Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Soms dreigen we te vergeten dat ook onze mannelijke (én niet te vergeten vrouwelijke) studenten, die daarvoor ‘veel aan Bacchus offerden’, de boel aardig op stelten kunnen zetten.
‘Gelukkig’ focust het interview zich gaandeweg op een vergelijking tussen ‘Bijlmer’ en ‘Bronx’. Een vergelijking die m.i. toch mank gaat, niet alleen voor wat betreft de Europese en Amerikaanse cultuurverschillen maar ook in de verschillen tussen de omstandigheden waarin kinderen binnen deze 2 wijken opgroeien. Wat verkiest u, een wandeling in de Bijlmer of één in de Bronx?
Om ‘het’ dan tenslotte op te hangen aan een nalatigheid in de opvoeding door de ouders, da’s voor mij ook nog eens te kort door de bocht. Een, deels op waarheid gebaseerde, film als ‘Van God Los’ laat voor een ieder die er niet mee bekend is fijntjes zien dat het opvoedingsprobleem in alle milieus kan voorkomen.
Misschien ligt de oorzaak van een gebrek aan Normen en Waarden wel in het feit dat hoe beter dat wij het krijgen, wij Nederlanders steeds botter worden.
Je hoeft niet eens zo ver te reizen om je te realiseren dat mensen met een aanzienlijk lagere welvaart, een stuk aangenamer kunnen zijn (maar dan maar emigreren da's ook zal zoiets).
Mijn antwoord op de vraag is dan ook: een besef van Normen en Waarden helpt zeker! We hebben dan met z’n allen (en niet alleen VMBO leerlingen) nog ‘heel wat werk aan de winkel’.
Dat zal wellicht lastig zijn want, om een uitspraak van een kennis van mij aan te halen, je kan een vis namelijk niet vertellen dat hij van geluk mag spreken dat hij in water kan zwemmen (dat doet ie toch al).
Willem Scheepers (o.m. universitair docent)
Dutch people shold not try to make believe that Holland is a perfect country. There are no perfect countries, but if there is a chance to better the quality of life in this society, people should just give in and try to do their best to end segregation in the educational system and in othe aspects of society.
Remember, that you see foreigners as inferior, incapable, aggressive, lazy, dishonest, and unreliable, but the truth is that not every foreigner living here have these qualities.
There are a lot of Dutch people living abroad as well, and because they are white, because they had access to education, they are able, in most instances, to make a living abroad.
Be more compassionate towards the people who bring color to your country and give them a chance to show that they also have talents and the capacity to succeed if they are not boycoted.