigenaar van Asito):

https://www.ftm.nl/artikelen/eigenaar-tsn-schoonde-zich-achter-de-schermen-van-aansprakelijkheid

Ik ga eens verder kijken naar MAS.

Bedankt!
Tjip

Meer over Ondernemerschap