Drie zinnen die je dan moet vermijden.
Groepsbijeenkomsten en teamvergaderingen zijn een veelgebruikte manier in organisaties om medewerkers te informeren over veranderingen, om hun vragen en reacties op te vangen en om hen te betrekken bij het initiëren en vormgeven van veranderingen. In een goede veranderbijeenkomst komt bij de deelnemers energie vrij en daar zit gelijk de uitdaging voor de begeleider ervan. Die energie is immers per deelnemer verschillend, niet altijd goed te voorspellen en beïnvloedbaar door de andere deelnemers. In deze column geef ik enkele handreikingen voor begeleiders van dergelijke bijeenkomsten aan de hand van drie zinnen die hij of zij* zoveel mogelijk moet vermijden.
‘Ik ga dit gesprek afkappen, want we moeten door’
Vaak wordt vooraf een doel geformuleerd dat ...
Er is niet één groepsvergadering of één teamveragdering waar een verandering wordt aangekondigd of waar over verandering wordt geinformeerd. In de meeste (grotere) organisaties zijn er heel veel. Menig operationeel management en ook veel medewerkers, kunnen als ze willen, elke week wel naar een workshop, kick-off, startbijeenkomst, informatiebijeenskomst, teamvergadering enzovoorts, waar een heel mooi doel wordt geschetst of een geweldige oplossing voor een probleem dat al lang speelt.
Operationeel management en hun medewerkers zijn bezig met het bijdragen aan heel veel doelen tegelijkertijd en moeten intussen ook ervoor zorgen dat de operatie van hun afdeling 'gewoon' doordraait.
Het probleem zit hem volgens mij niet in het hebben van energie voor die ene groepsbijeenkomst of teamvergadering maar in het hebben van energie om aan heel veel doelen tegelijkertijd te werken en ondertussen ook nog ervoor te zorgen dat de operatie van de afdeling 'gewoon' doordraait.
Dankjewel voor je reactie, Ik herken de problematiek die je schetst volledig (het is zelfs het onderwerp van mijn laatste boek). Deze column gaat inderdaad over die ene bijeenkomst. Als die geen deel uitmaakt van een breder proces en als het doel ervan ondersneeuwt in talloze andere doelen, is de slagingskans ervan inderdaad klein. Dat doet niets af aan het feit dat, als je dan in dat proces een groepsbijeenkomst begeleidt, de interactie nauw luistert. Daaraan heb ik de 800 woorden in dit artikel willen besteden.
Met vriendelijke groet,
Annemarie Mars