De huidige maatschap als rechtsvorm verdwijnt, maar als organisatietype is het maatschapsmodel nog springlevend. Dit model past prima bij de behoefte aan individualiteit en zelfstandig ondernemen, terwijl men, juist ook in deze tijd, behoefte heeft aan binding en gemeenschapszin. Maar maatschapachtige organisaties (partnerships) staan van diverse kanten onder druk. Ze gaan steeds meer op gewone bedrijven lijken. Welke concessies zijn zinvol, welke aanpassingen zijn onvermijdelijk? Of zoals een echte 'maat', Tony Angel van Linklaters, zegt: 'How can law firms develop more structured methods of management without selling theirs souls to the corporate devil?' (Empson, 2007).
Hoe onverwoestbaar is de maatschap?
Probeer het Pro-abonnement nu 1 maand gratis
Upgrade naar een pro-abonnement
- Met onbeperkt toegang tot alle artikelen en de kennisbank
- Gratis Ebooks en Kortingen op events & webinars
- Een eigen bibliotheek met uw favoriete artikelen
1 maand gratis, daarna € 16,50 per maand of € 200,-- per jaar. (exclusief BTW)
Bent u al lid? Log dan in.
Een bedrijfsbezoek aan twee Londense advocatenkatoren met elk ongeveel 1000 advocaten liet zien hoe breed het spectrum van de ontwikkelmogelijkheden is. Het ene kantoor was een fusieproduct, met daardoor weinig cultuur en ter compensatie veel structuur, het andere kantoor kende uitsluitend eigen kweek, met daardoor veel cultuur en dientengevolge weinig behoefte aan structuur.
Het standaardwerk "Managing the professional services firm" van David H. Maister heeft mij indertijd erg geholpen bij het begrijpen van partnership-organisaties. Het verbaast me dat het niet op de literatuurlijst staat.