Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Trump heeft ongeveer hetzelfde effect op de bestaande elite als Fortuyn dit had. Hij heeft net als Fortuyn maling aan alle conventies en ethiek van de bestaande leiders. Ik ben het eens dat hij regelmatig liegt, bovendien is hij een onbehouwen vlerk. Maar misschien was dit nodig om ons wakker te schudden? Zover is het gelet op de huidige reacties nog lang niet, zie ook de niet opgeloste problemen in mijn artikel in Jalta. Uitspraken dat de NAVO obsolete is, dat Merkel een desastreuze blunder heeft gemaakt met haar welkom vluchtelingen beleid en dat de EU uiteen zal vallen met de verstandige Engelsen als eerste voorop die het zinkende schip verlaten, zijn niet bepaald stimulerend.
Ik ben pro EU/ Europeaan, maar we zullen toch slagvaardiger moeten worden
PM; is het voor de kar spannen?
Wellicht gaat Trump inderdaad een fantastisch resultaat halen voor zichzelf en zijn achterban. Daarmee poetst hij dan meteen zijn eigen ijdelheid verder op. De vraag is echter of hij daarmee ook echt leiderschap heeft getoond.
In mijn blog van vorige week (“Ik ben de baas!” is niet de juiste toon. Of toch wel?) op https://www.benjijalwakker.nl/baas-is-juiste-toon-toch/ heb ik daar echt mijn vraagtekens bij geplaatst.
Je vergeet de kwalitatieve inhoud van de strategie of het beleid. Dat is m.i. doorslaggevend voor succes. En het narcisme kan helpen om die inhoud radicaal door te voeren.
De hamvraag is dus:
+ is dat Mexico beleid c.q. het beleid tegen slopen van binnenlandse banen, echt verstandig?
+ is het Israël beleid eindelijk succesvol?
+ is het Rusland en China beleid echt wijs?
+ is de kritiek op de EU en de aansporing tot verbeteringen wijs?
+ etc. etc.
Ik weet het niet, maar gelet op de kritiek van ook vele wetenschappers op deze onderwerpen in de afgelopen decennia, zou dit ook best een positieve revolutie kunnen zijn.
Ik denk dat de persoon van Trump dan eigenlijk ondergeschikt is. Behalve dan de wetenschap dat narcisten in crisis situaties heel effectief kunnen zijn.
Conclusie: het kan een super succes worden, maar het kan ook een werelddrama worden.
Trump zal altijd zijn eigen belang laten prevaleren boven de belangen van anderen en Rusland zal daar heel handig gebruik van kunnen maken, bijvoorbeeld. Het valt te verwachten dat Trump nog wel wat zaken op zijn kerfstok heeft die zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid aan kunnen tasten. Als die info in de verkeerde handen komt, dan houd ik mijn hart vast.
Time will tell, de aanzet tot angstcultuur is al lang ingezet door de tweets enz.
Zullen de de leiders met elkaar in staat zijn tot een nieuw aards evenwicht in velerlei opzichten. Davos here he comes?!
H Warmerhoven Franklin D. Roosevelt wordt beschouwd als een productieve narcist, maar hij was ook onmogelijk in de omgang, je kon dat toen vragen aan zijn vrouw Eleanor